Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DARBE GİRİŞİMİ TARİHE KARA LEKE OLACAK
 DARBE GİRİŞİMİ TARİHE KARA LEKE OLACAK
Cunta yapılanması olan bir grup asker 15 Temmuz'da darbe girişimi başlattı. Ağır silahlarla sokağa çıkan bu askerlere ise emniyet birimleri müdahale etti.
16 Temmuz 2016, 19:29
 
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş  bir askeri darbe girişimi yaşandı
 
Bir grup askerin cunta usulu darbe kalkışması polis ve halkın direnişi ile bastırıldı.Komuta kademesinden ayrı bir grup  yüksek rütbeli subay 15 Temmuz'da darbe girişimi başlattı. Ağır silahlarla sokağa çıkan bu askerlere ise emniyet birimleri müdahale etti. 
 
image
 
12 saatin kitabı yapılacak olaylara sahne oldu.Tarihe kanlı kara bir gece olarak geçti. Dünden bugüne  gelişmeleri özetleyerek yazıyoruz. 
 
Belki de bir yıla sığacak olağanüstü olayların hepsi bir gecede yaşandı. Kabus gibi geçen 15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gece tarih sayfalarında büyük yer alacak olaylara sahne oldu.
 
image
 
 İstanbul’da Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü trafiğe kapandı.
 
Terör örgütü FETÖ'ye bağlı oldukları öğrenilen bir grup asker 15 Temmuz'da darbe girişimi başlattı. Ağır silahlarla sokağa çıkan bu askerlere ise emniyet birimleri müdahale etti. Yer yer yaşanan çatışmalarda eli silahlı sivillerin de olması büyük tepkiye yol açtı.
 
Saat 21.30 civarı Boğaziçi köprüsü Anadoludan Avrupa yakasına geçiş 3 tank ve 50 asker ile trafiğe kapatıldı.Televizyon haberleri uzun süre bu olayın ne olduğunu anlamadı ve bilgiye ulaşamadı.
 
TRT merkezi başta olmak üzere Ankara'nın dört bir yanından güçlü patlama sesleri geliyor.TRT binasına giren darbeci askerler korsan bildiri okuttu ve yönetime el koyduk mesajı verdiler.
 
image
 
Darbe girişiminde bulunan askerler TRT’yi basıp bir spikere açıklama okuttular. Savunma Bakanı Fikri Işık, “Okunan korsan bildiri” dedi.
 
Sosyal medyada hızla yayılan bir videoda uzun sakallı ve siyah gözlüklü bir şahsın elinde silahla polisin operasyon yürüttüğü bölgede dolaştığı görülüyor. Vatandaşlar “eli silahlı sivillerin sokakta ne işi var!” diyerek tepki gösterdi.
 
Ankara’da savaş uçakları alçak uçuş yapmaya başladı. “Terör alarmı mı darbe girişimi mi” tartışması sosyal medyada büyüdü.
 
Türkiye genelinde birçok kamu binası önünde asker ve polis karşı karşıya gelmeye başladı. Ankara'da MİT binası ve Genelkurmay'a helikopterle ateş açıldı.Genelkurmay’ın önüne polis ve ambulanslar yığıldı.Bir Generalin öldüğü ,yaralılar olduğu haberi yayıldı. Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü askeri helikopterlerin saldırısına uğradı
Genelkurmay başkanı Hulusi Akar darbecilerce rehin alındığı bilgisi geldi.
 
image
 
Gecenin en ağır saldırısı Ankara Gölbaşı'nda yer alan Özel Harekat Daire Başkanlığı ve Polis Havacılık Daire Başkanlığı tam anlamıyla savaş alanına döndü. F 16 ile bombalanan ÖHDB'da  42 kişi polis şehit oldu.
 
İstanbul'da Beylerbeyi Sarayı önünde bazı askerlerin ordunun yönetime el koyduğu yönünde duyuru yaptığı iddiaları paylaşıldı.
 
image
 
Atatürk Havalimanı etrafında tanklar görüldü. Havalimanı’na gelen askerler kontrol kulesine de girdiler.
 
Darbe girişimi sırasında kısa sürede hayatın normale döndüğü Atatürk Havalimanı’nda bir Albay komutasındaki 10 muvazzaf subay toplam 67 asker gözaltına alındı. Atatürk Havalimanı karakolunda gözaltında tutulan askerlerden erler kendilerini buraya tatbikat amaçlı olarak getirildiğini bildiklerini söylediler.
 
Diyanet emir verdi Camilerden sabaha kadar ezan sesi susmadı. Minarelerden sokaklara çıkın anonsları yapıldı
 
image
 
            CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan  açıklama geldi.
Ana muhalefet lideri, “Bu ülke darbelerden cok çekmiştir. Aynı sıkıntıların yeniden yaşanmasını istemiyoruz. Cumhuriyete ve demokrasimize sahip çıkıyor; inancımızı eksiksiz bir şekilde koruyoruz,dedi Darbe girişimine karşı sokağa çıkanların arasında birçok CHP bayraklı araç görüldü.
 
Başbakan Binali Yıldırım “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti milletin iradesini temsil eden hükümet işbaşındadır. İşbaşından gitmesi ancak milletin kararıyla olur. Bu çılgınlığı yapanlar, bu kanunsuz girişimde bulunanlar en ağır şekilde bedelini ödeyecektir. Asla ve asla bu gibi kalkışmalara izin vermeyeceğiz. Bu ve buna benzer çılgınlıklara izin vermeyeceğiz. Bunun adına henüz bir darbe demek doğru olmaz. Bir kalkışma olduğu doğrudur. Belirli bölgelerde sorumsuzca, devletin emanet ettiği araçları silahları alıp, vatandaşyların üzerine giden, onları yere yatırmaya çalışan bir takım gruplar var.
 Darbeye karşı TSK’dan ilk açıklama, İstanbul’daki 1. ordu komutanı Orgenaral Ümit Dündar’dan geldi. Dündar, darbe teşebbüsünde bulunanları “küçük bir grup” olarak nitelendirerek, “küçük bir grubu temsil ediyorlar. Endişe edecek bir durum yok, bunlara katılmayan ve şu anda emir komuta zinciri içinde olan diğer birliklerle birlikte gerekli tedbirleri alıyoruz” dedi.
 
Ankara’nın çeşitli yerlerinde patlamalar duyuldu. MİT’in, Genelkurmay karargahının askeri helikopterler tarafından tarandığı, bombalandığı haberleri yayıldı
 
 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'liler halkı sokaklara davet etti.
 
Hükümet üyeleri, sosyal medya ya da televizyonların canlı yayınlarından ayrı ayrı millete seslenmeye başladı. Millete, “cuntacıların sıkıyönetim emirlerine uymayın. Meydanlara çıkın” çağrıları yapıldı.
 
Yurt genelinde binlerce kişi askeri cuntaya karşı sokaklara döküldü.AKP hükümetinin çağrıları üzerine halk başta İstanbul ve Ankara olmak üzere, tüm ülkede sokağa çıkmaya, meydanlarda toplanmaya başlandı. İstanbul’da Atatürk havalimanına ve Boğaz köprüsüne, Ankara’da Kızılay meydanı ve Genelkurmay Başkanlığı ile TBMM’nin bulunduğu Bakanlıklar’a akın etti.
 
Darbe girişimi yapan cuntacılara ilk gözaltılar başladı. Anadolu Ajansı, İstanbul Vatan Caddesi’nde 1 albay ile 3 askerin, emniyet güçleri tarafından gözaltına alındığını aktardı.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, televizyonların canlı yayınlarına Meclis’ten cep telefonu ile katılarak, TBMM’yi acil toplantıya çağırdı. TBMM Genel Kurulu’nda, kendisiyle birlikte Meclis’te bulunan CHP ve AKP’li vekillerle birlikte açıklama yapan Kahraman, darbeye karşı çıkan siyasi partilere teşekkür etti. CHP ve AKP’li grup başkanvekilleri de birer açıklama yaparak, demokratik siyasete sahip çıktıklarını açıkladılar.
 
Başbakan Binali Yıldırım, bir kez daha açıklama yaparak, “hükümet görevinin başında” dedi. Yıldırım, “Tanklardakiler, kurumları basanlar adeta terör örgütünün elemanı, devamı gibidir” dedi. Kalkışmayı yapanları “çapulcular” diye nitelendiren Yıldırım, muhalefet partilerine “milletin yanında olduklarını açık seçik ortaya koydukları için” de teşekkür etti. Yıldırım,” Ordu Komutanı herkesin kışlalarına dönmesi talimatı verdi. 
 
Ankara’da büyük bir patlama yaşandı. F-16’ların darbecilere ait bir helikopteri düşürdüğü bilgisi yayıldı TÜRKSAT’ı bombalayan askeri helikopter Gölbaşı’nda düşürüldü
 Bursa İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş gözaltına alındı.
Ankara Gölbaşı’ndaki TÜRKSAT Kampüsü’nü ele geçirmek isteyen darbecilerle, direnenler arasında çatışma çıktı. görevli 2 personel yaşamını yitirdi
 
.İstanbul’daki Digitürk binası cuntacılar tarafından ele geçirildi. Digitürk yayını tüm yurtta kesildi.Taksim Meydanı’nda askerler mevzilenerek, giderek sayıları artan protestocuları dağıtmak için havaya ateş açtı.
 
Cuntacıların kalkışmasına karşı duran komutanlardan ard arda açıklamalar gelmeye başladı. 3. Kolordu Komutanı Erdal Öztürk askerlere kışlalara dönmeleri, aksi takdirde cezai işlem uygulanacağını söyledi. Televizyonların canlı yayınlarına katılan yayınına bağlanan Özel Harekat Komutanı Zekai Aksakallı, hayatını kaybeden askerler olduğunu açıkladı. Darbeyi küçük bir grubun desteklediğini ifade eden Aksakallı, “Yakın zamanda kontrolü ele alacağız” dedi.
 
 HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’tan “demokratik siyasete sahip çıkıyoruz” açıklaması geldi. Demirtaş yazılı açıklamasında, “Türkiye'nin içinden geçtiği bu zorlu ve kritik dönemde, gerekçesi ne olursa olsun hiç kimse kendini halkın iradesi yerine koymamalıdır. HDP, her koşulda ve ilkesel olarak her tür darbeye karşıdır
TRT, darbecilerin elinden kurtarıldı. Darbe bildirisini okuyan spiker, “silah zoruyla okuttular” açıklaması yaptı.
 
 Helikopterlerle CNNTürk ve Hürriyet’in bulunduğu binaya gelen bir grup cuntacı asker, binayi ele geçirdi. Gazetecileri bina dışına silah zoruyla çıkaran cuntacılar, CNTTürk yayınını kesti. Bina önündeki sivil vatandaşlar ve polisin müdahalesi ile, askerler etkisiz hale getirildi. Kanal yeniden yayına başladı.
 
 TBMM, Darbeciler tarafından bombalandı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Genel Kurul’daki milletvekilleri Meclis sığınağına indi.TBMM’deki saldırı sırasında Meclis’te görevli polislerden yararlananlar oldu
 
Darbecilerin gece boyunca helikopterlerle ateş açtığı MİT’ten ilk açıklama geldi. Televizyonların canlı yayınlarına bağlanan MİT Basın Danışmanı Nuh Yılmaz darbenin püskürtüldüğünü söyledi. Genelkurmay Başkanı Akar’ın da “görevinin başında” olduğunu resmen açıkladı.,
 
image
 
İstanbul Atatürk Havalimanı'nı üzerinde F-16'lar alçak uçuş yapıyor. Hiç bir yeri vurmadan seyrediyor 
 
 Marmaris’ten İstanbul’a gelen Cumhurbaşkanı’nın uçağı, İstanbul semalarında tur atmaya başladı. uçak bir süre indirilemedi.
 
 Erdoğan İstanbul’a  indi ve açıklama yaptı. 
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri’nin cuntacılar tarafından götürüldüğünü açıklayan erdoğan, Genelkurmay Başkanı’nın akıbetini ise bilmediğini söyledi Erdoğan, “Şu anda yapılan hareket bir ihanet hareketidir. Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler. Burada milletin oylarıyla iş başına gelmiş bir hükümeti hazmedemeyişi onlar için bitiş olmuştur. Biz bu yola başımızı koymuşuz. Biz buraya canımızla kefenimizle yola çıkmışızdır. Birileri ne olacağını çok iyi kestirdiler. O yüzden böyle bir adımı attılar,dedi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele, kendisinin ayrılmasının ardından ateş açıldı. Bir polis şehit oldu, Beş polis yaralandı.
 
Boğaziçi Köprüsü'nü kapayan darbeci askerler vatandaşların üzerine tankla ateş
açtı,
Olayda bir TOMA ve bir sivil aracın isabet aldı, 3 kişi yaralandı.Boğaziçi Köprüsü’nde sabah saatlerinde askerlerin teslim olmasının ardından, köprü üzerinde toplanan grup, bazı askerleri linç edercesine dövdü 5 askerin linç edilerek öldürüldüğü görüntüler sosyal medyada paylaşıldı..
 
image
 
 Askerlerin teslim olması sırasında korkunç görüntüler amatör kameralara yansıdı. Darbeci askerler, kalabalık AK Partili bir grup tarafından 4 askeri geberttik sıra 5.de diyerek linç edilirken görüntülere, "Öldü, öldü..." sesleri geldi.  kimliği belirlenemeyen bir askerin "IŞİD usulü boğazının kesilerek öldürüldüğü" kan donduran vahşi görüntüler direnişe gölge düşürdü
 
image
 
Kalabalık arasında bulunanların kafası kesilen askeri tekmelediği anlarda bazı kişilerin "aşağı atın" diye bağırdığı duyuldu,,olaya polis müdahale etti.. 
 
Genelkurmay Başkanlığı ve TBMM önündeki cuntacılar geri püskürtüldü.
 
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ait hafriyat kamyonlarıyla barikat kurularak çift taraflı olarak kapatıld
 
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişiminde bulunan FETÖ/PDY ile irtibatı olan Yargıtay, Danıştay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Askeri Yargıtay Daire Başkanı ve üyeleri, HSYK’da görev yapan FETÖ/PDY örgütü mensubu üyeler ile sözde “Yurtta Sulh Komitesi” mensubu general, amiral, subay, astsubay, er ve erbaşlar hakkında gözaltı kararı aldı.
 
Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararıyla darbe girişiminde bulunduğu öne sürülen Mersin Garnizon Komutanı ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan gözaltına alınırken, kelepçelenen Demirhan'a telsiz verdiği ileri sürülen Güvenlik Şube Eski Müdürü Hasan Basri Dağdelen polisce gözaltına alındı ve  Dağdelen'in yüzünün kan içinde olması dikkat çekti.
 
Ankara Gölbaşı Savcılığı, Başsavcı Vekili de Türkiye genelinde yaklaşık 90 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Hayatını kaybedenler arasında, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank'ın ağabeyi İlhan Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın reklam danışmanı konvoyu yönlendiren motosiklet ekibini başı Kemal Tosun reklamcı Erol Olçak ve 16 yaşındaki oğlu ile Yeni Şafak Gazetesi çalışanı Mustafa Cambaz da var.
 
image
 
Başbakan Binali Yıldırım: “Saatlerdir kendisinden haber alınmayan Hulusi Akar'ın  yerine genelkurmay başkanlığına vekalaten 1'inci Ordu Komutanı’nın atandığını açıkladı.
 
İçişleri Bakanlığı, 336 darbecinin gözaltına alındığını açıkladı.
 
Darbeciler, ele geçirdikleri TSK internet sitesinden darbe girişiminin devam ettiğine ilişkin bildiri yayınladı. 
 
Kadıköy Türk Telekom binasını ele geçirmiş olan darbeciler teslim oldu.
 
Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar’ın, Erzincan’da gözaltına alındığı bildirildi.AA, darbeci 29 albay ve 5 generalin görevden alındığını duyurdu. Hatay’daki 39’uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat gözaltına alındı. Polat'ın yanı sıra 6 askeri personelin de gözaltına alındığı ifade edildi.
 
image
 
Ankara'da Genelkurmay binasının darbecilerden kurtarıldı
 Genelkurmay Karargahını işgal edenler teslim oldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'nda görevli 3 Cumhuriyet savcısı, sanıkları teslim almak için Genelkurmay Başkanlığı nizamiyesine geldi.
 
Harbiye orduevi ve İstanbul’daki TRT binası darbecilerden kurtarıldı.
 
Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz açıklama yaptı, 16 darbeci askerin ölü geçirildiin açıkladı. Lekesiz şöyle konuştu; “Ankara’da Beştepe’deki Jandarma Genel Komutanlığı bu asilerin, isyancıların kontrolüne geçmişti. Buradan Türkiye’deki 81 ilin jandarmasını sevk ve idare edip darbe çabası içindeydiler. Etrafları sarıldı. Akşamdan beri orada çatışma devam ediyor. Hemen hemen sonuçlanmak üzere. Şu ana kadar orada darbe girişiminde bulunan asi askerlerin 16 tanesi ölü ele geçirildi. 250’ye yakını gözaltına alındı.
 
image
 
 Harbiye Ordu Evi ve TRT Radyo binası polis kontrolünde...
 
 İstanbul'da uçak, metro ve vapur seferleri yeniden yapılmaya başlandı.
 Gece boyunca tanklarla kapatılan Boğaziçi Köprüsü, askerlerin teslim olmasının ardından kısmen trafiğe açıldı.
 
Maltepe’de bulunan Nurettin Baransel Kışlası önüne yüzlerce kişi akın etti. Kışlanın kapısına tank çıkışını engellemek için kamyonlar parkedildi. Polisin kışlada yaptığı operasyonda 6 üst rütbeli subayın gözaltına alındığı öğrenildi.
 
image
 
Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı'nda yapılan açıklamaya göre darbe girişiminde bulunan 23 tankçı ile 13 denizci gözaltına alındı. Darbe girişiminde bulunan askerler tarafından kaçırılan 2 amiral ise polisin operasyonu ile kurtarıldı.
 
İstanbul ve Ankara'da yaşanan askeri kalkışmaya katılan askerler gözaltına alınıyor. Şu ana kadar 1563 kişi gözaltına alındı. 
 
Darbeciler tarafından tutulduğu Akıncılar Üssü’ne düzenlenen operasyonla kurtarılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, ve Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga bulunduğu  yerden kurtarıldı ve başbakan Yıldırım Hulisi Akar'ın görevinin başında olduğunu açıkladı..
 
 
Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR