Güzel ülkemiz için yazıyoruz - ATATÜRK'ÜN BÜYÜK ARMAĞANI 19 MAYIS Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/gundem/30582/ataturkun-buyuk-armagani-19-mayis

 

ATATÜRK'ÜN BÜYÜK ARMAĞANI 19 MAYIS
ATATÜRK'ÜN BÜYÜK ARMAĞANI 19 MAYIS
Türk Milleti’nin emperyalizme karşı verdiği büyük direnişin tohumlarının atılmasını sembolize eden 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun
19 Mayıs 2017, 11:16
 
Türk Milleti’nin emperyalizme karşı verdiği büyük direnişin tohumlarının atılmasını sembolize eden 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun
 
Birinci Dünya Savaşı’nı kaybeden Osmanlı İmparatorluğu’nun toprakları işgal altındaydı. Milletin bir lidere ihtiyacı vardı.O lider 1919 yılının 19 Mayıs’ında Samsun’a çıktı. 
 
Başarıları ülkenin her yerine yayılmış olan Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı bir milletin uyanmasını sağladı.Sonrasında Amasya Genelgesi’ni yayınlayan Atatürk, sırasıyla Erzurum ve Sivas’a giderek Türk Milleti’nin emperyalist güçlere karşı bağımsızlık ve bütünlüğünü koruduğu Kurtuluş Savaşı’nı başlatmış oldu.
 
19 Mayıs 1919 tarihinde 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal'in Bandırma Vapuru ile  Samsun'a ulaşmasıyla Kurtuluş Savaşı fiili olarak başladı
 
Samsun'da çetelerin ve Türk halkı arasında meydana gelen çatışmaların sonlandırılması için Osmanlı Hükûmeti tarafından Mustafa Kemal görevlendirilmiş ve kendisine 9. Ordu'nun müfettişliği verilmişti.Bunun üzerine müfettiş görev bölgesine Bandırma Vapuru ile ulaşmış ve bir hafta boyunca Mantıka Palas'ta kaldı.Bu süreçte bölgede meydana gelen çatışmaların sebebini araştırmış ve işgalcilere karşı bizzat Türk direniş örgütlerinin kurulmasında etkin rol oynadı.
 
'' Atatürk yola çıkış öyküsünü şöyle anlatmakta ''
 
İstanbul'dan ayrılmak üzere, evimden otomobile bineceğim sırada Rauf Bey yanıma gelmişti. Bineceğim vapurun izleneceğini ve beni İstanbul'dayken tutuklamadıklarına göre, belki de Karadeniz'de batırılacağımı güvenilir bir yerden işitmiş, onu haber verdi. Ben, İstanbul'da kalıp tutuklanmaktansa, batıp boğulmayı tercih ettim ve yola çıktım. Kendisine de, eninde sonunda İstanbul'dan çıkmak zorunda kalırsa benim yanıma gelmesini söyledim.
Mustafa Kemal Atatürk
ʻʻ
Kaptana 'Düşman devletlerinin herhangi bir vasıtasının gadrine uğramamak için sahile yakın bir rota tutunuz! Şayet kesin tehlike görürseniz gemiyi karaya, en yakın sahile oturtunuz!' direktifi verdim. Çok şükür buna gerek kalmadı, bir millet uyandı.
 
Mustafa Kemal Atatürk
 
19 Mayıs 1919 günü millî bağımsızlığa, çağdaşlaşma ve demokratikleşmeye giden yolun ilk adımıdır.
 
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolun ilk durağı kabul edilen bu 19 Mayıs Türk tarihindeki dönüm noktalarından birisidir. 1938 yılından beri millî bayram olarak kutlanmaktadır.Ancak Atatürk "doğum günüm" dediği 19 Mayıs kutlamalarına sadece bir kez katılabilmiştir.
 
 
Osmanlı İmparatorluğu, 1918 yılının sonlarına gelindiğinde I. Dünya Savaşı'ndan mağlup ayrılmış, Mondros Mütarekesi'ni imzalayarak dağılma sürecinin sonuna gelmiş bir devlet görünümündeydi.Avrupa devletlerince hasta adam olarak nitelenen Osmanlı; imzaladığı ateşkes ile boğazların hakimiyetini, yeraltı kaynaklarının kullanım haklarını ve donanma ile ordu üzerindeki tüm emir haklarını İtilaf Devletleri'ne devretmişti.