Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ERDOĞAN İLE MİÇOTAKİS BİRARAYA GELDİ
ERDOĞAN İLE MİÇOTAKİS BİRARAYA GELDİ
Miçotakis ve heyetini Ankara'da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan,aralık ayında Atina'yı ziyaret etmiştim. Diyalog kanallarını açık tutma, ilişkilerimizde yaşanan ivmeyi geliştirme noktasında karşılıklı mutabakatımızı teyit etmiştik. Bu müşterek anlayışı, dostane ilişkiler ve iyi komşuluk hakkını Atina Bildirgesi ile de kayıt altına almıştık. Değerli Kiryakos'un beş ay sonra iadeyi ziyarette bulunması, bu mutabakatın bir yansımasıdır.'' dedi.
13 Mayıs 2024, 19:58
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'i Ankara'da kabul etti. Görüşme sonrası iki lider basın toplantısı düzenledi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında "Yapıcı görüşme yaptık. Sorunları diyalogla çözeceğiz" dedi.
Erdoğan "Geçtiğimiz yıl yaklaşık 6 milyar dolar olarak gerçekleşen ikili ticaretimizi 10 milyar dolara çıkarma hedefiyle çalışıyoruz. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile Yunan Ticaret Odaları Birliği arasında imzalanan ortak iş konseyi kurulmasına ilişkin anlaşma, çabalarımıza büyük katkı sağlayacaktır.''image
 
Miçotakis de "Yunanistan, Türkiye'nin AB üyeliğine katkıda bulunmayı desteklemektedir" ifadelerini kullandı.
Refah'ta bir kara harekatının kabul edilmez olacağı konusunda hemfikir kaldık. Uluslararası camianın üyesi olarak bu konularda mutabık kaldık. Çözümü henüz kavuşmamış Kıbrıs konusunda da uluslararası mevzuat ışığında bir çözüm bulmak çok önemli."
 
İKİ LİDER ARASINDA HAMAS AYRIŞMASI YAŞANDI
Öte yandan Miçotakis’in “İsrail'in Gazze bölgesine girmesi ve terör örgütü olarak kabul ettiğimiz Hamas için Türkiye'nin değişik bir niteleme ile gördüğünü biliyoruz” ifadesine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ben Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyorum. Hamas 1947'den işgal edilen topraklarını koruma altına alan bir direniş örgütüdür” yanıtını verdi.
Haberin Devamı
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan - Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştü. Yaklaşık bir buçuk saatlik ikili görüşmenin ardından iki lider kameralar karşısına geçti. İlk açıklamayı Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçekleştirdi. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:image
 
"SORUNLARIMIZI DİYALOGLA ÇÖZECEĞİZ"
"Bildiğiniz üzere konseyimizin 5. toplantısında Aralık ayında ziyarette bulunmuştuk. Karşılıklı mutabakatı teyit etmiş, Atia bildirgesi ile kayıt altına almıştık. Ziyaret, bu mutabakatın yansımasıdır. Samimiyet dolayısıyla teşekkür ederim. Sayın başbakanla biraz önce samimi, yapıcı görüşme gerçekleştirdik. Sorunlarımızı diyalogla çözeceğiz. Görüşmelerimizde ikili konuları etraflıca gözden geçirdik. 6 milyar dolar olan ticareti 10 milyar dolara çıkarma hedefinde çalışıyoruz.
 
Deprem kuşağında olan ülkelerimiz birbirinin yardımına ilk koşan ilk ülkelerden olmuştur. Ziyaret vesilesi ile imzalanan sağlık ve tıp alanlarındaki iş birliğini tahkim etmiş olduk. Görüşmelerimizde birbirleri ile bağlantılı sorunları ele aldık. Terör örgütlerine bölgemizde yer olmadığına mutabıkız. İlişkilerimizdeki olumlu atmosferin, soydaşlarımızın haklarına katkı sağlamasını bekliyoruz.
 
İsrail yönetimi Refah'ı acımasız şekilde hedef almaya devam ediyor. Türkiye olarak İsrail'i ateşkese zorlamaya, diplomatik temaslarımızı sürdüreceğiz. Yunanistan ile aramızda çözülemeyecek sorun yok. Kıbrıs sorununun kalıcı çözüme kavuşması önemli.
 
İş birliğine dair ümitlerimiz artıyor. Türkiye kültürel mirasın korunması noktasında Kariye Cami'mizi, 2020 karar sonrasında çalışma sonucu yeniden ibadete ve ziyarete açtık. UNESCO varlığı olan her bir eserin korunmasına hizmete sunulmasına büyük önem veriyoruz. Kariye de herkesin ziyaretine açıktır.
 
MİÇOTAKİS: TÜRKİYE İLE EKONOMİK VE TİCARET İŞBİRLİĞİ HACMİ GELİŞİYOR
"Özellikle güven artırıcı önlemler ve pozitif işbirliği ajandası bizim yöremizde istikrarı sağlayacak önlemlerdir" diyen Miçotakis sözlerine şöyle devam etti:
Bu yaklaşım elle tutulur sonuç vermiş bulunuyor. Bu sonuçları kazan kazan zemininde elde etmiş bulunuyoruz. Yatırımlar artmıştır, ekonomi ve ticaret işbirliği hacmi gelişmektedir. Geçen ay mart ayında Türk ve Yunan iş adamları konsey gerçekleştirdi. Konsey üyelerinin çalışmaları sayesinde hedefimizi gerçekleştirme konusunda kararlılığımızı ifade edebilirim. İki halk çok önemli bir inisiyatifin meyvelerinden faydalanmaya başladılar. 10 Ege Adasında serbestçe ziyaret edebiliyorlar. Sınır kapısında yapılan kısa bir kontrolden sonra hızlı ve kısa sürede gerçekleştirilen bir süreçtir. Bu ekonomik alanda da önemlidir. Düzensiz göç meselesine değinme fırsatımız oldu. İnsan tacirlerini durdurmak için sarf ettiğimiz çabalar olumlu sonuçlar vermeye başladı. Türkiye bu konuda çok pozitif katkılar verdi. Avrupa kararları ışığında Türkiye'nin Avrupa fonlarından faydalanabilmesi için de çalışıyoruz. Azınlıklar iki ülkenin renklerine katkıda bulunmakta. Trakya'da Hristiyan ve Müslüman nüfus bir arada yaşamlarını sürdürmektedir. Azınlıkların dini azınlık olduğunu Lozan Anlaşması çerçevesinde görebiliriz. Eşit vatandaşlık ilkesi ışığında Müslüman vatandaşlarımıza Yunan devletinin bu ilke sayesinde iyi davrandığına inanıyorum. Burada da dini özgürlük ve Hristiyan eserlerinin UNESCO şartlarında öngörüldüğü gibi korunması gerektiğine inanıyoruz. Tarihi caminin tekrar ibadet yeri olarak işlev görmesi bizim için üzüntü yaratan bir gelişme oldu. Bu olağanüstü mekanın bütün insanlığın bir eseri olduğunu insanlığa ait olduğuna inanıyorum.
 
"TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYORUZ"
Ukrayna ve Ortadoğu'daki gelişmeleri görüşme fırsatımız oldu. Hem Rusya'nın despotik tavrını hem de Ortadoğu'daki gelişmeler karşısında biz bunları reddettiğimizi dile getirdik. Türkiye ile Ortadoğu konusunda görüş ayrılığı söz konusu olmaktadır. İsrail'in Gazze bölgesine girmesi ve terör örgütü olarak kabul ettiğimiz Hamas'ın Türkiye'nin değişik bir niteleme ile gördüğünü biliyoruz. Gazze'de sivil vatandaşların korunması gerektiği konusunda hemfikiriz. Kara işgalinin kabul edilmez bir hareket olacağı konusunda hemfikir kaldık. Kıbrıs konusunda da uluslararası mevzuat ışığında bir çözüm bulmak mümkün oldu. Güvenlik Konseyi'nin öngördüğü yapıcı görülmeler sayesinde iki tarafın sorunu çözüme bağlayacağı fikrine katılıyoruz. Yunanistan, Türkiye'nin AB üyeliğine katkıda bulunmayı desteklemektedir. Sayın Cumhurbaşkanı ile ikimizin de sivil koruma konularında işbirliğimizi geliştirme konusunda mutabık kaldık. Deprem coğrafyaları içinde yer almamız acil durum yönetimi konusunda bizi işbirliğine götürüyor. Dışişleri Bakanlarımızın görüşmeleri sayesinde önemli adımlar atmış bulunuyoruz. NATO'nun 75. yıldönümü sayesinde görüşme fırsatı bulacağımıza inanıyorum.
 
MİÇOTAKİS'İN HAMAS SÖZLERİNE TEPKİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Miçotakis'in 'Hamas'ı terör örgütü olarak görüyoruz' sözlerine tepki göstererek, "Mutabık kalmadığımız önemli bir konu var. Ben Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyorum" dedi.image
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
Hamas 1947'den itibaren toprakları işgal edilmiş ve topraklarını koruma altına alan bir direniş örgütüdür. Bu örgüt ne yazık ki İsrail'in acımasız 45 bini bulan insan kaybına karşı oraları koruma mücadelesini veren bir direniş örgütü durumundadır. Bunu görmemiz lazım. Hamas'a terör örgütü dersek acımasız bir yaklaşım olur. Ben Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyorum. BM'de sizler de olumlu oy vermek suretiyle acımasızlığa katılmadınız ortak olmadınız. Bundan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Şimdi burada terör örgütü derseniz üzülürüz. Ben inanıyorum ki sizlerin burada yanlış yaklaşımınız olabilir, ben buna katılmıyorum. Batı bunlara her türlü silahla saldırıyor bunun karşısında bu topraklarından tecrid edilen Hamas'ı sizler terör örgütü derseniz buna üzülürüm.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 KKTC İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN KRİZİ 'TUTUKLAMALAR'
KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 REZAN EPÖZDEMİR'DEN TARİHİ FLORYA UYARISI
Engin Ertem Engin Ertem
 ARAZİ YATIRIMI İÇİN DOĞRU VE YANLIŞLAR
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR