Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HOLLANDA İLE İLİŞKİLER EN ALTA İNDİ
HOLLANDA İLE İLİŞKİLER EN ALTA İNDİ
Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Ankara büyükelçisini resmi olarak geri çektiğini açıkladı. Bakanlık, Hollanda'ya da Türkiye'den yeni bir büyükelçinin kabul edilmeyeceğini bildirdi.
5 Şubat 2018, 15:04
 
Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile diplomatik ilişki düzeyini düşürme kararını, resmi internet sitesinden de duyurdu.
 
Dışişleri Bakanı Zijlstra adına yapılan resmi açıklamada, Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan krizi çözmek için yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadığı kaydedildi.
 
Açıklamada şöyle denildi; “Hollanda hükümeti, Mart 2017’den beri Türkiye’de görev yapmasına izin verilmeyen Hollanda’nın Ankara Büyükelçisini resmen geri çekme kararı aldı.
Hollanda’nın artık Türkiye’de bir Büyükelçisi olmaması nedeniyle de, Türkiye’nin Hollanda’ya yeni bir Büyükelçi atamasına izin verilmeyecektir. Bu mesaj, Lahey’deki Türk Maslahatgüzarına da resmen iletilmiştir. Bu durum, Türkiye ile yapılan görüşmelere de bir duraklama getirmektedir.”
 
Hollanda Dışişleri Bakanı Halbe Zijlstra: Mutabakata varamadık
 
Hollanda Dışişleri Bakanı Halbe Zijlstra, "Son görüşmeler Türkiye ve Hollanda’nın birbirine yakınlaşması için bir fırsat sundu. Ancak mutabakata varamadık" dedi. Türkiye’de bir Hollanda büyükelçisi olmadığı sürece Türkiye’nin de Hollanda’ya yeni bir büyükelçi atamasının kabul edilmeyeceğini belirten Zijlstra, anlaşmazlığı çözmek için yapılan görüşmelerin durduğunu söyledi. 
 
image
 
Mart'da Türk bakanların Hollanda'da yapacağı toplantıların engellenmesi üzerine Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi'nin Türkiye'ye alınmayacağı açıklanmıştı.
 
Hollanda hükümeti yaşanan krizde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, gittiği Rotterdam'da Hollanda polisi tarafından ülke dışına çıkarılmıştı.
 
Ne olmuştu hatırlayalım
 
Türkiye'de 16 Nisan 2017'de yapılan anayasa referandumu öncesinde Türk hükümeti temsilcileri Avrupa ülkelerinde referandum etkinliklerine katılmak istemiş, ancak anayasa değişikliklerinin tartışmalı bulunması nedeniyle Türk siyasetçilerin bu etkinliklere katılması engellenmişti.
 
Bakan Kaya'nın Hollanda'nın kendisine seyahat yasağı koymasına rağmen korumalar eşliğinde Rotterdam kentine gitmesi üzerine Hollanda polisi ile Kaya'nın korumaları arasında arbede yaşanmış, Rotterdam Konsolosluğu önündeki Türk göstericilere de polis sert müdahalede bulunmuştu. Olayların ardından Bakan Kaya "istenmeyen kişi" ilan edilerek sınır dışı edilmişti.image
 
YAKINLAŞMA GÖRÜŞMELERİ DUVARA ÇARPTI
 
Brüksel'deki NATO toplantıları sırasında bir kaç kez görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Hollandalı mevkidaşı Zijlstra, iki hafta önce de Kanada'da bir araya gelmişlerler,ilişkilerin yumuşatılması konusunu da ele aldmışlardı.
 
Çavuşoğlu ve Zijlstra'nın geçen hafta içinde Brüksel'deki Filistin konulu toplantıda yeniden bir araya gelmesi planlandı. Ancak, Türk Dışişleri Bakanı'nın Afrin operasyonu nedeniyle Ankara'ya dönmek zorunda kalması nedeniyle, görüşme ertelenmişdi.
 
Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nın basına sızdırdığı bilgilerde , konunun hassasiyetinden dolayı görüşmeler büyük bir titizlikle yürütülüyor,deniliyordu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yıl sonunda yaptığı açıklamada Hollanda, Belçika ve Almanya'dan "eski dostlar" diye söz etmesi, "yumuşama adımı" olarak değerlendirilmişti.
 
Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR