Güzel ülkemiz için yazıyoruz - AVRUPA TÜRKLERİ NSU İÇİN SOKAKLARA İNDİ Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/gundem/32666/avrupa-turkleri-nsu-icin-sokaklara-indi

 

AVRUPA TÜRKLERİ NSU İÇİN SOKAKLARA İNDİ
AVRUPA TÜRKLERİ NSU İÇİN SOKAKLARA İNDİ
Almanya’nın birçok kentinde  gösteriler düzenlendi, Suç örgütün aydınlatılmadığını düşünen kurbanların aileleri ise hayal kırıklığı yaşıyor.Aileler NSU'nun yetkililerin belirttiğinden çok daha derin bir şebeke olduğunu, destekçileri arasında Alman Gizli Servisi'ne ücretli itirafçı olarak çalışan kişiler de olduğunu savunuyor.
12 Temmuz 2018, 09:23
 
Almanya'da son yılların en önemli davası olarak nitelenen ve sekiz Türk, bir Yunan ile bir Alman polisi seri cinayetlerle öldüren Neo-Nazi grupla ilgili 5 yıldır süren Halk Arasında ve Avrupa Türk basınında '' Dönerci Cinayetleri '' olarak anılan davada karar çıktı,fakat çıkan karar madur Türk ailelerini ve Avrupalı Türkleri tatmin etmedi..
 
NSU tarafından 9 Eylül 2000'de Nürnberg'de öldürülen Enver Şimşek'in oğlu Abdülkerim Şimşek'in, söz konusu örgütün yalnıza üç kişiden oluştuğuna inanmadığını, serbestçe dolaşan suç ortakları olduğunu, bu kişilerin tespit edilememiş olmasından ötürü tepkili olduklarını söylediğini' aktardı.
 
NSU'nun hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ve hücreye yardım eden dört kişi 6 Mayıs 2013'ten bu yana yargılanıyordu.
 
Davada Zschaepe'ye ömür boyu hapis cezası verilirken, iki yıl altı ay ila 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.
 
İkisi intihar eden 3 kişilik Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü'nün (NSU), 2000-2007 arasında işlediği cinayetleri, Alman makamları ve medyasında 'dönerci cinayetleri' olarak tanımlamıştı.
 
43 yaşındaki Zschaepe, Uwe Boehnhardt ve Uwe Mundlos ile birlikte cinayetleri işlediği iddialarını reddetmiş ancak geçen hafta yapılan duruşmada "neden olduğum acılar için özür dilerim" demişti.
 
Zschaepe 437 duruşma boyunca sadece iki kez konuştu, cinayetlerin aydınlatılmasına katkı sağlayacak herhangi bir bilgi vermedi.
 
Başsavcılık Zschaepe'nin tüm cinayetleri bildiğini, diğer örgüt üyeleriyle bunları birlikte planladıklarını, suç ortağı olduğunu vurgulayarak ömür boyu hapis cezası talep etmişti.
 

 

Boehnhardt ve Mundlos ise polisin hücreyi şans eseri bulması üzerine 2011'de intihar etmişti.

 Almanya’nın birçok kentinde  gösteriler düzenlendi.    

Deutschland | Proteste nach dem Urteil im NSU-Prozess (picture-alliance/dpa/L. Mirgeler)

Almanya’da 2000-2007 yılları arasında sekizi Türk on kişiyi öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütüne yönelik davada Çarşamba günü kararın açıklanmasının ardından cinayetlerin tam anlamıyla aydınlatılması talep edildi.

2006’da Dortmund’ta öldürülen Mehmet Kubaşık’ın kızı Gamze Kubaşık, bu cinayetlerde iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın rolünün “eksiksiz bir şekilde aydınlatılmasını” talep etti. ARD televizyonuna konuşan Kubaşık, NSU’ya ilişkin bütün dosya ve belgelerin de kamuya açıklanmasını istedi.

Deutschland | Proteste nach dem Urteil im NSU-Prozess (picture-alliance/dpa/L. Mirgeler)

Birçok kentte gösteri düzenlendi

NSU davasında kararın açıklanmasının ardından birçok kentte aşırı sağcı terörün aydınlatılması için çalışmalara devam edilmesi talebiyle gösteriler düzenlendi.

Gösteriler “Sona ermedi” sloganı ile sol gruplar tarafından düzenlendi. Davanın görüldüğü Münih kentinde düzenlenen gösteriye polis yetkililerinin verdiği bilgilere göre, yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Münih’te 2001’de Habil Kılıç, 2005’te ise Theodoros Boulgarides NSU tarafından öldürülmüştü.

Berlin’deki gösteriye katılan bin civarında kişi ise “NSU üç kişi değildi” şeklinde sloganlar attı.

2001’de Süleyman Taşköprü’nün katledildiği Hamburg’da düzenlenen gösteriye katılan yaklaşık bin kişi ise NSU cinayetlerinin tamamen aydınlatılması için çalışmaların sürdürülmesini talep etti. NSU’nun işlediği cinayetlerin aydınlatılması için Hamburg’ta kurulan girişimin sözcüsü Robin Steinbrügge “kesinlikle dosyanın kapanmaması ve bu konu üzerindeki dikkatin son bulmaması” gerektiğini söyledi.

Kiel’de toplanan yaklaşık 600 gösterici de NSU cinayetlerinin aydınlatılması çabalarının sürdürülmesini istedi. Bremen’deki gösteriye 300, Frankfurt’taki gösteriye ise yaklaşık 700 gösterici katıldı.

2004 yılında Mehmet Turgut’un öldürüldüğü Rostock’taki gösteriye organizatörlerin verdiği bilgiler göre 300, polise göre 200 kişi katıldı.

Deutschland | Proteste nach dem Urteil im NSU-Prozess (picture-alliance/dpa/D. Reinhardt)

Mahkemenin kararı

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görülen ve beş yıl süren dava sonrasında Çarşamba günü karar açıklanmıştı. Baş sanık Beate Zschäpe “10 cinayet, terör örgütüne üye olmak ve kundaklama” suçlarından müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Diğer sanıklardan Ralf Wohlleben örgüte silah temin ettiği gerekçesiyle “cinayete yardım ve yataklık etmek” suçundan 10 yıl hapis cezası almıştı. Holger G. “terör örgütüne destek vermek” suçundan ve Carsten S. “dokuz cinayette yardım etmek” suçundan üçer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. “Terör örgütüne destek vermekten” suçlu bulunan Andre Eminger ise 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına rağmen hakkındaki tutuklama kararı kaldırılmıştı.

Şeffaf Gazete.com