Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRKİYE AŞI PASAPORTUNUN DIŞINDA KALDI !
TÜRKİYE AŞI PASAPORTUNUN DIŞINDA KALDI !
AB aşı pasaportu" taslağı hazırlandı. Sadece AB'den onay alan aşılardan olanlar bu pasaportta görülecek ve AB sertifikalı aşılar serbest dolaşımdan yararlanacak. Çin aşısı bu pasaportta yer almayacağı için Türkler'e de serbest dolaşım yok.
17 Mart 2021, 20:33
 
 
Avrupa Komisyonu aşı pasaportu yasa taslağını hazırladı.
 
Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in tanıttığı ve üye ülkelerin onayına sunulan yasa tasarısı bu yaz AB içinde ve AB’den onaylı aşıları yaptıranlara seyahat serbestisi getiriyor. Yasa onaylanması halinde 15 Haziran itibariyle yürürlüğe girecek.
 
AB içerisinde onaylanmış ve birlik içinde piyasada olan aşılar kavramı tasarıya girdi.Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Avusturya destek belliretti.
 
Avrupa Birliği (AB), Birlik sınırları içinde seyahatlerde kullanılması planlanan "aşı sertifikası" için yasal düzenleme hazırladı. Buna göre aşı sertifikası, kişilerin Kovid-19 aşısı olup olmadığını, olduysa nerede ve hangi aşıyı olduğunu gösteren bilgiyi, hastalığı geçirenlerin iyileştiğine ve antikor seviyesine dair belgeyi ve Kovid-19 PCR veya hızlı antijen test sonucunu içerecek
 
image
 
YEŞİL RENKTE VE QR KODLU
 
Dijital asi pasaportunun, banka kartı seklindeki versiyonu yeşil olacak. Buraya kişilerin bilgileri ve aşı durumu ile birlikte testleri yazılacak.Aşı yaptırmamış olanların PCR test sonucu girilecek. Bağışıklık kazanmış kişilerin de bu şekildeki bilgileri yer alacak.
 
AB İÇİNDE ORTAK VERİ BANKASI
 
Bunun için AB içinde ortak bir “veri bankası” oluşturulacak. AB üyesi ülkelerle uyumlu olanlar bu pasaporta girebilecek. Örneğin aşılamada büyük hız kazanan AB’den aşı onayı alan Pfizer/Biontech aşısını kullanan Israil, AB aşı pasaportunda yer alacak.image
 
AB tarafından onaylananlar şu ana kadar BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson firmaları tarafından üretilen aşılar. Johnson and Johnson dışındaki aşılar yıl başından bu yana AB ülkelerinde uygulanıyor.
 
Rus ve Çin aşılarını kullanan Macaristan ve Cekya’ya da özel bir uyarı geldi.
 
AB’nin bu iki ülkenin kullandığı ve henüz AB İlaç Ajansı EMA’dan onay almamış Rus ve Çin aşılarını tanımak zorunda olmadığı belirtildi. Bu ülkeler, bu aşılardan olan vatandaşları ancak ilk kullanım onayından ve belli prosedürlerden sonra aşı pasaportuna girebilecek ve buna da AB ülkeleri karar verebilecek.
 
image
 
AŞI PASAPORTUNDA TÜRKİYE YOK
 
Çin aşısı yaptıran Türkler de doğal olarak aşı pasaportunda yer almayacak. Bu da, Türk vatandaşlarının en azından bu yıl “seyahat serbestisi”nden yararlanamayacağı anlamına geliyor. Aşı pasaportuna dahil olamayınca, AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına vize vermeme durumu da devam edecek.
 
Ancak hali hazırda vizesi bulunan ya da vize alabilecek konumdaki Türk vatandaşları PCR test sonucuyla ve karantinada kalarak ve acil bir durum olduğunu kanıtlayabilirlerse AB ülkelerine gidebilecek. Türkiye’nin aşısı tanınmadığı için risk bölgesi tanımı da sürecek. Bu da bu yaz Türk turizmini olumsuz etkileyecek.
 
image
 
AB Komisyonunun "Dijital Yeşil Sertifika" adını verdiği, "aşı pasaportu" veya "Kovid kartı" olarak da bilinen belge kağıt veya dijital olarak hazırlanacak. Ayrımcılığın önlenmesi amacıyla aşı olmayan kişiler de sertifikaya sahip olabilecek. AB ülkelerinde yaşayanlara ücretsiz verilecek olan sertifikada bir QR kodu bulunacak. Bu kodla sertifikanın gerçekliği ve güvenliği sağlanacak. AB Komisyonu, sertifikanın tüm AB ülkelerinde doğrulanabileceği bir yazılım geliştirecek.
 
Bu sertifikaya sahip olanlara seyahatlerde ne tür kısıtlamaların kaldırılacağına AB ülkeleri kendileri karar verecek. Sertifikanın uluslararası karşılıklı tanınırlığı için çalışmalar yapılacak. Belge, düzenlenen ülkenin dilinde ve İngilizce olarak hazırlanacak.
Bir üye ülke sertifikası olanlara karantina veya test gibi uygulamalara devam ederse bu durumu AB Komisyonuna ve diğer üye ülkelere bildirmek ve nedenlerini izah etmek zorunda olacak.
 
Sağlık pasaportu olmadan rahat yokSağlık pasaportu olmadan rahat yok
Aşı sertifikası tüm AB ülkeleriyle İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre'de de geçerli olacak. Sertifika AB vatandaşlarına, hangi ülkenin vatandaşı olduğuna bakılmaksızın ailelerine, ayrıca AB'de ikamet eden ancak AB vatandaşı olmayan kişiler ile diğer AB ülkelerine seyahat hakkı bulunan ziyaretçilere verilebilecek.
 
Şeffaf Gazete

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR