Güzel ülkemiz için yazıyoruz - AYASOFYA'DA TARİHİ GÜN Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/gundem/36028/ayasofyada-tarihi-gun

 

AYASOFYA'DA TARİHİ GÜN
AYASOFYA'DA TARİHİ GÜN
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 86 yıllık aranın ardından ibadete açılması dünyada büyük ses getirdi. İran medyası, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasını "yüzyılın en önemli olaylarından biri" olarak niteledi.
24 Temmuz 2020, 20:37
 
İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten 1934'te alınan kararla müze oluncaya dek cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak hizmet veren Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığınca dua programı düzenlendi.
 
image
 
Dünyanın pek çok ülkesinden ve Türkiye'nin dört bir yanından binlerce Müslüman sabah namazı ile birlikte Ayasofya Camii çevresini doldurdu. 
 
Giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapıldı. 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1'i helikopter ambulans olmak üzere 101 ambulans bölgede görev yaptı.
 
Sabah 10.00'da sela ve tekbirlerle başlanan programda, Kur'an-ı Kerim okundu. Türkiye'nin seçkin hafızları, ilk olarak birinci cüzü okudu, ardından Kehf Suresi, Meryem Suresi, Yasin Suresi, Fetih Suresi ile kısa surelerden İhlas, Felak ve Nas'ı tilavet etti.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 12.00 sıralarında Ayasofya Meydanı'na gelmesinin ardından camiye giriş yaptı. Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca camide düzenlenen dua programında, Kur'an-ı Kerim tilavetlerini dinledi.
 
image
 
Namaza Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kabine üyeleri, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, eski başbakan Tansu Çiller, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile partilerin temsilcileri katıldı.
 
Salalar verildi
 
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ndeki açılış programında, Ayasofya Meydanı'nı dolduran vatandaşlar tekbir getirdi. Daha sonra Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ndeki hoparlörden sala verildi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cami içinde Kur'an-ı Kerim okudu. Erdoğan, Fatiha suresini ve Bakara suresinin ilk 6 ayetini okurken, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş program sonunda dua etti.
 
image
 
Emine Erdoğan kadınlarla namaz kıldı
 
Ayasofya Camii'nin dışında da binlerce Müslüman namaz kıldı. Camilerde yer bulamayanlar, evlerinden getirdikleri seccadeleri cami çevrelerinde bulundukları yere sererek, cuma namazını kıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da kadınlara ayrılan bölümde namazını eda etti.
 
image
 
Yenikapı'da da namaz kılındı
 
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, 86 yıl sonra cuma namazını kılmak ve tarihi ana tanıklık etmek için çeşitli illerden İstanbul'a gelen çok sayıda vatandaş da alanın dolması nedeniyle cuma namazını Yenikapı etkinlik alanında kıldı.
 
350 bin kişi namaza katıldı
 
Namaz sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan 350 bin kişinin bugün Cuma Namazı'na iştirak ettiğini söyledi. Vatandaşlar, Fatih Sultan Mehmet'in türbesinde de yoğunluk oluşturdu. 
 
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde ilk namazı kılmak için binlerce vatandaşlar İstanbul dışından şehre akın etti.
 
Ayasofya’nın tamamen dolması ve Valilik tarafından girişlerin kapatılması ile birlikte şehir dışından gelen vatandaşlar, soluğu Yenikapı Etkinlik Alanı’nda aldı. Cuma namazını Ayasofya’da kılamayacak vatandaşlar için namaz alanları oluşturuldu. Dev ekranlardan Ayasofya’da verilen Kuran tilaveti de gösterilen alanda, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelenler için Türk Kızılayı tarafından ikramlarda bulunuldu. Vatandaşlar Ayasofya’nın açılmasından dolayı mutlu ve heyecanlı olduklarını dile getirdi.
 
"HAFIZLIĞIMI BİTİRDİĞİMDE İNŞALLAH BU CAMİYE ATANMAK İSTİYORUM"
Büyüdüğünde torunlarına anlatmak ve ilk cuma namazını burada kılmak için geldiğini söyleyen 11 yaşındaki hafız Ahmet Salih Şimşek, “ Sakarya’dan geldik. Şu anda çok mutluyum. Tarihe ana şahitlik ettiğim için mutluyum. Büyüdüğümde torunlarım olursa bende açılışında ordaydım demek istediğim ve ilk Cuma namazını kılmak için buraya geldim. 11 yaşındayım. Hafızlık yapıyorum. Hafızlığımı bitirdiğimde inşallah bu camiye atanmak istiyorum “ diye konuştu.