PKK SİLAHLARI BIRAKTIĞINI AÇIKLADI
PKK'nın kendini feshettiğini ve Türkiye'ye karşı silahlı mücadeleyi bıraktığını açıklaması sonrası 22 Ekim 2024'te MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan süreçte önemli bir eşik geçildi.
12 Mayıs 2025, 09:25
PKK'nın kendini feshettiğini ve Türkiye'ye karşı silahlı mücadeleyi bıraktığını açıklaması sonrası 22 Ekim 2024'te MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan süreçte önemli bir eşik geçildi.
PKK, 5-7 Mayıs tarihlerinde düzenlediği kongre doğrultusunda bugün kendini feshettiğini ve silahları bıraktığını duyurdu.
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın şubat sonundaki silah bırakma ve kendini feshetme çağrısı ardından 9 Mayıs'ta yaptığı duyuruda, uzun süredir beklenen kongrenin yapıldığını duyurmuştu.
Bu duyurudan kısa bir süre sonra, bugün PKK kendini feshettiğini açıkladı.
PKK tarafından yapılan açıklamada, “12'nci kongremiz PKK’nin tarihi misyonunu tamamladığını değerlendirdi," ifadeleri yer aldı.
Örgüte yakın kaynaklar, Kuzey Irak’ta “Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) rağmen” yapıldığı belirtilen kongreden görüntüler paylaştı.Şimdi ise gözler bundan sonra hangi adımların atılacağına ve bu çerçevede yanıt bekleyen sorulara çevrildi.
Devlet hangi adımları, ne kadar sürede atacak?
Sürecin başından beri DEM Parti'nin "şart değil gereklilik" olarak tanımladığı bazı adımları atmak için PKK'nın kararını bekleyen Cumhur İttifakı'ndan sürecin ilerlemesi için hangi alanlarda ne gibi düzenlemelere gideceği merak konusu.
Bundan sonra Öcalan'ın kaldığı İmralı'daki yaşama koşullarının düzeltilmesi, gazetecilerin ya da farklı kesimlerden insanların PKK liderini ziyaret edebilmesinin önünün açılması da bekleniyor.
İMRALI ABDULLAH ÖCALAN'IN KARARGAHI OLACAK
Öcalan'ın "umut hakkı" kapsamında değerlendirilmesi ve serbest bırakılması Bahçeli'nin önerisiyle gündeme gelmiş, ancak bu konuda somut bir adım atılmamıştı. Yetkililer ağırlaştırılmış müebbet cezası alan birisi için umut hakkının teknik olarak mümkün olmadığını birkaç kez açıklarken, Öcalan'ın da güvenlik endişesiyle İmralı’dan ayrılmayı çok arzu etmediği biliniyor.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları'nın "Öcalan'ın iletişim ve çalışma özgürlüğü başta olmak üzere atılması gereken adımlarla ilgili top artık iktidarın sahasındadır" sözlerine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Burada top oynamıyoruz, ciddi bir mesele var. Terörün tasfiyesi ile ilgili çabalar söz konusu o nedenle bu çabalara destek vermek lazım. Bu çabaları baltalayacak söylemlerden kaçınmak lazım. Burada bir pazarlık kesinlikle söz konusu olamaz" karşılığını vermişti.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sözcüsü Ömer Çelik PKK'nin fesih kararına ilişkin yaptığı açıklamada, "İmralı’dan yapılan çağrı sonrasında PKK’nın kendini feshetme ve silah bırakma kararı alması, 'terörsüz Türkiye' hedefi açısından önemli bir aşamadır," dedi.
"Fesih ve silahları teslim etme kararının, PKK'nın tüm şube ve uzantıları ile illegal yapılarını kapsayacak şekilde, somut ve eksiksiz hayata geçmesi dönüm noktası olacaktır," diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu süreç devlet kurumlarımız tarafından sahada titizlikle takip edilecektir. Ulaşılan aşamalar Sayın Cumhurbaşkanımıza (Recep Tayyip Erdoğan) arz edilecektir."
Halkların Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) de PKK’nin fesih kararı hakkında ilk değerlendirmeler geldi.
DEM Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, "Kongre Türkiye’ye hayırlı olsun. Artık demokratik Türkiye’yi inşa etmemek için herhangi bir gerekçe kalmadı. Umarım bu süreci barışla taçlandırırız," ifadelerini kullandı.
İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan ise, "Yıllardır denenen ama sonuç alınmayan, bugün artık umutla sarılacağımız bir atmosfer yakalandı. Sırrı Süreyya görebilseydi keşke. Hayırlara vesile olsun," dedi.
Cumhur İttifakı'nın anayasa değişikliği ya da erken seçim kararı alınabilmesinde DEM Parti'den destek beklentisinde olduğu iddialarını güçlendiriyor.
Türkiye'de çözüm süreci .Türkiye'de 2013-2015 yılları arasında PKK ile Türk devleti arasında başlayan müzakereleri ifade ediyor. Bu süreç, Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmek amacıyla başlatılmıştı.
Sürecin temel unsurları arasında, silah bırakma, demokratik reformlar ve Kürt kimliğine yönelik hakların genişletilmesi yer almaktaydı. PKK lideri Öcalan, bu müzakerelerde kilit bir figür olarak rol almıştı. Ancak 2015'te çatışmaların yeniden başlamasıyla çözüm süreci fiilen sona ermişti. Bu dönem, Türkiye'deki siyasi dinamiklerde önemli değişimlere neden olmuştu.

28 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve pek çok başka devlet tarafından terör örgütü kabul ediliyor.
PKK militanları, 40 yıla yakındır sürdürdükleri saldırılarda, resmi rakamlara göre 15 bin'e yakın kişiyi öldürdü.
PKK lideri Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından beri, Marmara Denizi’ndeki İmralı Cezaevi’nde bulunuyor.
Son süreç ise iktidar tarafından 'Terörsüz Türkiye' kavramıyla tanımlanıyor.