Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TERÖRİSTİN DEĞİL TÜRKİYE'NİN YANINDA OLUN
TERÖRİSTİN DEĞİL TÜRKİYE'NİN YANINDA OLUN
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa'nın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nu toplanmaya çağırmasını değerlendirdi.
21 Ocak 2018, 14:41
 
 
Bakan Çavuşoğlu Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian'le görüştüğünü ve toplantının Suriye hakkında genel bir çağrı olduğu bilgisini aldığını söyledi.
Çavuşoğlu, "Fransa'dan bize destek vermesini bekleriz" dedi. Zeytin Dalı operasyonunu BMGK'ya götüren ülkelerin müttefik olarak değil teröre destek veren ülkeler olarak değerlendirileceğini söyledi.
 
Çavuşoğlu, "Bu bölgeyi teröristlerden temizleyeceğiz. Reyhanlı'ya yaptıkları saldırı bunları son çırpınışları. Yanı başımızda böyle bir tehdit varken kimse bizden durmamızı beklemesin" dedi.
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye-Afrin’e yönelik başlatılan Zeytin Dalı Operasyonu için “Gerçek müttefik teröristlerin yanında değil, Türkiye’nin yanında olur.
 
Bugün Tillerson’a net bir şekilde bu açıklamayı verdik. Rusya ve İran’a bilgi veriyoruz. Suriye rejimine önceden yazılı bilgilendirme yapıyoruz” dedi.
 
Bakan Çavuşoğlu, bugün Zeytin Dalı Operasyonu kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile yaptığı telefon görüşmesi de dahil olmak üzere diplomatik temasları hakkında bilgi verdi. Çavuşoğlu, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü istişareler konusunda şunları dile getirdi:
 
“Suriye rejimi kayıtlara geçirmek için kendi topraklarına girilmesine karşı olduğunu bildirdi. Rusya ve diğer ülkelerle biz bilgi paylaşımı yapıyoruz. BM’ye de bilgilendirmeyi yapıyoruz. Uluslararası hukuktan doğan hakkımızı kullanıyoruz. Esas olan bizim ne yaptığımız, harekatın uluslararası hukuka uygunluğudur. Bizim kendi adımlarımızı atmamız lazım. Gerekli uyarıları yaptık. Kimse bizi ne tehditten koruyabilir, ne de kollayabilir. Gerçek müttefik teröristlerin yanında değil, Türkiye’nin yanında olur. Bugün Tillerson’a net bir şekilde verdik. Rusya ve İran’a bilgi veriyoruz. Harekatta tam isabet var. Yaralılara baktığımızda PKK, YPG teröristleridir. Fırat Kalkanı harekatında olduğu gibi Suriye rejimine önceden yazılı bilgilendirme yapıyoruz. Uluslararası hukuka uygun olduğunu bildiriyoruz. Sadece yazılı bilgilendirmede bulunuyoruz; biz buraya girdik. Suriye’nin toprak bütünlüğü çok önemli, Türkiye bunu destekliyor.”
 
Çavuşoğlu, ayrıca operasyondaki askeri gelişmeler konusunda da bilgi vererek, “Havadan da müdahale ihtiyacı duyulmuştur. Hedeflerin yüzde 95’i vurulmuştur. Harekatta siviller değil, teröristler hedef alınmıştır. Harekat, çok titiz bir şekilde yürütüyor. Operasyonu havadan ve karadan yürütüyoruz. Teknik konularda askerlerimiz bilgi vermektedir. Hava sahasını kullanma ihtiyacı vardır, F-16’larımız hedefleri vurmuştur” diye konuştu.
 
Bu arada İran tarafı, bu ay sonunda Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi”nin, Türkiye’nin bu askeri operasyonu nedeniyle sıkıntıya gireceğini duyurdu.
 
İran’ın tavrını değerlendiren Çavuşoğlu ise, “Soçi’yle bunun bilgisi yok. Soçi’de YPG’nin, PKK’nın olmadığını söyledik. DEAŞ, El Nusra, PKK-YPG yoktur. Siyasi süreci etkileyecek bir şey yoktur. Soçi’nin zemini farklıdır. Oradaki rejim ile terörist olmayan gruplarla yapılan görüşmedir. Suriye’deki aktörlere bilgi paylaşımında bulunduk, ne yapacağımızı da konuştuk. Bundan sonra da devam edecektir. İdlib’de gözlemci sayısını artırmak için sahada çalışmalar sürüyor. 4’e çıkması için çalışıyoruz. Afrin’de yapılan saldırılar gözlemcilerimize, askerlerimize ve sivillere, muhalefete saldırılar gelmeye başladı. Bu, istikrar ve güveni engellemektir. Amaç siyasi çözümü etkilemek, terör devletini kurmaktır. Harekat, İdlib’de atacağımız adımları da etkileyecektir” diyerek görüşlerini aktardı.
 
ABD Maslahatgüzarı da Türk Dışişleri’ne çağrıldı
 
Türk Dışişleri Bakanlığı’nda da bu operasyon nedeniyle hareketli saatler yaşanıyor. Diplomatik kaynaklar, Zeytin Dalı Operasyonu nedeniyle ilgili taraflara resmi bilgilendirmeler yapıldığını paylaştı.
 
ABD’nin Ankara Maslahatgüzarı Philip Kosnett, Türk Dışişleri’ne davet edilerek, operasyon hakkında gerekli bilgiler kendisine aktarıldı.
 
Türk Dışişleri, ABD yanı sıra öncelikle Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksay Yerhov ile İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim T. Fard’a bilgilendirmede bulundu.
 
Türkiye, ABD, Rusya ve İran’ın ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi ülkeleri de bilgilendirme kararı aldı. Bu çerçevede, İngiltere, Fransa ve Çin büyükelçilerinin de bakanlığa davet edilmesine karar verildi.
 
Türkiye ayrıca BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı'na ise Zeytin Dalı Operasyonu'nun amacı ve hukuki dayanağı hakkında mektupla yazılı olarak bilgilendirilme yaptığını açıkladı. Bunun New York'taki Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliğimiz vasıtasıyla yapıldığı da belirtildi.
 
Ayrıca Beşar Esad rejimi ile iletişim açısından ise, Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na harekat hakkında nota verildiği de duyuruldu.
 
Türk Dışişleri adına bilgilendirme görüşmelerini Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Kaan Esener’in yaptığı da ifade edildi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR