Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
36 ÜLKE MUSUL OPERASYONUNDA
36 ÜLKE MUSUL OPERASYONUNDA
IŞİD’den Musul’u kurtarmayı amaçlayan operasyon, Irak ordusu, Peşmerge güçleri, yerel aşiretlerin katılımı ve 36 ülkeli uluslararası koalisyonun desteği ile gerçekleştiriliyor.
17 Ekim 2016, 11:15

 

IŞİD’den Musul’u kurtarmayı amaçlayan operasyon, Irak ordusu, Peşmerge güçleri, yerel aşiretlerin katılımı ve 36 ülkeli uluslararası koalisyonun desteği ile gerçekleştiriliyor.

Bağdat yönetiminin itirazı nedeniyle Türkiye operasyonda fiilen yer almazken, Türk askerlerinin eğittiği güçler, Peşmerge’nin safında Musul operasyonuna katılıyor. Operasyona ilişkin bir başka not ise, AKP hükümetinin itirazına rağmen, İran destekli Şii milislerin de Musul operasyonunda yer almaları.

MUSUL OPERASYONUNA KİMLER KATILIYOR?

Musul operasyonunda en aktif kuvvet, Irak ordusunun özel birliklerini oluşturan, Amerikan özel kuvvetler askerleri tarafından yetiştirilen ve “altın güç” olarak anılan birlikler olacak. Ayrıca Irak ordusunun diğer birlikleri de, Musul operasyonunda “Altın Güç” ile birlikte savaşacak. Bağdat ile Kuzey Irak’taki Kürt Yerel yönetiminin vardığı anlaşma uyarınca, Peşmerge kuvvetleri de Musul operasyonunda aktif rol oynayacak. ABD ve AB ülkeleri tarafından eğitilen yaklaşık 7 bin kişilik Peşmerge kuvveti, özellikle Musul’un kuzeyi ve doğusundan operasyona katılacak. Operasyonda ayrıca, Ankara’nın karşı çıktığı, İran destekli Şii milislerden oluşan Haşdi Sabi grubu da yer alıyor. Operasyonda ayrıca, bölgedeki aşiretlerin oluşturduğu birlikler de görev yapacaklar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin de Musul operasyonunda yer almak istediğini resmen açıkladı,kabul görmedi.

 Bağdat yönetiminden, ne de ABD’den bu yönde Ankara’ya yeşil ışık gelmedi. Başika’da, Irak yerel güçlerini eğitmekle sorumlu olan Türk askeri yetkilileri dahil, TSK unsurları Musul operasyonunda fiilen yer almıyorlar. Ancak Türk subayların Başika ve diğer üslerde yetiştirdiği Sünni güçler, Musul operasyonunda yer alacaklar. Kendilerine önce “Haşdi Vatani” diyen, ancak son günlerde isimlerini “Ninova Muhafızları” olarak değiştiren Türkiye’nin de eğittiği bu Sünni milislerin, Peşmerge saflarında operasyona katılması, netlik kazanmadı.

Musul operasyonu hakkında bilgi veren Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Biliyorsunuz Başika kampı... O zamanki merkezi hükümetin ve Musul Valisi'nin talebiyle Türkiye bir eğitim kampı kurdu. 4 bine yakın Musul’un yerli unsurlarından, çok sayıda insan eğitildi. Bunlara Ninova Mücahitleri adını veriyorlar. Bunların içerisinden 3 bin kişi Peşmergelerle birliktedir. Peşmergeler ağırlıktadır, Irak ordusu işin içine katılacaktır. Türkiye’nin eğitim verdiği 3 bin kişi de DEAŞ’a karşı mücadelenin içerisindedir" dedi.image

IŞİD militanlarının koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe verdiği belirtildi.
 
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı, Musul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik, Hazır Cephesi ile Güver ve Geyyara cephelerinde eş zamanlı operasyon başlatıldığını duyurdu. Musul yakınlarındaki köylerden, DEAŞ militanları tarafından peşmergelere ağır silahlarla karşılık veriliyor.
 

 

Bu arada DEAŞ militanlarının, koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için lastikler yaktığı ve hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe verdiği belirtildi. Bu nedenle Musul'a yakın bölgelerde gökyüzünde simsiyah bulutların oluşması dikkati çekti.

MUSUL'A HANGİ BİRLİKLER GİRECEK?

Musul operasyonu konusunda yaşanan en büyük anlaşmazlık, kent merkezinin IŞİD’den temizlendiğinde, hangi grupların şehre girip, kontrolü sağlayacağı üzerinde yaşanıyor. Şehre Irak ordu birliklerinin girmesi üzerinde uzlaşma sağlanmış durumda. Ancak uzlaşma olmayan noktalar da var; Türkiye, İran destekli Şii milislerin, yani Haşdi Sabi’nin operasyona katılmasına karşı çıkıyordu. Gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, gerekse AKP yetkililerinin bu yönde yüksek sesle dile getirdikleri itiraz etkili olmadı ve Şii milisler Musul operasyonuna dahil edildiler. Ankara şimdi de, Şii milislerin kent merkezine girmesine karşı çıkıyor. AKP Hükümet üyeleri, ABD yönetiminden bu yönde bir “güvence” alındığını ifade ediyorlar. Ancak ABD’den henüz bu konuda kamuoyuna yapılmış bir açıklama bulunmuyor.

OPERASYON YENİ BİR GÖÇ DALGASI YARATIR MI?

Musul kenti, Irak’ın Ninova eyaletinin başkenti. 2014’teki IŞİD işgali öncesinde Musul’da yaklaşık 2 milyon kişi yaşıyordu. Ancak IŞİD kontrolündeki kentte nüfus 1.5 milyona kadar düştü. En büyük endişelerden biri de, Musul operasyonunun yeni bir göç dalgasına yol açması. Musul’da nüfusun yaklaşık yüzde 90’ını Sünni Araplar oluşturuyor. Ancak kentte Kürtler ve Türkmenler de bulunuyor. IŞİD’in ele geçirmesinin ardından Musul’da yaşayan Hristiyan ve Ezidiler ile, Şiilerin çok büyük bölümü kentten ayrılmıştı. Operasyon sırasında ve kentin IŞİD’den özgürleştirilmesiyle birlikte yaklaşık 700 bin kişilik yeni bir göç dalgası olabileceği hesaplanıyor.

MUSUL NE ZAMAN IŞİD’DEN TEMİZLENİR?

 

Çok uzun süredir hazırlığı yapılan Musul operasyonunun, aylar değilse bile, haftalarca sürmesi bekleniyor. Amerikalı yetkililer, IŞİD’in kentte yığınak yaptığını ifade ederken, Alman yetkililer kentin çevresine hendekler, içinde ise tüneller kazılmış olduğunu ifade ediliyor. Önce Musul kırsalının köy köy, ardından da kent merkezinin mahalle mahalle IŞİD’den alınması planlanıyor. Özellikle de kent merkezinde yaşanacak çatışmaların çok yoğun olması bekleniyor.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR