Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
IRAK KİBARCA İSTEMEDİ
IRAK KİBARCA İSTEMEDİ
İbadi: Türklere teşekkürler ama Iraklılar halleder ABD Savunma Bakanı Carter Musul operasyonuna Türkiye’nin katılması konusunda Irak yönetimini ikna edemedi.
22 Ekim 2016, 14:07
 
 
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Irak hükümetini Musul'u terör örgütü IŞİD'den kurtarma operasyonuna Türkiye'nin de katılabilmesi için Bağdat'ta Irak Başbakanı Haydar el İbadi ile görüştü.
 
Başbakan el İbadi Musul'u IŞİD'den temizleyebilecek güce sahip olduklarını belirterek, "Türklerin de katılmak istediklerini biliyorum. Kendilerine teşekkür ederim. Bu sorunla Iraklılar başa çıkacak ve Musul ile diğer bölgeleri IŞİD'den Iraklılar temizleyecektir” dedi.
 
Haydar el İbadi Musul operasyonunu Irak ordusu, Peşmerge güçleri ve diğer yerel grupların yürüteceğini ve gerektiği takdirde Türkiye ve diğer bölge ülkelerinden yardım isteyebileceklerini sözlerine ekledi.
 
ABD Savunma Bakanı Carter Ankara'daki temaslarından sonra ‘Musul'u kurtarma operasyonunda Türkiye'nin de rol alması hususunda prensip anlaşmasına vardıklarını ancak son kararı Irak'ın vereceğini belirtmiş, Türkiye ile Irak arasındaki görüş ayrılıklarının giderilebileceği inancında olduğunu da sözlerine eklemişti.
 
ABD Irak ile Türkiye'yi uzlaştırma telaşında
 
Bu yıl içinde Irak'ı üçüncü kez ziyaret etmekte olan Ashton Carter, Irak ordusuna verdikleri eğitim yardımını devam ettirme taahhüdünde bulundu. ABD Savunma Bakanı, Irak'ın kuzeyindeki Türk askeri operasyonu yüzünden Bağdat ile Ankara yönetimleri arasında patlak veren gerginliği gidermeye çalışıyor. Musul'u kurtarma operasyonunun başlamasıyla birlikte iki komşu ülke arasındaki görüş ayrılıkları bariz şekilde ortaya çıkmıştı.
 
Türkiye Sünni ve Kürt silahlı gruplarını eğitmek amacıyla Musul'un kuzeyine 500 dolayında asker göndermişti.
 
Bağdat yönetimi asker sevki için izin alınmadığını duyurarak Türk birliğinin Irak topraklarından çekilmesini talep etmişti. Bu talebi geri çeviren Türkiye Musul'un kurtarılmasında rol oynamakta ısrarlı olduğunu duyurmuştu.
 
Musul'un merkezindeki çarpışmalar çetin geçecek
 
Musul'u kurtarma operasyonunun başarılı başladığını belirten Amerikalı kurmaylar kent içindeki sokak çarpışmalarının çetin geçmesini beklediklerini söylüyor. ABD önce IŞİD'in direniş gücünü ölçmek ve kentten daha fazla IŞİD militanının kaçmaya teşebbüs edip etmediğini öğrenmek amacında. Terör örgütü Kerkük'e ani saldırı düzenlemiş ve çarpışmada en az 14 kişi ölmüştü.
 
Amerikalı yetkililer Musul çevresinde kademeli savunma hattı kuran terör milisinin roket, canlı bomba ve bomba yüklü araçlarla taarruzu püskürtmeye çalışacağını belirtiyor. IŞİD'in kent çevresindeki mevzilerini savunmak yerine Irak ordusunun kente girmesini önlemeye ağırlık vermesi bekleniyor.
 
Musul'da 3 ila 5 bin IŞİD militanının mevzilenmiş olabileceği ve karşı kuvvetlerin kente girmesinden sonra IŞİD'in keskin nişancıların ve yollara kurduğu barikatların yardımıyla avantajlı duruma geçebileceği dile getiriliyor. Irak'ta 4 bin 800 muharip Amerikan askeri bulunuyor. Yüzlerce asker de cephenin uzağındaki destek ve ikmal çalışmalarında görev alıyor.
© Deutsche Welle 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR