Güzel ülkemiz için yazıyoruz - ZARRAF VE HAKAN ATİLLA'NIN EN ZOR 1 AYI Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/gundem/31533/zarraf-ve-hakan-atillanin-en-zor-1-ayi

 

ZARRAF VE HAKAN ATİLLA'NIN EN ZOR 1 AYI
ZARRAF VE HAKAN ATİLLA'NIN EN ZOR 1 AYI
Reza Zarrab davasında son yaklaştı! 27 Kasım'da kesin olarak başlıyacak olan dava yılın son günlerinde sonuçlanabilir.
9 Kasım 2017, 16:33
 
 
Amerika Birleşik Devletleri’nde 20 ay önce tutuklanan ve New York’ta 16 aydır yargılamasına devam edilen Reza Zarrab davasıyla ilgili son ön duruşma 6 Kasım tarihinde gerçekleşti.
 
O duruşmada davanın seyrine dair önemli kararlar verilirken, savcılık ve savunma makamlarının uzlaşma sağlanamaması dikkat çekti. Hakim, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın mahkemenin ertelenmesi talebini de reddetti.
 
Peki son duruşmanın, davanın geneline nasıl bir etkisi oldu?
 
Davayı ilk günden bu yana adım adım takip eden CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, Zarrab davasında gelinen noktayı aktardı ve davanın olası seyrine dair çarpıcı bilgiler verdi.
         image
 
İŞTE 4 SORUDA REZA ZARRAB DAVASINDAKİ GERÇEKLER
 
1-Zarrab davasının jürili olarak görülmeye başlanmasının etkisi ne olur?
 
Özcan: 20 Kasım’da jüri seçimi olacak. Seçilecek jüri üyelerinin konu veya kişilerle alakalı ön yargılı olmaması, mahkemeye sunulacak kanıt ve ifadeler üzerinden hakkaniyetli karar verebilecek insanlar olduğundan emin olmaya çalışılacak. Jüri seçimi oldukça kapsamlı ve yoğun çaba üzerine yapılan bir çalışma.”
 
2-Zarrab için Plea-Bargain(cezada anlaşma) olayı en yakın sonuç mudur?
 
Özcan: Bu tür davaların çoğunluğunda sanıklar anlaşmaya gider. Bu davada da benzeri bir durumla karşı karşıya kalma ihtimali oldukça yüksek. Amerikan adalet sisteminde, sanıklar ceza indirimi karşılığında anlaşma yoluna gidebilirler.
 
3-Davanın bundan sonraki olası seyrinde dönüm noktaları var mı?
 
Özcan: 27 Kasım’da Zarrab davası jürili olarak görülmeye başlayacak. Bu davanın artık asıldan görülmeye başlandığını da gösteriyor.
 
4-Dosya, birkaç aylık zaman diliminde karara yakın durumda mı? Yoksa 2018’in tamamına da yayılması bekleniyor mu?
 
Bundan sonra davanın başlaması ile ilgili herhangi bir tarih değişikliği söz konusu değil. Savcılığın mahkemede de belirttiği gibi davanın 3-4 hafta sürmesi bekleniyor. Yılbaşı öncesi Reza Zarrab ile ilgili karar çıkar. Sonrasında isterlerse, sanıklar temyize gidebilirler.