Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SURİYELİ KILIÇDAROĞLU'NU İSTEMİYOR
SURİYELİ KILIÇDAROĞLU'NU İSTEMİYOR
Türkiye'de legal yada illegal olarak yaşayan Suriyeliler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesi için dua ediyorlar."Muhalefet adaylarının, 'Suriyelileri göndereceğiz'’ açıklamaları gönderilme ihtimali onları korkutuyor"
20 Mayıs 2023, 10:25
 
Türkiye'de 14 Mayıs'ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda hiçbir adayın yüzde 50 barajını geçememesi sebebiyle seçim ikinci tura kaldı.
 
VOA'ya konuşan Suriyeli sığınmacıların, seçimlere ilişkin değerlendirmelerinde açıkça Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekledikleri görüldü.
 
"SINIR DIŞI MI DEĞİLECEĞİZ?"
2014'te Şam'dan ayrılan, 2018'den bu yana Türk vatandaşlığına sahip olan ve güvenlik gerekçesiyle "takma isimle"  konuşan 33 yaşındaki Ali el Muhammed, "Seçim sonunun ilk turundan memnun olmadığını, ancak muhalefetin kazanmasından korktuğu için de rahat bir nefes aldığını" söyledi. 
 
Muhammed, Türkiye'deki Suriyeliler sürekli korku içinde yaşıyoruz, 'Ne olacak? Kim kazanacak? Ve eğer muhalefet kazanırsa, bize ne olacak? Sınır dışı mı edileceğiz?" endişessindeyiz '' dedi. Erdoğan'ı, "acı-tatlı seçenek" olarak nitelendiren Muhammed, muhalefet partilerinin "halkın Suriyelilere karşı öfkesini körükleyerek taban bulduklarını" savundu. 
 
Muhammed, AKP'nin en azından "Suriyelileri savaştan zarar görmüş ülkelerine geri dönmeye zorlamama" sözü verdiğini kaydetti. Muhammed, “Bu, nasıl yapılacak? Bilmiyorum. Ama en azından zorla Suriye'ye geri gönderilmeyeceğiz" dedi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi'nin öncülük ettiği altı muhalefet partisinden oluşan Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim kampanyası sırasında, seçilmesi halinde Türkiye'deki "Suriyeli sığınmacıları iki yıl içinde ülkelerine geri gönderme sözü" verdi. 
 
Gazeteci Melda Doğan, Türkiye'ye sığınmacı olarak gelen Suriyelilerin vatandaşlık aldığı iddialarını doğrular nitelikte bir video paylaşmıştı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz pazar günü İstanbul'da düzenlediği mitingde, Suriyeli bir ailenin konuşması sonrasında sosyal medyada gündem olmudu. Aile Türk vatandaşlığı aldıklarını, yeni vatandaşlık aldıklarını ve Recep Tayyip Erdoğan'ı Suriye'deyken de sevdiklerini, bu seçimde ilk kez oy vereceklerini ve ilk oylarını Erdoğan'a vereceklerini ifade etti.
        image
İstanbul Suriyeliler Toplum Birliği Başkanı Dr. Mustafa Hamitoğlu, Türkiye'da bulunan Suriyeli seçmenlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden aynı göreve seçilmesi için dua ettiklerini söyledi ve "Muhalefet adaylarının, 'Suriyelileri göndereceğiz'’ açıklamaları onları korkutuyor" dedi.
 
YSP SEÇMENİ SURİYELİ DE GÖNÜLSÜZ
Gaziantep'te  ikamet eden ve Türk vatandaşı olan Suriyeli 30 yaşındaki Kholud Şahin ise parlamento seçimlerinde Yeşil Sol Parti'ye (YSP) oy verdiğini; YSP'nin verdiği desteğe rağmen, "Suriye karşıtı söylemleri nedeniyle Kılıçdaroğlu'na karşı olduğunu", ancak Erdoğan'ın kazanmasını da istemediğini söyledi.
 
MİLLET İTTİFAKININ GÖÇ POLİTİKASI
Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği'ne göre Türkiye, "Geçici koruma altındaki yaklaşık 3,6 milyon Suriyeli ve 370 bine yakın diğer uyruklardan mülteci ve sığınmacı" ile dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Fakat gayri resmi rakamlar, Türkiye'de resmi rakamların bir kaç kat üstünde bir sığınmacı nüfusunun varlığına işaret ediyor.
 
Cumhuriyet Halk Partisi'nin öncülük ettiği altı muhalefet partisinden oluşan Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim kampanyası sırasında, seçilmesi halinde Türkiye'deki "Suriyeli sığınmacıları iki yıl içinde ülkelerine geri gönderme sözü" verdi. 
 
Ayrıca Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 2016 yılında imzalanan ve Brüksel'in AB topraklarına mülteci geçişlerini önlemek için Ankara'ya 6 milyar avro vermeyi taahhüt ettiği "göç anlaşmasını yeniden müzakere etme niyetini" de konuşmalarında sık sık vurguluyor.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR