Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DÜNYA KUDÜS TEDİRGİNLİĞİNDE
DÜNYA KUDÜS TEDİRGİNLİĞİNDE
Çavuşoğlu mesajında “ABD Yönetimi’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz,dedi.
6 Aralık 2017, 20:53

 

Başkan Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklamasının üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı Türkçe ve İngilizce açıklamalarla kararı kınadığını bildirdi.
 
Çavuşoğlu mesajında “ABD Yönetimi’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz. Bu karar uluslararası hukukun ve ilgili BM kararlarının açık bir ihlalidir” ifadelerini kullandı.
 
Dışişleri Bakanlığı “Karar barış zeminini yok edebilir”
 
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan resmi açıklamada ise Çavuşoğlu’nun mesajına birebir yer verilirken “Bu karar uluslararası hukuk ve ilgili BM kararlarının açık bir ihlalidir. Zira, Kudüs’ün İsrail tarafından ilhakı uluslararası toplum ve BM tarafından reddedilmiştir” denildi.
 
Açıklamada, Filistin meselesinin ancak 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık içinde bir Filistin Devleti’nin vücut bulmasıyla çözülebileceği çeşitli BM kararlarıyla defalarca vurgulanmıştır” ifadelerine yer verildi.
 
“BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi ABD’nin bunu görmezden gelmesi kabul edilemez” denilen açıklamada “ Filistin’in bağımsızlığını kazanması tarihi, vicdani ve beşeri bir zorunluluktur. Türkiye bunun savunucusu olmaya devam edecektir” denildi.
 
Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:
 
“Bölgede barış ve istikrar bakımından olumsuz yansımaları olacak bahsekonu karar, barış zeminini tamamen yok etme riski taşımaktadır. ABD Yönetimi’ni son derece olumsuz sonuçlar doğuracak olan bu yanlış kararı gözden geçirmeye ve Kudüs’ün çokkültürlü kimliğine ve tarihi statüsüne halel getirecek hesapsızca adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz.”
 
Ankara: ‘Kudüs İçin İslam İşbirliği Teşkilatı Toplanacak’
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ürdün Kralı Abdullah, 13 Aralık’ta Kudüs’ün durumunu ele almak üzere İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) toplantıya davet edildiğini birlikte açıkladı
 
Kral Abdullah ve Erdoğan, ortak basın açıklamasında, ABD’nin Kudüs’ü tek taraflı başkent ilan etme girişimine karşı İslam ülkelerine mesaj verdi.
 
Kral Abdullah, Türkiye ile Ürdün arasındaki diplomatik ilişkilerde 78’nci yıla girildiğini belirterek, bugünkü Ankara ziyaretinin zamanlaması açısından da önemli bulduğunu dile getirdi. Bölgesel gelişmeler nedeniyle her zamankinden sıkı şekilde Ürdün ve Türkiye’nin birlikte çalışması gerektiğini söyleyen Abdullah, “Kudüs konusunda ülkemize verdiğiniz bir destek var. Kudüs konusunda daha yakından hem İslam alemi hem de bölgemizin karşı karşıya olduğu zorlukları aşmak için nasıl çalışabileceğimizi görüşüyoruz. Kudüs, önemli bir mesele olarak ortada. Ama iki devletli bir çözümün alternatifi yok ve herhangi bir barış anlaşması sözkonusu olacaksa bütün bölgenin istikrarını belirleyecektir” dedi.
 
ABD Başkanı Trump ile dün akşam görüştüğünü belirten Kral Abdullah, Trump’a ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşıma konusundaki endişelerini de ilettiğini ifade etti. Abdullah, “Aslında bizim hızlı çalışmamız lazım. Filistinliler’le İsrailliler arasında nihai bir barış anlaşmasına ulaşılmalı. Böylece Filistinliler kendi bağımsız ülkelerini kurabilmeliler -- İsrail ile yanyana ve Doğu Kudüs’teki başkentlerinden yararlanacak şekilde” diye konuştu.
 
ABD’nin yaklaşımıyla Ortadoğu’daki terörle mücadeleye katkı vermediğini de kaydeden Abdullah, Ürdün’ün Kudüs’te kutsiyet arz eden Mescid-i Aksa ve Harem-i Şerif gibi mekanların koruyucusu konumunda olduğunu dile getirdi. Abdullah, gelecek hafta İİT’nin toplanarak, Kudüs meselesini ele alacağını da bildirdi.
 
Erdoğan: “Kudüs iç politikaya kurban edilemeyecek kadar önemli”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, “Kudüs’ün kutsiyeti ve tarihi statüsünün muhafazası hususunda Ürdün ile aynı noktadayız. Kudüs'ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım tüm İslam aleminde infiale neden olacaktır. Bu karar yeni çatışmaların fitilini ateşleyecektir. Tüm dünyaya şu çağrıyı yapmak istiyorum: Kudüs’ün statüsünü değiştirecek adımlardan uzak durulsun. Kudüs'ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım İslam aleminde infiale sebep olacaktır. Kudüs tüm Müslümanlar’ın göz bebeğidir. Bu tarihi hakikati göz ardı eden her yaklaşımın sonu hüsrandır” dedi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR