Güzel ülkemiz için yazıyoruz - İSTANBUL'DA DENİZE YAKIN OLMA TEHLİKESİ Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/gundem/34965/istanbulda-denize-yakin--olma-tehlikesi

 

İSTANBUL'DA DENİZE YAKIN OLMA TEHLİKESİ
İSTANBUL'DA DENİZE YAKIN  OLMA TEHLİKESİ
Türkiye’nin Yeni Deprem Tehlike Haritası’nın 1 ocakta yürürlüğe girdiğini belirten Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen Yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle bazı şehirlerin deprem tehlikesi değerinin düştüğü, bazı illerin yükseldiğini bir kısmının ise aynı kaldığına dikkat çekti.
30 Eylül 2019, 20:39
 
 
Türkiye’nin Yeni Deprem Tehlike Haritası’nın 1 ocakta yürürlüğe girdiğini belirten Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, bu haritaya göre İstanbul ve Ankara gibi birçok ilin deprem tehlikesinde önemli değişiklikler olduğunu söyledi.
 
Yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 1996 tarihli eski haritayla depreme maruz bölgeler olarak tespit edilen yerlerin yürürlükten kaldırıldığını dile getiren Özmen, yeni haritayla birlikte birinci-ikinci derece deprem bölgesi ifadelerinin ortadan kalktığını, artık her yerleşim biriminin, mahallenin hatta binanın deprem tehlikesi koordinat bazında e-Devlet şifresiyle Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının web sayfasından öğrenilebildiğini, bu sayede bulunulan yerin, bölgenin deprem tehlikesiyle ilgili çok farklı şekilde sorgulamalar yapılarak istenirse bunların harita üzerinde gösterilip rapor halinde çıktısının alınabildiğini söyledi.
 
Yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle bazı şehirlerin deprem tehlikesi değerinin düştüğü, bazı illerin yükseldiğini bir kısmının ise aynı kaldığına dikkat çeken Özmen, eski haritanın, deprem tehlike parametresi olan sağlam zemindeki maksimum yer ivmesi değerini gösteren “g”ye göre (50 yılda yüzde 90 ihtimalle aşılmayacak yer ivmesi değeri) Türkiye’yi 5 dereceye ayırdığını ifade etti.
image
 
Türkiye’nin yeni deprem tehlike haritası
 
Buna göre birinci derece deprem bölgelerinin yer ivmesinin 0.40 g ve daha büyük, ikinci derecenin 0.30-0.40 g, üçüncü derecenin 0.20-0.30 g olduğunu belirten Özmen, dördüncü derecenin 0.10-0.20 g ve beşinci derece deprem bölgeleri yer ivmesinin ise 0.10 g’den küçük olması beklenen bölgeleri gösterdiğini açıkladı.
 
İstanbul’un Marmara Denizi’ne yakın ilçelerinde deprem tehlikesi arttı!
 
Yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle 1996 tarihli haritayla depreme maruz bölgeler olarak tespit edilen yerlerde önemli değişiklikler olduğunun altını çizen Özmen; “Marmara Denizi’ne yakın ilçelerde deprem tehlikesi arttı. Eski haritaya göre İstanbul’un Adalar, Avcılar, Bakırköy, Eminönü, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sultanbeyli, Tuzla, Üsküdar ve Zeytinburnu ilçeleri birinci derece deprem bölgesi altında olduğu için yer ivmesi değeri 0.40 g olarak alınmakta ve bu değerin ilçe sınırları içinde her yerde aynı olduğu kabul edilmekteydi. Ama artık her mahallenin veya binanın deprem tehlike parametresi faya uzaklığına ve zemin sınıfına bağlı olarak değişebiliyor. Bu ilçelerin Marmara Denizi’ne yakın olan bölgelerinde beklenen maksimum yer ivmesi değerlerinde önemli artışların olduğu görülüyor. Bu artış yüzde 50 ile en fazla Adalar’da meydana gelmiştir. Avcılar, Bakırköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Tuzla ve Zeytinburnu’nun Marmara Denizi’ne yakın olan bölgelerinde yaklaşık yüzde 5-25 oranında artışlara neden olduğu görülüyor. Sultanbeyli ve Üsküdar’da ise yüzde 5-10 oranında azalışa neden olmuştur.” şeklinde sözlerine devam etti.
 
Eski haritada ikinci derece deprem bölgesinde gösterilen Bağcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Silivri, Şile, Şişli ve Ümraniye’nin Marmara Denizi’ne yakın olan bölgelerinde yer ivmesi değerlerinde önemli artışların görüldüğünü belirten Özmen; “Bu artış yüzde 70 ile en fazla Büyükçekmece’de meydana gelmiştir.
Bağcılar, Bahçelievler, Esenler, Fatih, Güngören’in Marmara Denizi’ne yakın olan bölgelerinde yaklaşık yüzde 35-45 oranında, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Çatalca, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Silivri, Şişli ve Ümraniye’de yüzde 15-30 oranında, Beykoz ve Şile’de ise yüzde 5 oranında artışlara neden olduğu görülmüştür” dedi.
 
Eski haritada üçüncü derece deprem bölgesinde gösterilen Eyüp ve Sarıyer ilçelerinin ise yer ivmesi değerlerinde önemli artışlar olduğunun görüldüğünü aktaran Özmen, bu artışın Eyüp ilçesi için yüzde 80’i, Sarıyer ilçesi için de yüzde 50’yi bulduğunu söyledi.