Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DÜNYA KORONA FELAKETİNİN PENÇESİNDE
DÜNYA KORONA FELAKETİNİN PENÇESİNDE
Dünyada yeni tip koronavirüs tanısı konan kişilerin sayısı 150 bini aşarken, ülkeler salgının yayılmasını önlemek amacıyla tedbirlerini artırmaya devam ediyor. Öte yandan İtalya'da bir günde 368 kişi daha hayatını kaybetti, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1809'a yükseldi
15 Mart 2020, 21:42
 
İtalya'da yeni tip koronavirüs nedeniyle bir günde 368 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin sayısı 1809'a yükseldi
 
Dünya genelinde birçok ülkede hızla artan koronavirüs kaynaklı ölüm ve vaka sayısı nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19'un "pandemi" olarak nitelendirilebileceğini açıklamıştı.
 
image
Vaka sayıları artmaya devam ediyor
 
Koronavirüs krizinin "merkez üssü" haline gelen Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde birçok ülkede son 24 saat içinde vaka ve ölüm sayıları arttı.
 
İspanya'da hayatını kaybedenlerin sayısı 191'e, vaka sayısı ise 5 bin 945'e yükseldi. Düne göre hayatını kaybedenlerin sayısının 71, vakaların ise bin 700'den fazla artması dikkati çekti. Sadece Madrid'de 133 kişi hayatını kaybetti.
 
image
 
İngiltere'de virüsten ölenlerin sayısı ise son 24 saatte 10 artarak 21'e yükseldi, vaka sayısı ise bin 140 oldu.
 
Belçika'daki vaka sayısı 689'a, ölü sayısı ise 4'e yükselirken, Hollanda'daki virüs tanısı konanların sayısı 959'a, hayatını kaybedenlerin sayısı 12'ye çıktı.
 
Avusturya'da vaka sayısı 655, Çekya'da 175, Polonya'da ise 93 oldu. Polonya'da virüste ölenlerin sayısı da 2'ye çıktı.
 
İtalya'nın komşularından Slovenya'da vaka sayısı son 24 saatte 40 artarak 181'e yükseldi. Koronavirüs bulaşan kişi sayısı Yunanistan'da 228'e, Slovakya'da 44'e, Arnavutluk'ta 38'e, Bosna Hersek'te 21'e, Kosova'da ise 3'e ulaştı. Yunanistan'da ölenlerin sayısı ise 3'e yükseldi.
 
İran'da yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 97 kişi artarak 611'e yükseldi. Vaka sayısı ise 12 bin 729'a çıktı.
 
Endonezya'da Ulaştırma Bakanı Budi Karya Sumadi, Malezya'da ise milletvekili Wong Ling Biu'da yeni tip koronavirüs tespit edildi.
 
Fransa'da ise Çevre İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Brune Poirson ile Fransa İkinci Futbol Ligi (Ligue 2) ekiplerinden Troyes'da oynayan eski Trabzonsporlu futbolcu Hyun-Jun Suk'ta da virüs tespit edildi. Ülkede cezaevlerindeki ilk vaka ise Fresnes'de görüldü.
 
image
 
Dünya genelinde tedbirler artıyor,Türkiye ile Azerbaycan arasında kara ve hava yolu ulaşımı geçici süreyle durduruldu.
 
Virüs bulaşanların sayısının 30'a çıktığı Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan ile giriş-çıkışları 10 gün süreyle askıya aldı.
 
Henüz koronavirüs vakasının görülmediği Kırgızistan'da okullar 3 hafta tatil edildi.
 
ABD Başkanı Donald Trump, Covid-19 salgını nedeniyle ülke genelinde "ulusal acil durum" ilan etti. ABD'de virüsten ölenlerin sayısı 49'a çıkarken, New York'ta ilk ölüm vakası gerçekleşti. Trump, dün gece Covid-19 testini yaptırdığını açıkladı.
 
Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüs nedeniyle uluslararası yolcu uçak seferlerini askıya aldı.image
 
Macaristan hükümeti, tüm okulları tatil etme kararı aldı.
 
Birleşmiş Milletler Genel Merkezi, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle personelinden 16 Mart'tan 12 Nisan'a kadar evden çalışmasını istedi.
 
