Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
OHAL İLK KARARNAMESİNİ ÇIKARDI
OHAL İLK KARARNAMESİNİ ÇIKARDI
Resmi Gazete yayımlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnameyle, 35 sağlık kurum ve kuruluşu, bin 43 özel öğretim kurum ve kuruluşuyla özel öğrenci yurdu ve pansiyonu, bin 229 vakıf ve dernek, 19 sendika, federasyon ve konfederasyonla 15 vakıf yükseköğretim kurumu kapatıldı.
23 Temmuz 2016, 08:33

 

21 Temmuz'da TBMM'de kabul edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması kapsamında ilk Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayınlandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Bakanlar Kurulu üyelerinin imzasını taşıyan kararname ile, 'Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenen kurumlar için kapatılma kararı alındı.

İlk OHAL kararnamesi yayımlandı. Kararnameyle 35 sağlık kuruluşu, 19 sendika, 15 vakıf yükseköğretim kurumu, bin 229 vakıf ve dernek kapatıldı. 

Türkiye'nin yeni bir sürece girdiği '' Olağanüstü Hal '' dönemi ilk kararnamesinde en dikkati çeken kararlardan biri 2 gün olan gözaltı süresinin 30  güne çıkarılması oldu.

Gözaltı süresi, şüphelinin yakalama yerine en yakın hâkim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren otuz günü geçemez. Mahkemeye gönderilmesi için harcanan süre 30 gün içinde sayılmayacak.

image

SATIRBAŞLARI İLE SIKIYÖNETİM KARARNAMESİ

 
*  Yakalanan askerler adli kolluk görevlilerine teslim edilecek.
 
* Kamu görevlileri de dahil tüm şüphelilerin, mağdur ve tanıkların ifadeleri adli kolluk görevlileri tarafından da alınabilecek.
 
* Tutuklu olanların avukatları ile görüşmeleri gizli veya şifreli mesajlar iletebilecekleri gerekçesiyle Cumhuriyet savcısının kararıyla, teknik cihazla sesli veya görüntülü olarak kaydedilebilecek.
 
* Tutuklu ile avukatın yaptığı görüşmeleri izlemek amacıyla görevli hazır bulundurulabilecek. Tutuklu ve avukatın birbirine verdiği belgelere el konulabilecek. Görüşmelerin gün ve saatleri sınırlandırılabilecek.
 
* Görüşmede yasaklanan hükümler çiğnenirse tutuklunun avukatlarıyla görüşmesi yasaklanabilir. Avukatı değiştirilebilir. Bu atamayı baro yapar.
 
* Tutuklu olanlar sadece eşi, ikinci dereceye kadar kan ve birinci derece kayın hısımları ile vasisi veya kayyımı tarafından ziyaret edilebilecek. Tutuklular telefonla haberleşme hakkından ancak onbeş günde bir, on dakikayı geçmemek üzere faydalanabilirler.
 
* Eğer müdafinin hakkında soruşturma ve kovuşturma bulunursa, müdafilik görevini üstlenmesi yasaklanabilir.
 
* Yürütülen soruşturma ve kovuşturmalarda, ifade alma ve sorgu sırasında veya duruşmada en çok üç avukat hazır bulunabilir.
 
Yargı mensupları
 
* Yargı mensuplarının meslekten atılmaları konusunda karar kendi kurumlarında olacak. Buna göre,
 
– Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun salt çoğunluğunca,
 
– Yargıtay daire başkanı ve üyeleri hakkında Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunca,
 
– Danıştay daire başkanı ve üyeleri hakkında Danıştay Başkanlık Kurulunca,
 
– Hâkim ve savcılar hakkında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunca,
 
– Sayıştay meslek mensupları hakkında Sayıştay Başkanının başkanlığında, başkan yardımcıları ile Sayıştay Başkanı tarafından belirlenecek bir daire başkanı ve bir üyeden oluşan komisyonca; yargı mensuplarının meslekte kalıp kalmayacaklarına karar verilecek.
 
* Meslekten men edilenlerin silah ruhsatı ve hususi damgalı pasaportları iptal edilecek. Bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından onbeş gün içinde tahliye edilecek.
 
image
 
Kamu personelleri
 
* Kamu görevlileri bağlı bulundukları bakanlığın onayıyla kamu görevinden çıkarılır.
 
* Akademisyenler YÖK onayıyla işten çıkarılabilecek.
 
* TSK mensupları Savunma Bakanlığı’nın onayıyla görevden alınabilecek.
 
* Askerlerle ilgili tutuklama kararı ceza infaz kurumlarında yapılabilecek.
 
* Bir bakanlığa bağlı, olmayan personeller görevli atamaya kim yetkiliyse onun kararıyla kamu görevinden çıkarılır.
 
* Kamu görevinden atılanların silah ruhsatları ve pilot lisansları iptal edilir. Lojmanlardan 15 gün içinde çıkarılır. Bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamazlar.
 
* Görevine son verilen memurlar kamuda çalışamayacak.
 
Yürütme durdurulamayacak
 
* Kararnameyle alınan kararlarda açılan davalarla yürütmenin durdurulmasına karar verilemez.
 
* Darbe girişiminde hayatını kaybedenlere TMK kapsamında aylık bağlanabilecek.
 
Kapatılan kurumlar
 
* Kapatılan vakıf ve kurumların her tür taşınır ve taşınmaz mal varlığına el konularak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bedelsiz devredilecek.
 
* Aynı karar kapatılan üniversite ve sağlık merkezleri için de alındı; bu kurumların mal varlıklarının Hazine’ye bedelsiz devredilmesine karar verildi.
 
* Kapatılan üniversitelerin öğrencileri diğer devlet veya vakıf üniversitelerine yerleştirilecek.
 

 

20 Temmuz’da MGK’ca tavsiye niteliğinde alınıp bakanlar kurulunca onaylanan üç ay süreli olağanüstü hal ilanı kararını bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıklamıştı. Karar 21 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş, aynı gün Meclis’te 346 oyla kabul edilmişti.
 
Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR