Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BARZANİ REFERANDUM KARARINI AÇIKLADI
BARZANİ REFERANDUM KARARINI AÇIKLADI
Erbil’de referandum için oylama işleminin başlamasına saatler kala hala devam eden “referandum ertelenecek mi?” tartışmalarına son noktayı IKBY Başkanı Mesud Barzani koydu.
24 Eylül 2017, 15:50
 
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, bağımsızlık referandumunun ertelenmeyeceğini ve daha önce planlandığı gibi 25 Eylül’de yapılacağını söyledi.
 
Erbil’de referandum için oylama işleminin başlamasına saatler kala hala devam eden “referandum ertelenecek mi?” tartışmalarına son noktayı IKBY Başkanı Mesud Barzani koydu.
 
Basın toplantısı düzenleyen Barzani, “bağımsızlık referandumunun daha önce planlandığı gibi 25 Eylül’de yapılacağını” söyledi.
 
Açıklamasında, Bağdat Hükümeti’ne yönelik suçlamalarda bulunan Barzani, “Irak’ın demokratik bir devlet olmadığını, mezhebi esaslara göre hareket eden bir devlet olduğunu” öne sürdü.
 
“Bağdat Hükümeti ile çöken işbirliğini tekrar müzakere etmek için Bağdat’a gitmeyeceklerini” söyleyen Barzani, Bağdat Hükümeti’ni Peşmerge güçlerinin ve bölgenin bütçesini keserek Irak Anayasası’nın 140.maddesini ihlal etmekle suçladı.
 
“Referandumun Kürdistan’ın sınırlarını hemen belirlemeyeceğini, referandumdan sonra Bağdat ile belki de yıllar sürecek diyalog süreci ile sınırların belirleneceğini” söyleyen Barzani, “Bağdat Hükümeti’nin kabul etmesi halinde Peşmerge güçleri ile Irak ordusunun IŞİD karşıtı ortak mücadelesinin devam edebileceğini” kaydetti.
 
“Bağdat ile iki iyi komşu ilişkisi” çerçevesinde ilişki kurulacağını belirten Barzani, Kürtler, Araplar ve bölgedeki diğer milletler arasında olası çatışmalara izin verilmeyeceğini söyledi.
 
Barzani, “Hedefimiz, tüm milletleri içeren demokratik  modern bir devlet kurmak. Karanlık bir gelecekle karşılaşmak yerine her türlü riski göze aldık” dedi.
 
Referandum kararına ilişkin Türkiye ve İran’ın tepkilerine yönelik sorulara Barzani, “Son 25 yılda Türkiye ve dünya için barış ve istikrar kaynağı olduğumuzu kanıtladık. Tepkiler sertleşti ancak şimdiye kadar prensipte hiç kimsenin referanduma karşı olduğunu duymadık. İran ve Türkiye, dostluğu geri çevirse de biz onlara dostluk elini uzatmaya devam ederiz” dedi.
 
Türkiye’nin Irak sınırında yürüttüğü askeri tatbikata ilişkin soruya Barzani, “Türkiye’nin kendi topraklarında ne yapacağı bizi ilgilendirmez. Biz kendi topraklarımızda hareketlilik görmedik” dedi.
 
Yine Türkiye’nin sınırlarını kapatabileceği yönündeki iddialara ilişkin soruya “Sınırların kapatılmamasını ümit ediyoruz çünkü herkes bundan zararlı çıkacak” yanıtını veren Barzani, İran’ın Erbil ve Süleymaniye’ye uçuşları durdurma kararının “İran’ı ilgilendirdiğini” söyledi.
 
Mesud Barzani’nin basın toplantısı devam ederken Referandum Yüksek Konseyi de “referandumun planlandığı gibi 25 Eylül’de yapılacağını” duyurdu. Yine Yüksek Konsey tarafından yapılan duyuruda, “IKBY’de yaşayan bütün etnik ve dini grupların haklarını teminat altına alan bir mutabakat belgesi imzalandığı” belirtildi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR