Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BAROLARDAN ADLİ YIL PROTESTOSU
BAROLARDAN ADLİ YIL PROTESTOSU
Beştepe Sarayında yapılacak yeni adli yıl açılışı davetine İzmir ve İstanbul'dan sonra Muğla, Antalya, Aydın, Ordu, Adana, Bursa ,Muğla ve Van barolarından tepki geldi.. "Açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılıyor olması, yargının herkese eşit ve tarafsız olduğu anlayışına katkı sunmak yerine zarar verici olduğu değerlendirildiğinden, nazik davetinize icabet edemeyeceğimizi üzülerek bildiririz" denildi.
16 Ağustos 2019, 20:41

 

Beştepe Sarayında yapılacak yeni adli yıl açılışı davetine İzmir ve İstanbul'dan sonra Muğla, Antalya, Aydın, Ordu, Adana, Bursa ve Van barolarından da tepki geldi.

Muğla Barosu'nan yanıtında, "Açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılıyor olması, yargının herkese eşit ve tarafsız olduğu anlayışına katkı sunmak yerine zarar verici olduğu değerlendirildiğinden, nazik davetinize icabet edemeyeceğimizi üzülerek bildiririz" denildi.

İstanbul Barosu’nun ardından Muğla Barosu da konuyla ilgili katılmayacağını duyurdu.
 
Muğla Barosu Başkanı Avukat Cumhur Uzun’un imzasını taşıyan cevap yazısında da “2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreninin Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılıyor olması, yargının herkese eşit ve tarafsız olduğu anlayışına katkı sunmak yerine zarar verici olduğu değerlendirildiğinden, nazik davetinize icabet edemeyeceğimizi üzülerek bildiririz” denildi.
 
ANTALYA BAROSU: MEKANSAL SORUMLULUĞU BİLE PAYLAŞMAYIZ
 
Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın adli yıl açılışına ilişkin daveti ile ilgili yaptığı açıklamada katılmayacaklarını duyurdu. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
 
“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni ve Adli Yıl Açılış Kokteyli daveti bize de yapıldı. Şu ana kadar bu konuyla ilgili bazı baro başkanlıklarınca açıklamalar yapıldı. Açıklamalara katılıyorum. Konuya ilişkim görüşümü özetlemeye çalışayım: Biz, adaletsizliklere, hak ihlallerine, hukuksuzluklara direnenlerdeniz; alkışlayan, boğun eğenlerden değil!
 
Biz, hukuk devleti ve insan haklarından yana taraf oluruz; iliksiz cübbelerinde düğme arayanlardan, sıraya dizilenlerden değil! Biz, gerçek bir hukuk devleti, bağımsız ve tarafsız yargı ve özgür savunma istiyoruz; “Yargı denetimsiz iktidar, savunmasız yargı” değil. Yargıya duyulan güveni dibe düşüren, hukuku ve yargı bağımsızlığını hiçe sayan bir anlayış ile mekansal sorumluluğu bile paylaşmayız.”
 
BURSA BAROSU: YARGI BAĞIMSIZLIĞINA AYKIRI
 
Bursa Barosu da daveti reddetti. Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Yargıtay Başkanlığı’na gönderdiği yanıtta, “Yargıya güvenin zaten sürekli zedelendiği bir toplumda yargının yürütmenin himayesinde olduğu izlenimi ile şekilden öte anlam ve sonuçlar çıkan nazik ama Anayasa’da belirtilen yargının bağımsız ve tarafsız olması ilkesine aykırı bulduğumuz, yürütmeye ait bir mekandaki davetinize, yargının kurucu unsuru olan savunma mesleğinin temsilcisi avukatların meslek örgütü olan Bursa Barosu olarak icabet edemeyeceğimizi üzülerek bildiririz” ifadelerine yer verdi.image
 
VAN BAROSU: TÖREN YARGITAY BİNASINDA YAPILSIN
 
Van Barosu’nun da Baro Başkanı Zülküf Uçar imzasıyla Yargıtay’a gönderdiği cevap yazısında “Yeni adli yıl açılış programının Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılacak olması, bağımsız yargıya büyük zarar vereceği gibi toplumun yargıya olan güveninin sarsılmasında da büyük bir etken olacaktır. Yargının bağımsızlığı adına sizler gibi ülkenin yargı sisteminde çok önemli yerlere sahip olan yargı mensuplarının da Beştepe’de yapılacak açılışa katılmaması gerektiğine olan inancımızı bildiriyoruz” denildi.
 
Uçar, törenin Yargıtay binasında yapılmasını önerdi.
 
Yargı yılı açılışı ile ilgili Yargıtay Başkanlığı’na ilk tepki İzmir Barosu’ndan gelmiş, baro başkanı Özkan Yücel’in imzasını taşıyan ve kamuoyuna da duyurulan cevapta “Halkın zerre kadar güven duymadığı bir yargı sisteminin parçası olmamak için sizlerin de ‘kendinizi özgürleştirmenizi’ temenni ederiz” denilmişti
 
image
 
Adli Yıl Açılış Töreni'ne dair Baro Başkanlığımızın  açıklamasıdır. Meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygıyla. Aydın Barosu
 
 ADLİ YIL AÇILIŞI GEÇEN SENE TEPKİ ÇEKMİŞTİ
 
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 28 sayfalık bir konuşma metni hazırladığı, konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün adını anmazken, Osmanlı devlet adamları ve padişahlarının adalet teşkilatıyla ilgili reform çabalarına özel vurgu yapmış; III. Selim döneminde Viyana Büyükelçisi Ebubekir Ratip, 17. Yüzyılda Koçi Bey, Defterdar Sarı Mehmet Paşa’dan alıntılara yer vermişti.
 
image
Cirit, konuşmasında likayatle ilgili tanımlara yer verirken Eflatun’un yanı sıra Hz. Muhammet’e atıf yapmış, Hz. Muhammet’in “kıyamet ne zaman kopacak” sorusuna “İş ehil olmayana verildi mi, kıyameti bekle dur” dediğini anlatmıştı.
 
Açılışa damgasını vuran anları ise tören sonrasında yüksek yargıçların belediye otobüsleri ile Yargıtay’a taşınması olmuştu.
 
Açılış töreni sonrası ellerinde kisveleriyle Saray’dan çıkan yüksek yargıçlar ve diğer yargı üyeleri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın tahsis ettiği belediye otobüslerine binip,otobüslerde oturacak yer bulamayanlar ise ayakta yolculuk yapmak zorunda kalmışdı. 
 
Şeffaf Gazet.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR