Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AVRUPA'DAN OSMAN KAVALA ÇAĞRISI
AVRUPA'DAN OSMAN KAVALA ÇAĞRISI
Avrupa Parlamentosu’nda temsil edilen belli başlı siyasi gruplar, Türkiye’nin Adalet, İçişleri ve AB bakanlarına ortak bir mektup göndererek işadamı Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulundu.
26 Ekim 2017, 16:13
 
 
AB çevrelerinde yakından tanınan işadamı Osman Kavala’nın gözaltına alınmasına Avrupa genelinde tepkiler sürüyor. Osman Kavala’nın serbest bırakılması için AP Sosyal Demokrat, Hristiyan Demokrat, Liberal, Muzafazakar, Yeşiller ve Sol grupları adına Türkiye Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AB Bakanı Ömer Çelik’e 25 Ekim’de ortak bir mektup gönderildi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kınama
Mektupta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Ekim’de TBMM’deki AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada Osman Kavala’yı suçlaması kınandı. Osman Kavala’nın uzun süredir Türkiye-AB ilişkilerinde “muhatap” olduğu, gözaltına alınmasının “Türkiye’de sivil topluma karşı baskıda yeni bir kötü gelişme” olarak görüldüğü belirtildi.
 
Türk makamlarına “Osman Kavala’nın ivedi olarak serbest bırakılması” çağrısında bulunulan mektupta, temel hak ve özgürlükler ve hukuk devleti alanlarında kısıtlamaların son bulması için “gerekli adımların atılması” istendi.
 
Mektup, Sosyal Demokratlar adına aynı zamanda AP Türkiye raportörlüğü görevini yürüten Kati Piri, Hristiyan Demokratlar adına gölge raportör Renate Sommer ve Anna Maria Corazza Bildt, Avrupa Muhafazakar ve Reformcular Grubu adına Bas Belder, Liberal Grup adına Marietje Schaake, Yeşiller adına grup eşbaşkanı Ska Keller, eski eşbaşkan Rebecca Harms ve gölge Türkiye raportörü Bodil Valero, Sol Grup adına ise başkan Gabrielle Zimmer  ve gölge Türkiye raportörü Takis Hadjigeorgiou tarafından imzalandı.
 
AP Türkiye raportöründen mesaj
Türkiye raportörü Piri, özel yayımladığı bir mesajda Osman Kavala’nın “Türk sivil toplumunun önemli şahsiyetlerinden biri” olduğunu ifade etti. “Gözaltına alınması Türkiye’de normale dönüş ümidi taşıyan herkese gönderilmiş ürpertici bir mesajdır. İnsan hakları savunucuları, akademisyenler, parlamenterler, sivil toplum liderleri ve gazetecilere hiçbir kanıt olmaksızın ve adli sürece saygı duyulmadan devlet düşmanı etiketi yapıştırılmasını kabul edemeyiz ve etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Mogherini’den AİHS vurgusu
Öte yandan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini adına bugün yapılan açıklamada, “Türkiye-AB ilişkilerinde güvenilir bir muhatap” olarak tanımlanan Kavala’nın gözaltına alınması “kaygı verici bir gelişme” olarak değerlendirildi. Suçsuzluk karinesi ve geçici gözaltı koşulları konusunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile uyumlu hareket edilmesi mesajı verildi.
 
Fransa'dan tepki
Osman Kavala'nın gözaltına alınması Fransız Dışişleri Bakanlığı tarafından da “kaygı verici” olarak yorumlandı. Fransız Dışişleri Bakanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Fransa’nın, diğer Avrupa ülkeleri gibi, Osman Kavala ile “düzenli işbirliği” içinde olduğu belirtilip, bu konuyla ilgili gelişmelerin yakından “takip edileceği” bildirildi.  “Hukuk devleti çerçevesinde insan haklarına ve başta ifade özgürlüğü olmak üzere temel özgürlüklere saygının demokrasinin işleyişi için kaçınılmaz” olduğuna vurgu yapılan açıklamada, Türkiye’nin bu alanlarda Avrupa ve uluslararası plandaki yükümlülüklerine hatırlatmada bulunuldu.
 
Osman Kavala, 19 Ekim'de Gaziantep’te Alman Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından dönerken İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.
Kayhan Karaca / Strasbourg

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR