Güzel ülkemiz için yazıyoruz - WIKIPEDIA'YA ERİŞİM ENGELİ Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/gundem/30485/wikipediaya-erisim-engeli

 

WIKIPEDIA'YA ERİŞİM ENGELİ
WIKIPEDIA'YA ERİŞİM ENGELİ
İnternetin en büyük ansiklopedisi Wikipedia'nın tüm dillerdeki versiyonlarına Türkiye'de sabah saatlerinde erişim yasağı getirildi.
30 Nisan 2017, 15:03
 
 
Anayasa değişikliği referandumunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, internet ansiklopedisi Wikipedia'da diktatör olarak tanımlandı.
 
image
 
Referandumun ardından bir Wikipedia kullanıcısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili sayfaya girerek, ilk satırda Erdoğan'ı diktatör olarak tanımladı. Kullanıcı, orijinal cümleyi değiştirip yerine "Recep Tayyip Erdoğan, 2014 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olan bir Türk diktatörüdür" yazdı.
 
Durumu fark eden Wikipedia yönetimi, söz konusu sayfayı bir haftalığına kayıtsız kullanıcılar tarafında düzenlemeye kapattı.
 
image
 
 WIKIPEDIA'YA ERİŞİM YASAĞI 
 
İnternetin en büyük ansiklopedisi Wikipedia'nın tüm dillerdeki versiyonlarına Türkiye'de sabah saatlerinde erişim yasağı getirildi.
 
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) sayfasında "Site Bilgileri Sorgu Sayfası" üzerinden sorgulandığında siteye "idari tedbir" uygulandığı belirtildi.
Erişim engelinin ilk saatlerinde yasağın nedeni açıklanmazken, ilerleyen saatlerde Anadolu Ajansı(AA), erişim yasağı kararının 'bazı terör örügütleriyle Ankara'yı ilişkilendiren içerikler' nedeniyle alındığını duyurdu.
 
AA, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan yetkililere dayandırarak, tedbir kararının "Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan içerikler" nedeniyle verildiğini belirtti.
 
AA, Türk yetkililerin Wikipedia'ya içeriğin kaldırılması uyarısında bulunduğunu ancak "sitenin ısrarla bu tür içerikleri kaldırmaya yanaşmadığını" yazdı.
Bakanlık açıklamasında Wikipedia'ya yönelik, "teröre karşı iş birliği yapmak yerine, Türkiye'ye uluslararası arenada karalama kampanyası yapan çevrelerin parçası olarak hareket eden bir bilgi kaynağı haline gelmesi" gerekçesiyle erişim engeli uygulamasına başvurulduğu" bildirildi.
 
Türkiye'nin taleplerinin yerine getirilmesi halinde siteye erişim engelinin kaldırılacağını duyuruldu.
 
"Özgür Ansiklopedi" sloganını kullanan Wikipedia, kullanıcıların katkısı ile hazırlanan internetin en büyük ansiklopedisi.