Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRKİYE ABD GERGİNLİĞİ BÜYÜYOR
TÜRKİYE ABD GERGİNLİĞİ BÜYÜYOR
ABD Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasındaki görüşmede ağırlıklı olarak Suriye'nin kuzeydoğusuyla ilgili gelişmelerin ve S-400 konusunun ele alındığını bildirdi.Bakanlık Sözcü Yardımcısı Robert Palladino, Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
4 Nisan 2019, 15:26
 
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Türkiye'nin Suriye'ye operasyon düzenlemesi halinde bunun "yıkıcı" sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunmasına Türkiye'den tepki geldi. 
 
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo arasında dün gerçekleşen görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamanın görüşmenin içeriğini yansıtmadığını kaydetti.
 
Aksoy yazılı açıklamasında, "Görüşmeye ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığınca yapılan ve söz konusu görüşmeden önce kaleme alındığı ortada olan açıklamanın görüşmenin içeriğini yansıtmadığı gibi görüşmede gündeme dahi gelmeyen hususlara yer verdiği görülmektedir.
 
Daha önce yapılan görüşmelerde de benzer sorunlarla karşılaşılmış olup, bu gibi açıklamaların daha özenli olarak yapılması ve özellikle görüşmede yer almayan hususlara yer verilmemesi, aramızdaki müttefiklik ilişkilerinin doğal bir gereğidir" ifadelerini kullandı.
 
NATO'nun kuruluşunun 70’inci yıldönümü için Washington'da bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Türkiye'yi Suriye konusunda küstan bir tavırla uyarmiştı.
 
Bakan Pompeo'nun mevkidaşı Çavuşoğlu ile görüşmesinde "Suriye'nin kuzey doğusu için  devam eden görüşmelerle ilgili desteğini belirterek, bölgede tek taraflı Türk askeri operasyonunun potansiyel yıkıcı sonuçları konusunda uyardı" denilmişti. 
 
image
 
ABD ile Türkiye, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) belkemiğini oluşturan ve Suriyeli Kürtlerden oluşan YPG konusunda uzun zamandır görüş ayrılığı yaşıyor. ABD, YPG’nin ana unsuru olduğu SDG’yi IŞİD’e karşı mücadelede önemli bir ortağı olarak görürken, Türkiye YPG'yi PKK’nın Suriye uzantısı ve bir terör örgütü olarak değerlendiriyor. PKK, ABD, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından terör örgütü olarak tanınıyor.
 
Türkiye, IŞİD'le mücadele ederek Suriye'nin kuzeyinde kuvvetlenen YPG güçlerinin özellikle Türkiye sınırında bulunmasını güvenlik kaygıları nedeniyle istemiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan askerlerini Suriye’den çekeceğini açıklamasının ardından Türkiye, Suriye'nin kuzeyine bir operasyon düzenlemek için hazırlıklar yapmıştı. Özellikle ABD ile Türkiye arasında yürütülen ikili görüşmeler ile bu operasyon başlatılmazken, Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde, içinde YPG güçlerinin bulunmadığı bir güvenli bölge kurulması için görüşmeler yürütüyor.
 
Pompeo'nun Çavuşoğlu ile görüşmesinde Türkiye'de gözaltında bulunan ABD vatandaşlarının durumunu da gündeme getirdiği belirtildi.
 
Washington-Ankara hattında gerginlik yaratan konuların başında ise Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi almak konusunda Türkiye'nin geri adım atmaması geliyor. ABD'nin Türkiye için yaptığı ve Rusya'dan S-400 satın alma planından vazgeçmesi karşılığında daha pahalı olan Patriot sistemleri için verdiği indirimli teklifi ise Mart sonu itibarıyla sona ermişti. DW.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR