Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DÜNYA FUTBOLU MARADONA İÇİN AĞLIYOR
DÜNYA FUTBOLU MARADONA İÇİN AĞLIYOR
İstisnasız dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbol yıldızı olan Arjantin'in halk kahramanı Diego Armando Maradona’nın hayatını kaybetti.İtalya'da bir kent '10' için ağlıyor! Stadın ismi değişiyor,SSC Napoli stadyumu Stadio San Paolo’nın adının ‘Stadio San Paolo - Diego Armando Maradona’ olarak değiştiğini duyurdu.
25 Kasım 2020, 20:21

 

İstisnasız dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbol yıldızı olan Arjantin'in halk kahramanı Diego Armando Maradona’nın hayatını kaybetti.

image

Arjantinli futbol efsanesi Diego Armando Maradona Buenos Aires eyaletine bağlı Tigre kentinde, kalp ve akciğer problemi nedeniyle hayatını kaybetti. Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez'in Maradona'nın ölümü dolayısıyla ülkede 3 gün ulusal yas ilan edeceği ve cuma gününe kadar olan programlarını iptal ettiği belirtilirken futbol dünyası da yasa boğuldu

image

Futbol takım oyunu sözcüklerini rafa kaldıran ve Arjantin Milli Takımı, Barcelona ve Napoli ile yaptıkları ile üzerinden yıllar geçse de konuşulmayı başaran gerçek futbol efsanesi, geçtiğimiz haftalarda hastaneye yatırılmış ve beynindeki bir damarda pıhtı oluşması nedeniyle ameliyat edilmişti

image

Arjantin Milli Takımı, Maradona'ya "Hoşça kal Diego. Futbol dünyasında atan her kalpte, sonsuza kadar kalacaksın." ifadeleriyle paylaşım yaparak veda etti.
 
UEFA organizasyonlarında bu hafta oynanacak maçlarda Maradona için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacağı açıklandı.
 
image
 
İtalyan ekibi Napoli, Maradona'nın vefatı sonrasında stadına efsane futbolcunun adını veriyor. 
 
1984-91 arası 7 yıl boyunca Napoli forması giyen Maradona, İtalyan kulübüyle 2 lig şampiyonluğu, 1 İtalya Süper Kupa şampiyonluğu ve 1 UEFA Kupası kazamıştı. Napoli futbol takımı Arjantinli efsanenin oynadığı dönemde tarihinin en parlak zamanını yaşamıştı.
 
Maradona Dört FIFA Dünya Kupası turnuvasında oynamıştı ve Arjantin adına kaptanlık yaptığı 1986 Dünya Kupası'nda, Batı Almanya'yı finalde 3-2 yenip kupaya uzanmışlardı. O maçtan sonra Altın Top ödülü almıştı. Aynı turnuvada çeyrek finalde İngiltere'ye iki gol atarak 2-1'lik galibiyeti sağlamıştır ve iki gol de tarihe geçmiştir. Attığı gol için ''Tanrının eli attı'' demişti.
 
Diego Armando Maradona'nın vefatı futbol dünyasını yasa boğarken, Arjantinli yıldızın en az ülkesi kadar sevildiği Napoli şehrinde de flaş bir karar verildi.Napoli kulübü ve şehrin belediyesinin aldığı ortak kararla, San Paolo olan Napoli stadının ismi, San Paolo Diego Armando Maradona olarak değiştirilecek.
 
Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te bir gecekondu mahallesinde doğan, düzenli elektriği bile olmayan bir gecekonduda büyüyen Diego Armando Maradona, yine fakir bir kent olan İtalya'nın Napoli şehri için büyük anlam ifade ediyor.
 
Barcelona kariyeri hayal kırıklığıyla biten Maradona'nin bir kentin futbol tarihini değiştireceğini kimse bilmiyordu.
 
Maradona Katalan takımından ayrılmak istediğinde dönemin en iyi oyuncuları İtalya'da top koşturuyordu. Hemen hemen her takımda çok büyük yabancı oyuncular vardı..Juventus'ta Michel Platini ve Zbigniew Boniek, Inter'de Lothar Matthaus, Andreas Brehme, Jürgen Klinsmann Milan'da Marco van Basten, Ruud Gullit , Frank Rijkaard Udinese'de 1982 Dünya Kupası'nın yıldızı Zico forma giyiyordu.
Maradona, Napoli'nin teklifini kabul etti. Zengin kuzey takımları arasından tercihini İtalya'nın en yoksul şehri için kullandı. San Paolo'da sadece Maradona'ya bir 'Hoş geldin' demek için 85 bin kişi stadı doldurdu. 
 
image
 
Maradona, Napoli'de 10 numaralı formayı aldı ve takımın kaptanı oldu.
 
Sezonu küme düşme potasının biraz üstünde bitiren Napoli'de Maradona bir kahramana dönüştü. 1984 yılında şehirde 1991 yılına kadar görülmemiş bir işe imza attı. İki lig şampiyonluğu, bir UEFA Kupası, bir İtalya Kupası ve bir İtalya Süper Kupası kazandırdı. Maradona, tüm kulvarlarda 259 maçta forma giydi ve 115 gol attı.
 
1990 Dünya Kupası İtalya'da yapıldı. 3 Temmuz 1990'da Napoli'nin San Paolo Stadı'nda İtalya ve Arjantin finale çıkmak için karşı karşıya geldi. Maradona'nın ne kadar sevildiği bu maçta bir kez daha görüldü. Bir çok İtalyan kendi takımları yerine Futbolun Tanrısı dedikleri Maradona'nın Arjantini'ni destekledi. 1-1 biten maçta penaltılarla gülen taraf Arjantin oldu ve bu olay İtalya'da senelerce knuşuldu..
 
image
 
HAYATI HEP UÇLARDA YAŞAYAN MARADONA KİMDİR?
 
Maradona 30 Ekim 1960'ta dünyaya geldi. Futbola Boca Juniors takımında başladı ve burada 1981'e kadar oynadı. 1981'de o dönem rekor bir ücret olan 12 milyon Dolar Barcelona'ya transfer oldu.
 
Nou Camp'taki ilk maçını 82 dünya kupası açılışında Belçika'ya karşı oynayan Maradona beklenmedik şekilde kötü bir başlangıç yaparak karşılaşmayı izleyen Barca taraftarlarını hayal kırıklığına uğratmıştı. 2 sezon Barca, forması giyen Maradona hastalık ve sakatlıklar dolayısıyla bekleneni tam anlamıyla veremedi. Maradona, kendisini 1978 Dünya Kupası kadrosuna almayan Menotti'nin takımın başına gelmesiyle Barcelona'dan ayrıldı.
 
image
 
Napoli ve Maradona için altın yıllar 
 
Napoli formasıyla 2 şampiyonluk yaşayan Maradona, 1986 Dünya Kupasının da yıldızıydı. Arjantin, Dünya Kupasının sahibi olurken, çeyrek finalde Maradona'nın İngiltere ağlarına eliyle gönderdiği gol, üstünden uzun yıllar tartışıldı. Büyük tepki alan Maradona ise topa değen elini "tanrının eli olarak" tanımlamaktan çekinmemişti.
 
image
 
1990 Dünya Kupasında da takımını finale taşıyan Maradona Almanya'ya penaltı golüyle teslim oluyordu. Bu belki de, Maradona'nın yükselen kariyerinin tersine döndüğü andı.
 
1991 yılında bir İtalya lig maçı sonrası rutin bir doping kontrolünde kokain kullandığı ortaya çıkan Maradona, Arjantin'e dönüşünde de polis tarafından uyuşturucu bulundurduğu gerekçesiyle göz altına alınıyordu. Gözaltı günlerinin ardından evinin önünde bekleyen basın mensuplarına saldıran Maradona, artık çalımlarından çok olaylarıyla manşetlerden düşmüyordu.
 
image
 
Bu olaydan sonra Maradona'nın "bittiğini" düşünenler yanılmıştı. 1993 yılında İspanya'da bu kez Sevilla'ya dönen Maradona, 1994 Dünya Kupası için yine iddialıydı. Ancak 94' Amerika, Maradona için beklenmedik şekilde kısa sürdü. Yasak madde kullandığı tespit edilen Maradona şampiyonadan men edildi ve 15 ay ceza aldı. 15 aylık süre zarfında Deportivo Mandiyu ve Racing Clup'da teknik direktörlük yapan Maradona, cezasının bitmesiyle 1995 yılında yuvam dediği Boca Juniors'a oyuncu olarak döndü. 2 sezon Boca'da oynayan Maradona kariyerini kemiren kokain alışkanlığından kurtulamayınca 37 yaşında aktif futboldan koptu.
 
Futbolu bıraktıktan sonra sağlık problemleri yaşayan Maradona, uyuşturucuya bağlı olarak kalbiden geçirdiği rahatsızlığın ardından Küba'da 22 aylık bir tedavi gördü. Tedavinin ardından bir trafik kazası geçiren Maradona dizinden ufak bir operasyon geçirdi.
 
Diego Armando Maradona FIFA 20. Yüzyılın Oyuncusu 
 
Bu kadar çalkantılı bir hayata rağmen Maradona 2000'de FİFA tarafından Pele ile birlikte yüzyılın futbolcusu seçildi fakat bağımsız futbol otoriteleri bu kararı tanımadı ve tüm zamanların futbolcusu Maradona dediler..
 
image
 
11 Aralık 2000'de yapılan bir törenle ödülünü aldı. Fakat törende kendi ödülünü aldıktan hemen sonra Pele'nin ödül almasını beklemeden salonu terketti.
 
Bir gün sonra yaptığı açıklamada "Kendi bedenime karşı saygısız olsam da işime devamlı saygılıydım; bu yüzden de dünyanın en iyisi benim" diyerek bütün spor kamuoyunun beklediği açıklamayı yaptı.
 
Şeffaf Gazete

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR