Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
'' ÇANAKKALE GEÇİLMEZ '' YURDUMUZDA KUTLANIYOR
'' ÇANAKKALE GEÇİLMEZ '' YURDUMUZDA KUTLANIYOR
Şanlı tarihimizde son derece önemli bir yerde olan 18 Mart Çanakkale Zaferi, yurt genelinde büyük bir coşkuyla kutlanıyor.Atatürk ve arkadaşları yurtsever Türk ulusu halkı Çanakkale'de tarih yazdı...
18 Mart 2019, 20:03

 

Atatürk ve arkadaşları yurtsever Türk ulusu halkı Çanakkale'de tarih yazdı...

Çanakkale Savaşı'nda hem karadan hem de denizden yürütülen savaşta büyük bir zafer kazanıldı.Birçok şehit verildi. Şiirler, destanlar yazıldı.

Tam 104 yıl önce bugün İstanbul’u işgal etmek için Çanakkale’yi geçmeye çalışan İtilaf Devletleri Başkomutan Mustafa Kemal’in komutasındaki 57. Alay tarafından bozguna uğratıldı.
 
image
 
Karada ve denizde devam eden Çanakkale Savaşları, 19 Şubat 1915’te İtilaf Devletlerinin deniz harekâtı ile başladı. 13 Mart 1915’e kadar düşman gemileri tabyaları top ateşine tuttu, mayın tarama gemileri olabildiğince yol açtı. Boğazları zorlayarak geçebileceklerine inanan düşman kuvvetlerinin, kararlı ve dirençli bir karşılık almaları bu işin o kadar da kolay olmadığını gösteriyordu. Bir ay boyunca yapılan binlerce mermi atışının ardından çok da büyük bir gelişme elde edilememişti.
 
image
 
Ve 18 Mart 1915 sabahı geldiğinde kimse günün sonunda neyle karşılaşılacağını bilmiyordu. 18 Mart 1915’de yaklaşık bir aydır sürekli olarak bombaladığı boğazın her iki tarafındaki Türk tabyalarının artık sustuğunu varsayan 12 zırhlı, 18 muhrip, 7 mayın tarama gemisi, çeşitli tıp nakliye destek gemisi ve uçak gemilerinden meydana gelen 1. Dünya Savaşı’nın en büyük ve en modern donanması, boğazı geçme girişiminde bulundu. Fakat Mustafa Kemal’in ölmeyi emrettiği Türk askeri canını dişine takarak bu geçişe izin vermedi.
 
image
 
Boğaz yoluyla Çanakkale’yi geçemeyen İtilaf Devletleri tarihler 25 Nisan’ı gösterdiğinde Gelibolu Yarımadası’na 2 farklı noktadan çıkartma yapmaya başladılar. Bir taktik savaşına dönen Çanakkale Kara Savaşları da Mustafa Kemal’in öngörüsü ve üstün komutanlık yetenekleri ile başarısız oldu.

Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale'de "Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum." demişti, bir ulus bu zaferle savaşın seyrini değiştirdi. Şimdi milyonlarca vatansever atalarını şiirler ve sözlerle en güzel şekilde anıyor.

image

Çanakkale Savaşı, 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası’nda Birinci Dünya Savaşı sırasında yapıldı.

İtilaf Devletleri’nin amacı İstanbul ve Çanakkale Boğazlarını ele geçirmekti. Kahraman Mustafa Kemal ve asker arkadaşları verdikleri müthiş mücadele ile savaşın seyrini değişti. Şairler ise en güzel mısralarını bu zaferi anlatmak için yazdı. 

image

Dur yolcu, bilmeden gelip bastığın, Bu Toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın, Bir vatan kalbinin attığı yerdir!

"Çanakkale geçilmez" yazılı altın madalya, Türk bayrağına takılarak göndere çekildi
 
Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. yıl dönümü dolayısıyla, Çanakkale'de tören düzenlendi.
 
Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi adına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerini temsilen Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça ile Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı.
 
image
 
"TCG Burgazada" gemisinden 21 pare top atışı yapıldı.
Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.
 
18 MART SÖZLERİ VE MESAJLARI
 
Necmettin Halil Onan
 
Bu Türk kıtaatının cesaret, metanet ve se'bat cihetiyle takdir ve senaya liyakati, her şüphenin fevkinde bulunmuştur. Donanmasının ateşiyle de, en müessir surette muavenet gören pek cesur bir düşmanın taarruzlarına karşı sayısız muharebelerde bu kıtaat mevkilerini muhafaza etmişlerdir.image
 
Alman Generali Liman Von Sanders
 
Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hâkim olabilir.
 
Mustafa Kemal Atatürk
 
Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber. Sana ağuşunu açmış duruyor Peygamber.
 
Mehmet Akif Ersoy
 
Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor. Bir hilal uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor!
 
Harpte iki meş'um (uğursuz) şey vardır. Bunlardan biri taş duvara körü körüne yüklenmek, diğeri kuvvetleri birtakım ayrı ve bağlantısız harekata dağıtıp körletmektir. Biz bu iki ahmaklığı yapmanın tehlikesiyle karşı karşıyayız.image
 
 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR