Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ABD AYASOFYA İÇİN BASTIRIYOR !
ABD AYASOFYA İÇİN BASTIRIYOR !
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ayasofya'nın müze statüsünün değiştirilmesiyle ilgili Danıştay kararı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetine seslendi.
1 Temmuz 2020, 20:11
 
“Türk hükümetini, Ayasofya'nın müze statüsünü devam ettirmeye davet ediyoruz. Bu inançların geleneklerine ve Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan çoğulcu tarihe saygının bir örneği olacaktır” diyen Pompeo, Ayasofya'nın modern tarihte farklı inançlar ve kültürler arasında köprü görevi gören nadir binalardan biri olduğunu ve statüsünü değiştirmenin bu mirasa zarar vereceğini belirtti.
 
image
 
Pompeo, bu mirasın tüm insanlığa açık olması gerektiğini söyledi.
 
Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi tartışmalarına ABD de üst düzey bir açıklamayla katıldı. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek Ayasofya'nın camiye dönüştürülmemesini istedi.
 
Ayasofya'nın herkese açık kalması gerektiğini belirten Pompeo, farklı kültürleri barındıran tarih, gelenek ve inançların Türkiye Cumhuriyetine yaptığı katkıya ve Türk hükümetinin bu kavramlara saygı taahhüdüne işaret ederek "Türk hükümetini, bu taahhüdün bir örneği olarak, Ayasofya'nın bir müze olarak kalmaya devam etmesini ve herkes için erişilebilir olmasını sağlamaya çağırıyoruz" dedi.
 
Türk hükümetine Ayasofya'yı "müze olarak mükemmel bir şekilde işlettiği" övgüsünde bulunan Pompeo, statüde yapılacak bir değişikliğin Ayasofya'nın mirasını zayıflatacağı uyarısı yaptı.
 
Açıklamada, "ABD, Ayasofya'nın statüsünde bir değişikliğin, bu olağanüstü binanın mirasını ve modern dünyada çok ender görülebilen, farklı inanç, gelenek ve kültürler arasında çok ihtiyaç duyulan bir köprü olarak insanlığa hizmet etme özelliğini zayıflatacağı görüşündedir" ifadesine yer verildi.
 
image
 
Duruşma 2 Temmuz'da
 
İlk olarak 360 yılında inşa edilen kilise halk ayaklanmalarıyla iki kez yıkılmış, günümüze kadar gelen yapı ise Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından 532-537 yılları arasında inşa edilmişti. 1453’te Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u almasıyla camiye çevrilen kilise, 24 Kasım 1934'te Atatürk'ün de imzasını taşıyan Bakanlar Kurulu kararının ardından 1 Şubat 1935'ten bu yana müze olarak kullanılıyor.
 
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya'nın müzeye çevrilmesine ilişkin 1934'teki Bakanlar Kurulu kararının iptali için Danıştay'a başvurmuş, Danıştay 10'uncu Dairesi duruşma günü olarak 2 Temmuz'u belirlemişti.
 
Aynı dernek 1945 yılında müzeye dönüştürülen benzer durumdaki Kariye Müzesi'yle ilgili de Danıştay'a başvurmuş, Danıştay 10'uncu Dairesi 2019 yılı Kasım ayında açıkladığı kararda Kariye'nin müzeye dönüştürülmesine dair Bakanlar Kurulu kararını iptal etmişti.
 
Şeffaf Gazete

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR