Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SBK İKİNCİ ZARRAB OLACAK
SBK İKİNCİ ZARRAB OLACAK
Sezgin Baran Korkmaz davasını yakından takip eden CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan: '' Sezgin Baran Korkmaz’ın ikinci Zarrab olacağını yıllardır söylüyorum.''
28 Temmuz 2022, 12:22
 
 
Kara para aklama suçlamasıyla ABD’de yargılamasına başlanan SBK Holding Başkanı Sezgin Baran Korkmaz’ın, Türkiye’deki siyasiler, bürokratlar ve yargı mensuplarına rüşvet iddiaları tartışılıyor.
 
Süreci ve Korkmaz’ın ilişkide bulunduğu kişilere ilişkin listeyi değerlendiren CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, listedeki isimlerde bir yanlış görmediğini ama başta siyasiler olmak üzere birçok ismin eksik olduğunu dile getirdi.
 
Korkmaz’ın da Zarrab gibi itirafçı olacağını söyleyen Özcan, dava sürecini “Amerikan Devletini, ABD’ye karşı işlenen suçlar bağlar. Bu doğru. Ancak ABD’ye karşı işlenen suçların merkezinde Türkiye ve Türkiye’deki siyasi iktidar var. Amerikan yargısı bunu görmezden gelmeyecektir” diye değerlendirdi.
 
Kara para aklamakla suçlanarak geçtiğimiz günlerde ABD’de hakim karşısına çıkan Sezgin Baran Korkmaz’ın, 21 Eylül’de başlayacak dava sürecinde Reza Zarrab gibi itirafçı olacağı düşünülüyor.
 
ABD’nin, Türkiye’nin yaptırımları delmesine ilişkin işlenen suçlardan Zarrab’ı yargılamasından daha büyük yankı uyandıracağı değerlendirilen bu süreçte, Korkmaz’ın yanlış gelir beyanıyla 1 milyar doların önemli kısmını Türkiye’de aklamasında iktidar ve bürokrasiyle ilişkisi en çok merak edilen konular arasında. Korkmaz’ın bu süreçte girdiği ilişkileri kayıt altına aldığı iddia edilirken, İçişleri Süleyman Soylu’nun Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda bu konuda sorulara “Yukardan aşağı karar aldık, ABD’yi ters köşeye yatırdık” sözleri iktidarın Korkmaz’a verdiği destek olarak değerlendiriliyor.
 
PARA AKLAMADA KAMU BANKALARI DA BULUNUYOR
İki yıl önce ABD'den haksız kazançla elde edilen "mal varlığı değerini aklama" suçundan hakkında tutuklama kararı verilen Korkmaz, Avusturya'da yakalanmıştı. İlk ifadesinde sadece bayramlarda emniyet müdürlerine verdiği rüşvetin 3 milyon doları bulduğunu söylediği belirtilen Korkmaz’ın, gazetecilerle de benzer ilişkilere girdiği ortaya çıkmıştı. ABD Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Avusturya’dan iade edilen Korkmaz’ın, 1 milyar dolarlık biodizel sahtekarlığına karıştığı, haksız bir şekilde vergi dairesinden teşvik olarak alınan parayı akladığı, para transferi dolandırıcılığı yaptığı belirtilmişti. Kara para aklama sürecinde Türkiye’de kamu bankalarının da aracı edildiği ifade ediliyor. ABD'de ilk kez hakim karşısına çıkarak suçlamaları reddeden Korkmaz için 21 Eylül'de ön duruşma yapılacak.
 
Gazeteci Cengiz Erdinç ise SBK ile ilgili bilgi notu niteliğinde sekiz sayfalık bir listenin dolaştığını açıklayarak, "basın, yargı, askeriye, avukat, istihbarat, emniyet, iş ilişkileri, personeller, Paramount otelde kalan kişiler, ziyaret edenler, para ödenenler ve hediye gönderilenler" diye başlıklar olduğunu öne sürdü.
 
"SİYASİLER EKSİK"
Korkmaz’ın yargılama sürecine ilişkin sorularımızı CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan yantladı. Söz konusu listeyi gördüğünü belirten Özcan, herhangi bir isim vermese de listede çok eksik olduğunu vurguladı. “Esas belirleyici görev almış, ismi bu şebekeye karışmış birçok isim eksik” diyen Özcan, gördüğü isimler arasında bir yanlışlık da olmadığını ifade etti. Özcan listede siyasi isimlerin olmadığını, gazeteci, bürokrat, iş dünyası, avukatlar vs. olduğunu söyledi.
 
"SOYLU KENDİNİ KURTARMAYA ÇALIŞIYOR"
Korkmaz Reza Zarrab gibi itirafçı olacağı iddialarını reddetmesine rağmen o yolda ilerlediğini belirten Özcan, Korkmaz’ın ikinci Zarrab olacağını yıllardır söylediğini ifade etti. Korkmaz'ın en son görüştüğü kişinin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Yukardan aşağı karar aldık, ABD’yi ters köşeye yatırdık” sözleri, Korkmaz’a bir güvence mi verilmediği konusunda bugüne kadar tartışmalarına da yol açtı. Özcan, Soylu’nun yukardan aşağıya doğru bir talimat diyerek, sorumluluğu Tayyip Erdoğan’a atmaya çalıştığını ifade etti. Bunu Soylu’nun kendini kurtarmayı çabası olarak değerlendiren Özcan, “Bunda ne kadar başarılı olur emin değilim” dedi.
 
Öte yandan İnan Kıraç’ın hisselerini geri alması ve Levent Göktaş’ın bu işte rol oynamasının Külliye’nin bilgisi dahilinde olduğunu söyleyen Özcan, ABD’deki dava sürecine ilişkin ise “Amerikan Devletini, ABD’ye karşı işlenen suçlar bağlar. Bu doğru. Ancak ABD’ye karşı işlenen suçların merkezinde Türkiye ve Türkiye’deki siyasi iktidar var. Amerikan yargısı bunu görmezden gelmeyecektir” diye konuştu.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR