Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BİR GÜN KALA EYALET BOMBASI
BİR GÜN KALA EYALET BOMBASI
Tarihi referanduma saatler kala 'evet' cephesinde 'eyalet çatlağı' oluştu. MHP lideri Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerel yönetimlerden sorumlu baş danışmanı Şükrü Karatepe'nin açıklamalırını eleştirdi ve canlı yayında Erdoğan'a resmen "bu adamı görevden al" dedi. Erdoğan bu talebe "sen benim dediğime bak..." diye yanıt verdi.
14 Nisan 2017, 21:33

 

CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal, Erdoğan'ın 2013'te "Eyaletten korkmayınız" sözlerini hatırlatarak, Anayasa değişiklik paketindeki 16'ncı maddenin Cumhurbaşkanı'na eyalet kurma yetkisi tanıdığını savundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik 'eyalet' eleştirisinin yankıları sürüyor.
 
Erdoğan Bahçeli'nin hemen ardından yaptığı açıklamada, "Ben ne diyorum, sen ona bak. Böyle bir şey yok, benden duydunuz mu? Yok" demiş, Başbakan Binali Yıldırım da "Eğer bu anayasa değişikliğinin herhangi bir yerinde eyalet varsa, eyalet sistemine yol açacak bir madde varsa ben bugün hem parti genel başkanlığını hem de başbakanlık görevini anında bırakacağım" demişti.
 
Tarihi referanduma saatler kala 'evet' cephesinde 'eyalet çatlağı' oluştu. MHP lideri Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerel yönetimlerden sorumlu baş danışmanı Şükrü Karatepe'nin açıklamalırını eleştirdi ve canlı yayında Erdoğan'a resmen "bu adamı görevden al" dedi. Erdoğan bu talebe "sen benim dediğime bak..." diye yanıt verdi.
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu cuma günü yaptığı açıklamada, "Dün akşamdan beri tartışılmaya başlandı. Efendim nasıl bir şey? Türkiye parçalanacak mı, parçalanmayacak mı? Eyalet olacak mı, olmayacak mı? Yeni mi keşfediyor bu beyler bunu? Elli sefer söylendi" dedi.
 
image
Kılıçdaroğlu, eyalet tartışmalarının Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar önünde TBMM kürsülerinde sürekli gündeme getirildiğini söyleyerek, "Çıktılar meydana. Dediler ki, bizim asıl hedefimiz anayasanın ilk 4 maddesini değiştirmektir. Ne istiyorsunuz siz Türkiye Cumhuriyeti'nden? Bu devletten ne istiyorsunuz?” şeklinde konuştu.
 
CHP eski genel başkanı ve Antalya milletvekili Deniz Baykal da, eyalet tartışmalarına ilişkin olarak Anayasa değişikliğindeki 16'ncı maddenin eyalet düzenine geçme imkanı yarattığını savunarak, "16'ncı madde torba madde, tek madde değil. İçinde 60 madde var. Bir kısmı önemli değil. Ama bazı çok önemli değişiklikler yapıyorlar" dedi.
 
Anayasa'nın 123'üncü maddesinin 3'üncü cümlesine 'bir cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle' ibaresinin eklendiğini belirten Baykal, "Ya bu nedir diye döndük anayasayı açıp 123'üncü maddeyi bulduk. Bir gördük, eyalet kurma yetkisini içeren tüzel kişilik yetkisi, kamu tüzel kişiliği kurma. Tıpkı vilayet, belediye gibi, il kurmak kamu tüzel kişiliği kurmak. Bu konularda yürürlükteki anayasamıza göre yetki Meclis'teydi. Meclis isterse yeni tüzel kişilik kurabilir. Yeni tüzel kişilik ne? Adı yazılı değil, ama eyalet" diye konuştu.
 
Baykal: Eyalet kurma yetkisi Cumhurbaşkanı'na veriliyor
 
Eyaletin vilayet üstü bir kamu tüzel kişiliği olduğuna dikkat çeken Baykal, şu anki yetki sahibinin TBMM olduğunu belirterek, "Meclis 'arkadaşlar artık vilayet zamanı geçti biz eyalete geçeceğiz' diyebilir mi? Diyebilir. Ama nasıl geçer? Teklif gelir, kamuoyunda konuşulur, mecliste tartışılır, herkes görüşünü söyler, vatandaş tepkisini söyler falan ve ona göre olgunlaşır ve ağırlık kazanırsa yapabilir. Şimdi oraya yeni bir şey geldi. Sadece kanunla TBMM değil, kararnameyle cumhurbaşkanı da yapabilir denildi" dedi.
 
Erdoğan'ın eyalet sistemi açıklamaları
 
Baykal, Erdoğan'ın Başbakan olarak 2013 yılında Kanal D-CNN Türk ortak canlı yayınında yaptığı açıklamaları hatırlatarak, "Ne diyor orada o zamanki başbakan? 'Arkadaşlar eyaletten korkmayınız. Güçlü devletler eyaletten korkmaz. Bakın Osmanlı İmparatorluğu'nda Lazistan eyaleti vardı, Kürdistan eyaleti vardı, diyor" diye konuştu.
 
image

KARATEPE NE SÖYLEMİŞTİ?

Tartışmaların fitilini ateşleyen ve anayasa değişiklik çalışmaları ekibinde yer alan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şükrü Karatepe başkanlık sistemiyle birlikte büyük kentlerin yeniden yapılanacağını söyledi, Çin'i örnek göstermişti.

Cumhurbaşkanı’nın yerel yönetimlerden sorumlu Başdanışmanı Şükrü Karatepe, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yayın organı Şehir Araştırmaları Dergisi’nde “Başkanlık Sisteminde Şehir Yönetimi” başlıklı makale kaleme almış ve kalabalıklaşan metropollerin artık ‘klasik idarelerle’ yönetilemeyeceğini savunmuştu. Karatepe, “İl özel idareleri ile büyükşehir belediyelerinin gücünün birleşmesiyle, belediye kavramını aşan, yeni bir yönetim birimi oluşmuştur. Bu illerin yönetimine artık, şehir kavramını öne çıkaran ‘şehir yönetimi’, ‘büyükşehir yönetimi’ veya ‘kent yönetimi’ gibi başka isimler bulmak gerekir” ifadesini kullanmıştı. “Büyük metropollerde ‘belediye’ kavramı artık şehir yönetimini açıklamada yetersiz kalıyor” diyen Karatepe, eyaletle yönetilen Çin modelini de şu sözlerle örnek vermişti; “Çin’de, şehirlerin bir kısmı farklı statülerde kuruluyor. Bütün politikalarını, ulusal birlik ve güvenliğe öncelik vererek oluşturan Çin, büyüyen ve gelişen şehirlerine yeni yönetim modelleri uyguluyor. Güvenlik kaygısıyla resmi açıklamalarda yüksek sesle dile getirilmese bile, Türkiye de bu süreçten etkileniyor.”

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR