Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ADANA'DA 830 SURİYELİ ÖĞRETMEN ATAMASI !
ADANA'DA 830 SURİYELİ ÖĞRETMEN ATAMASI !
830 Suriyeli Öğretmen Adana’daki Devlet Okullarında sessiz sedasız ders vermeye başladı! CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer’in geçen hafta Meclis’te gündeme getirdiği binlerce Suriyeli eğitmenin devlet okullarına atanmasının yapılması eğitim sendikaları tarafından eleştirildi
16 Aralık 2019, 21:54
 
CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, TBMM Genel Kurulu'nda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a Adana'da 830 Suriyeli öğretmenin okullarda göreve başlamasını sordu.
 
Ziya Selçuk, "Milli bütçeden atamıyoruz" dedi.
 
Adana'da 830 Suriyelinin okullarda 'gönüllü eğitici' adı altında görevlendirildiğini ortaya çıkaran CHP'li Sümer, Milli Eğtiim Bakanı Selçuk'un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
 
Önergesine yanıt alamayan Sümer, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2020 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında konuyu doğrudan Bakan Selçuk'a yöneltti.
 
Adana'daki durumu hatırlatan Sümer, "Türkiye genelinde kaç Suriyeli öğretmen görevlendirilmiştir? Bu öğretmenlerin eğitimleri nelerdir?" diye sordu.
 
'Okullardaki Suriyelilerin sayısı Türk öğrencilerden fazla'
 
Sümer ayrıca Adana'da devlet okullarında eğitim gören çok sayıda Suriyeli öğrencilerin uyum sorununu da gündeme getirerek, "Bazı sınıflarda Suriyelilerin sayısı Türk öğrencilerden fazla. Velilerin bizlere aktardığına göre, Suriyeli öğrenciler ile Türk öğrenciler arasında uyum sorunu hâlâ çözülmedi, okullarda aşırı yığılma var. Bu konuda bir önlem almayı düşünüyor musunuz?" dedi.
 
Bakan Selçuk, "Biz, hiçbir şekilde, milli bütçeden bir Suriyeli öğretmen atamıyoruz. Suriyeli çocukların uyumuyla ilgili Türkçe öğrenmeden okullarda sınıflara girmesini istemiyoruz" yanıtını verdi
 
image
 
Binlerce Suriyelinin devlet okullarına atamasının yapılmasını, Eğitim-İş Sendikası Adana 1’Nolu Şube Hukuk Sekreteri Seher Emre eleştirdi. Suriyeli eğiticilerin devlet okullarında sözleşmeli öğretmen olarak göreve başladıklarını belirten Emre, “Sadece Adana'da 830 Suriyeli Eğitici okullara çeşitli sayılarda dağıtıldı. Bu eğiticilerin öğretmen olup olmadıkları belli değil” dedi.
 
ADANA’DA 830 EĞİTMEN ATANDI
 
Sadece Adana’da 830 eğitmenin göreve başladığını belirten Emre, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 03.10.2016 tarihinde “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi” projesi (PIKTES) başlatılmış ve bu kapsamda Geçici Eğitim Merkezleri oluşturularak buralarda Suriyeli eğiticiler görevlendirilmişti. Geçici eğitim merkezlerinin yaz döneminde kapatılmasıyla birlikte bu merkezlerde görev yapan Suriyeli eğiticiler bir süredir boşta bekletilmekteydi. Kasım ayının son haftası itibariyle Suriyeli eğiticiler devlet okullarında sözleşmeli olarak görevlendirilmeye başlandı. Sadece Adana'da 830 Suriyeli Eğitici okullara çeşitli sayılarda dağıtıldı. Bu eğiticilerin öğretmen olup olmadıkları, diploma, denklik belgesi gibi şartları taşıyıp taşımadıkları da belli değil. Kimisinin hiç Türkçe bilmediği yönünde bilgiler geliyor.” şeklinde konuştu.
 
ŞARTLARI TAŞIMIYORLAR MI?
 
“Suriyeli eğiticilerin okullara hangi amaçla gönderildiği, görev tanımları, görev süreleri benzeri pek çok konuda ön bir plan program olmadığı gibi okul müdürleri dahi bu öğretmenleri ne şekilde değerlendireceğini bilemiyor. Söz konusu eğiticilerin devlet okullarında çalışma şartlarını taşımadığı da ortada.” VELİLERİN HABERİ YOK Devlet okullarında sözleşmeli öğretmenlik yapabilmek için gerekli şartların belli olduğuna dikkat çeken Emre, “Devlet okullarında sözleşmeli öğretmenlik yapabilmek için gerekli şartlar arasında "Türk vatandaşı olmak, mezun olunan eğitim programının atama yapılacak alana uygun olması, ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Eğitimi sertifika Programından birini başarıyla tamamlamış olmak, yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olunmuş ise denklik belgesine sahip olmak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48’inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımak."var. Bu şartları taşımadan ataması/görevlendirmesi yapılan ve nerede değerlendirileceği dahi belli olmayan bu öğretmenler Türkiye'nin çeşitli illerindeki okullara dağıtıldılar. Velilerin haberi dahi yok.” diye konuştu. 
 
SIKINTILARIN SORUMLUSU BAKANLIKTIR
 
Yaşananların kabul edilebilir olmadığını belirten Emre, “Eğitim sisteminin elle tutulur yanı kalmadığını bu uygulama ile bir kez daha gördük. Koca bir deneme tahtasına dönüştürülen eğitim sistemimizin 2023 hedeflerine odaklanan Milli Eğitim Bakanlığının böylesi bir atamaya olur vermesi kabul edilebilir değildir. Okullarda gelişecek her türlü sıkıntının sorumlusu Milli Eğitim Bakanlığıdır ve sorunlara mahal vermeden bu uygulamanın derhal sonlandırılması gerekir.” ifadelerini kullandı.
 
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI  '' PARA BİZDEN ÇIKMIYOR ''
 
Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin konuyla ilgili DHA'ya verdiği bilgiler şöyle:
 
"Okullara öğretmen olarak atandığı ileri sürülen kişiler daha önce Geçici Eğitim Merkezlerinde görev yapmakta olan Suriyeli gönüllü eğiticilerdir. Söz konusu kişiler eğitici eğitimi sürecinin ardından sınava girerek sertifika alan kişiler arasından belirlenmiştir. Bu kişiler ’Suriyeli Gönüllü Eğitici Taahhütnamesi’ kapsamında Suriyeli çocukların okula uyum sürecine destek olmak üzere sınıf dışı etkinlikler, saha çalışmaları, tercümanlık, aile bilgilendirme faaliyetleri gibi belirlenen alanlarda geçici süreyle görev almaktadırlar.
 
Suriyeli gönüllü eğiticilerin öğretmen kadrosunda yer alması mümkün değildir. Söz konusu gönüllü eğiticilerin teşvik ücreti ödemeleri anlaşmalar kapsamında UNICEF tarafından yapılmaktadır."
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR