Güzel ülkemiz için yazıyoruz - 301 SOMA MADENCİSİNİN KATLEDİLİŞİ ANILIYOR Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/gundem/34230/301-soma-madencisinin-katledilisi-aniliyor

 

301 SOMA MADENCİSİNİN KATLEDİLİŞİ ANILIYOR
301 SOMA MADENCİSİNİN KATLEDİLİŞİ ANILIYOR
“Kaza değil cinayet”, “Soma’nın hesabı sorulacak”, “İş kazası değil cinayet”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz” pankartlarıyla anıt önünde bir araya gelen meslek örgütü temsilcileri adına basın açıklamasını DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün okudu.
13 Mayıs 2019, 13:02
 
Bugün, 301 madencinin SOMA maden çalışanının ihmallerle adeta katledilir gimi toprağa gömülmelerinin acı yıldönümü.
 
        image
Soma faciasının Beşinci yıldönümü.
 
Manisa’nın Soma ilçesinde 5 yıl önce meydana gelen faciada yaşamını yitiren 301 işçi ülke genelinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a verilen tahliye kararının gölgesinde yapılan anma törenlerinde “adalet çağrısı” öne çıktı.
 
image
 
Ankara’da da KESK, DİSK, TMMOB, Ankara Tabip Odası ile emek ve demokrasi güçlerinin katılımı ile Madenci Anıtı önünde yapılan anma töreninde, “İşçiler mezarda, sorumlular dışarıda, adalet istiyoruz” denildi. Kitle adına ortak basın açıklamasını yapan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, “Can Gürkan ölümünden sorumlu olduğu her işçi için yaklaşık 5 gün hapis yatmasının ardından geçtiğimiz ay tahliye oldu. Böylece 301 maden işçisi arkadaşımızın ardından adalete güvenimiz de Adalet'de göçük altında kaldı” dedi.
 
image
 
Hukukun çöküşünün Soma davasıyla bir kez daha gözler önüne serildiğini belirten Görgün, şunları söyledi:
 
“Davayı Soma’dan kaçıran, katliamda sorumluluğu bulunanları yargılama konusu yapmayan, maden patronu ve yöneticilerini ‘olası kasıt’ üzerinden değil, ‘bilinçli taksir’ ile cezalandırarak adeta ödüllendiren yargı sistemi, bir işçi için 5 gün hapis yatmayı yeterli gördü. Başından beri madenlerde gerekli denetimi yapmayanlar, Soma’daki öldüren çalışma düzenine izin verenler, güvencesiz ve taşeron çalıştırma biçimlerini egemen hale getirenler, sendikalaşmanın önüne engeller koyanlar hiçbir biçimde hesap vermedi. Soma katliamından bugüne en az 28 Soma katliamı kadar daha işçinin yaşamını yitirmesi kaza değil, ülkeyi yönetenlerin kasıtlı bir tercihidir. Soma katliamını unutmamak unutturmamak hepimizin görevidir.”
 
image
 
Açıklamanın ardından yere kömür dökülerek, “Atılan tekmeyi de yaşanan hukuksuz süreci de unutmadık. Soma’nın hesabı sorulacak” denilerek tepki gösterildi.
 
Soma Faciası sonrası tüm Türkiye tek yürek olup Soma ile dayanışma protestoları düzenlerken dönemin hükümeti bu protestoları asker ,polis gücü ile bastırdı. Soma'da gerçekleşen bir protestoda ölen madenci akrabası olan yine bir maden işçisi Somalı gence  Tekme Atan dönemin  Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel Soma Katliamından kalan en önemli karaelerden biri olarak hafızalara kazındı.
 
image
 
13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madenci hayatını kaybetmişti. Bu olay Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan “iş ve maden kazası” olarak tarihe geçti. Vardiya değişimi sırasında meydana gelen yangın patlamaya neden olduğunda 787 işçi yer altındaydı.
 
Soma faciası davasının 11 Temmuz 2018 günü görülen karar duruşmasında maden patronu sanık Can Gürkan’ın, taksirle öldürme suçundan 15 yıl hapsine ve 3 yıl maden işletme işinden men edilmesine karar verildi.
 
Sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 15 yıl hapsine ve 3 yıl maden işletme işinden men edilmesine karar verildi.
 
Genel Müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm edildi.
 
image
 
Dava daha sonra istinafa taşındı. İstinaf Mahkemesi Can Gürkan’ın serbest bırakılmasına, maden işletmeme cezasının da kaldırılmasına karar verdi.
 
 “Taksirle adam öldürmekten” 15 yıl hapis cezası almıştı fakat karar değişti.
Soma Kömürleri A.Ş.’nin patronu Can Gürkan  cezaevinden tahliye edildi,  tekrar ocağın başına geçeceği konuşuluyor. Can Gürkan, katliamda can veren her bir işçi için hapiste sadece beş gün yattı .
 
Soma faciasının yıldönümü nedeniyle sosyal medyada #Soma ve #SomaKatliamı etiketiyle pekçok paylaşım yapılıyor.
 
Soma katliamında eşini kaybeden Gülfidan Köse, kazanın ardından Soma’ya giden Erdoğan’ın “bu işin fıtratında vardır” sözlerini hatırlatıyor ve soruyor: Bu katliam ihmalkârlık, iş güvenliğinin sağlanmaması, çalışan işçiye değer verilmemesi, denetimlerin yapılmaması ve para hırsının sonucudur. Bunlar fıtrat mıdır?