Yeni Zelanda, ülkeye deniz ve hava yoluyla girmek isteyenlere yasak ve kısıtlama getirdi.
 
Filipinler'in başkenti Manila'da "gece sokağa çıkma" yasağı uygulanması kararlaştırıldı.
 
Endonezya'nın başkenti Cakarta'da eğitime 2 hafta ara verildi, şehirdeki turistik yerler ve eğlence mekanları da 2 hafta kapatıldı. Ülkedeki vaka sayısı 96'ya, virüsten ölenlerin sayısı ise 5'e çıktı.
 
Fas, virüsün ülkede yayılmasını engellemek amacıyla Almanya, Hollanda, Belçika ve Portekiz'e uçak seferlerini askıya aldı.
 
İspanya'nın başkenti Madrid'de eczane ve marketler dışında tüm dükkanlar kapatılırken, halka sokağa çıkmama çağrısı yapıldı. Paskalya Bayramı dönemindeki dini geçit törenleri iptal edildi.
 
Katar, Sudan'ın yanı sıra Avrupa ülkeleri İtalya, Fransa, Almanya ve İspanya'dan gelecek yolcuların ülkeye girişine geçici olarak engelleme getirdi.
 
Irak'ta koronavirüs nedeniyle 10 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine, Musul kentinde 2 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
 
Ürdün'de kreş ve anaokulları da dahil olmak üzere tüm eğitim kurumlarında yarından başlamak üzere 2 hafta boyunca eğitime ara verildi.
 
Mısır'da da eğitime ara verildi.
 

image
İtalya'da ölü sayısı bin 809'a ulaştı
 
İtalya'da yeni tip koronavirüs'ten ölenlerin sayısı bir günde 368 kişi artarak 1809'a yükseldi. İtalya'da daha önce bir günde kaydedilen en yüksek ölüm sayısı 250 kişi olmuştu.
 
Hollanda'da okullar tatil edildi
 
Hollanda İlköğretim ve Medya Bakanı Arie Slobs, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ülke genelinde okulların pazartesiden itibaren 6 Nisan'a kadar tatil edildiğini açıkladı.
 
Hollanda hükümeti, ülke genelinde yaygınlaşan Covid-19 vakalarının ardından olağanüstü toplandı.
 
Slobs, düzenlediği basın toplantısında, okulların 6 Nisan'a kadar tatil edildiğini ve çocuk bakım merkezlerinin de kapalı kalacağını duyurdu.
 
Marketlerde "yağmalamayı durdurma" tavsiyesi
 
Hollanda Sağlık Bakanı Bruno Bruins da okulların tatil edilmesinin yanı sıra yerel saatle 18.00'den itibaren spor kulüpleri, kafe ve restoranların da kapatılacağını kaydetti.
 
Halka "marketlerde yağmalamayı durdurma" tavsiyesinde bulunan Bruins, tüm toplumun durumun kötüleşmesini engellemek için dayanışma içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
 
Ölü sayısı 20’ye çıktı
 
Hollanda Sağlık Bakanlığı'na bağlı Sağlık ve Çevre için Devlet Enstitüsü (RIVM) yaptığı yazılı açıklamada, ülkedeki vaka sayısının 176 kişi artarak 1135'e, ölü sayısının ise 12’den 20’ye yükseldiğini duyurdu.
 
Almanya'da hayatını kaybedenlerin sayısı 10'a yükseldi
 
Almanya’da koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 10’a yükselirken; ülkedeki vaka sayısı 5 bin 54 olarak açıklandı.
 
Almanya’da koronavirüsün yayılma hızı artmaya başladı. 9 Mart’ta 1040 olarak açıklanan vaka sayısı, bugün 5 bin 54 kişiyi buldu. Virüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 10’a çıktı.
 
Die Zeit gazetesinin yayınladığı tabloya göre, Kuzey-Ren Vestfalya koronavirüs nedeniyle en çok etkilenen bölge haline geldi. 2 bin 100 vakanın bulunduğu bölgede, 4 kişi hayatını kaybetti. Kuzey Ren-Vestfalya bölgesini ise 827 vaka ve 3 ölüm ile Baden-Vürtemberg bölgesi takip ediyor. Son olarak da 681 vaka ve 3 ölü ile Bayern bölgesi geliyor. Diğer bölgelerde vaka sayıları çok fazla olmasa da gerek Almanya hükümeti, gerekse Almanya medyası vaka sayılarında artışın beklendiğinin altını çizdi.
 
image
 
Fransa'da vaka sayısı artıyor
 
Fransa'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ölenlerin sayısının 91'e yükselmesi üzerine, kafe, restoran, bar, sinema ve gece kulüpleri ile market, banka ve eczaneler dışındaki tüm ticari mağazaların bu geceden itibaren kapatılmasına karar verildi. Vaka sayısının da son 72 saatte ikiye katlanarak 4 bin 500'e çıktığı açıklandı.
 
İngiltere'de ölü sayısı 21'e ulaştı
 
İngiltere’de yeni tip koronavirüs (Covid-19) teşhisi konulan 10 hasta daha hayatını kaybetti. Bu gelişmeyle ülkede Covid-19’a bağlı ölümler yaklaşık iki kat artarak 21’e ulaştı. İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’nin açıkladığı verilere göre, hayatını kaybeden tüm hastalar 60 yaşın üzerinde ve başka sağlık sorunları da bulunan kişiler arasından çıktı.
 
image
 
ABD'de ölü sayısı 58 olarak güncellendi
 
ABD’de koronavirüs salgınına ilişkin verileri takip eden Johns Hopkins Üniversitesi'nin açıkladığı güncel rakamlara göre ABD genelindeki koronavirüs vaka ve ölü sayısı artmaya devam ediyor. Cumartesi sabah saatlerinde 49 olarak bildirilen ölü sayısı dün akşam saatlerinde 58 olarak güncellendi. ABD'de vaka sayısı ise 2 bin 700'ü geçti.
 
Romanya'da OHAL ilan edildi
 
Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, ülke genelinde hafta başından itibaren olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini açıkladı. OHAL önlemleri kapsamında 50 kişiyi aşan tüm etkinlikler yasaklandı.
 
Kosova'da cuma namazları dahil olmak üzere cemaatle kılınan tüm namazlar geçici bir süre durduruldu.
 
Almanya'nın Köln kentinde 10 Nisan'a kadar tüm etkinlikler yasaklandı. Köln Belediyesi, bu yasağın kiliselerde yapılacak törenler ve diğer dini toplulukların etkinlikleri için de geçerli olduğunu, ayrıca sinema ve tiyatronun yanında müzik ve dans etkinliklerinin yapıldığı yerlerin de kapatılacağını duyurdu.
 
Fransa sınırındaki Saarland eyaletinde de müzik ve dans etkinliklerinin yapıldığı yerler ile yüzme havuzları ve kapalı çocuk oyun alanları da 24 Nisan'a kadar kapatıldı. Thüringen eyaletinde de 10 Nisan'a kadar 50'den fazla kişinin katıldığı tüm etkinlikler yasaklandı.
 
Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Avrupa'daki sınır kontrolleri konusunda ülkelerin koordineli hareket etmeleri çağrısında bulundu.
 
Sırbistan Futbol Federasyonu Başkanında virüs tespit edildi
 
Koronavirüs salgını, dünya genelinde başta futbol olmak üzere spor organizasyonlarını da etkilemeye devam ediyor.
 
FIFA, futbol kulüplerinin milli takımlara futbolcu göndermesini zorunlu hale getiren maddeyi Covid-19 salgını nedeniyle mart ve nisan ayları için askıya aldı.
 
Fas'ta virüsün yayılmasını engellemek amacıyla tüm futbol müsabakaları süresiz askıya alındı.
 
Sırbistan Futbol Federasyonu (FSS) Başkanı Slavisa Kokeza'da yeni tip koronavirüs tespit edildi.image
 
Ekvador'da ilk ölüm
 
Latin Amerika ülkesi Ekvador'da yeni tip koronavirüs nedeniyle 70 yaşındaki bir kadının hayatını kaybetmesiyle ülkede Covid-19'dan ilk kez bir kişi öldü. Ekvador'daki vakaların sayısı 23'e yükseldi.
 
Bir diğer Latin Amerika ülkesi Guatemala ile Batı Afrika ülkesi Moritanya'da, ilk yeni tip koronavirüs vakaları tespit edildi.
 
İspanya Başbakanı'nın eşinde Koronavirüs tespit edildi
 
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in eşi Maria Begona Gomez Fernandez'de yeni tip Koronavirüs tespit edildi.
 
İspanya Başbakanlık ofisi tarafından yapılan açıklamada, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in eşi Maria Begona Gomez Fernandez'in koronavirüs test sonucunun pozitif çıktığı bildirildi.
 
Hem Gomez'in hem de Sanchez'in durumunun iyi olduğu belirtilirken, ikisinin de sağlık otoriteleri tarafından belirlenen önleyici tedbirleri takip ettiği belirtildi.
 
Sanchez dün akşam Koronavirüs nedeniyle İspanya genelinde 15 günlük olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.
 
Trump'ın koronavirüs testi negatif çıktı
 
Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile yaptığı bir görüşmeye katılan üç kişide koronavirüs tespit edilmesinin ardından koronavirüs testi yaptıran ABD Başkanı Donald Trump'ın koronavirüs testinin negatif sonuçlandığı bildirildi.
 
Beyaz Saray Başhekimi Sean P. Conley, yaptığı yazılı açıklamada, dün gece Trump'la yaptığı görüşme sonrasında başkanın koronavirüs testi almaya karar verdiğini ifade etti.
 
Conley, "Bu akşam, testin negatif çıktığına dair teyit aldım" dedi
 
Lübnan'da koronavirüs nedeniyle camilerde namazlar askıya alındı
 
Lübnan'da yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadele kapsamında camilerde cemaatle namaz kılınması askıya alındı.
 
Lübnan Fetva Makamından yapılan açıklamada, camilerin, ezanların okunması için açık tutulacağı, cemaatle namaz kılmanın askıya alındığı belirtildi.
 
Kararın, Lübnan Başmüftüsü Abdullatif Deryan'ın ülkedeki İslam alimleri ve müftülerle yaptığı görüşmenin ardından alındığı ifade edildi.
 
Covid-19 vakasının 93 olduğu ülkede, 3 kişi söz konusu virüs nedeniyle hayatını kaybetti.
 
Fas Ulaştırma Bakanı Amara’da korona virüsü tespit edildi
 
Avrupa ziyaretinden yeni dönen Fas’ın Ekipman, Ulaştırma, Lojistik ve Su Bakanı Abdulkadir Amara'da yeni tip korona virüsü (Covid-19) tespit edildi. Baş ağrısı ve aşırı yorgunluk şikayeti bulunan Amara’nın kendini iyi hissetmemesi üzerine hastaneye gittiği ve yapılan korona virüsü testinin pozitif çıktığı belirtildi. Amara'nın doktorları, bakanın durumunun iyi olduğunu, kendisine istirahat etmesinin tavsiye edildiğini ve 14 gün boyunca evinden çalışacağını duyurdu. Bakanlık ve hekimler tarafından yapılan bir diğer açıklamada ise, Amara'nın eşi ve oğlunun da 14 gün boyunca gözlem altında tutulacağı bildirildi.
 
Yunanistan'da koronavirüsten ölenlerin sayısı 4'e yükseldi
 
Yunanistan Sağlık Bakanlığı, ülkede koronavirüs kaynaklı ölüm sayısının 4'e yükseldiğini bildirdi. Ülkede 28 Şubat'tan beri 228 vakanın görüldüğü açıklanmıştı.
 
Slovenya ve Danimarka'da ilk ölüm vakaları gerçekleşti
 
Avrupa ülkeleri Slovenya ve Danimarka'da ilk ölüm vakaları gerçekleşti.
 
Slovenya devlet televizyonunun aktardığına göre, başkent Ljubljana'daki üniversite hastanesinde tedavi gören bir erkek hasta, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Slovenya'daki vaka sayısı bugün 40 artarak 181'e çıkmıştı.
 
Koronavirüs tespit edilenlerin sayısının 827'ye ulaştığı Danimarka'da da 81 yaşındaki bir kişi yaşamını yitirdi. Bu, Danimarka'da Covid-19 nedeniyle ilk ölüm oldu.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR