Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
LEZZET'İN DORUK NOKTASI HATAY
LEZZET'İN DORUK NOKTASI HATAY
Binbir uygarlığın doğuşuna ev sahipliği yapmış, farklı inançların iç içe geçtiği Hatay’da tadı damakta kalacak bir lezzet rotası…Yüzyıllardır pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay, göçlerle bu çeşitliliği ve renkliliği mutfağına da taşımış.
30 Ekim 2015, 16:23

 

Binbir uygarlığın doğuşuna ev sahipliği yapmış, farklı inançların iç içe geçtiği Hatay’da tadı damakta kalacak bir lezzet rotası…Yüzyıllardır pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay, göçlerle bu çeşitliliği ve renkliliği mutfağına da taşımış. 

image

Bildiğiniz üzere Antakya, Hatay ile merkezidir ve burada doğmuş/yaşayan insanlar kendilerini Antakyalı olarak addeder. Gezginler için de hem Hatay havalimanın burada bulunması hem de şehir merkezi olması nedeniyle Antakya ilk ziyaret noktasıdır. 

Farklılıklar geleneklere ve yemeklere yansımış; zevkin, tadın ve görselliğin tüm yönlerini üzerinde toplayan bir mutfak ortaya çıkmış. Lezzet, görsellik, paylaşım, dostluk, gelenek, modernlik, çeşit çeşit koku işte Hatay.

 Hatay mutfağı zengin birikimiyle göz kamaştırıyor.

Yöreye özgü peynir çeşitleriyle dikkat çeken kahvaltısı, soğuk mezeleri, sadece Hatay’da tadabileceğiniz kebap ve tencere yemeklerini bu şehire gittiğinizde  kaçırmamanız lazım. Birbirinden güzel yemeklerin ardından en doğru tatlı seçimi ise kuşkusuz sıcak bir Antakya Künefesi olacaktır.. İşte sırf bütün bunları kaçırmamak için Hatay'a gidilir. 

TÜRK ARAP GELENEĞİ SENTEZİ

FEST Travel ile Türk ve Arap geleneklerinin harmanlandığı, bu sentezden müthiş bir kültür ve mutfak birikiminin ortaya çıktığı Hatay’a kültür ve lezzet dolu bir yolculuğa çıkın…

Hatay mutfağı, çok kültürlü bir mutfak olarak, beğenilen tarifleri kendi damak zevkine uygun hale getirmiştir. Böylece farklı mutfak kültürlerine hiçbir zaman kapalı kalmamış, geleneksel ve yenilenen bir mutfak olmayı başarmıştır. Hatay mutfağı tatlıları, ekşileri, etleri, hamurları, sarmaları, dolmaları, reçelleri, ekmekleri, peynirleri, çorbaları, salataları ile hatırı sayılan bir mutfaktır.

En önemli özelliklerinden biri de özgün tariflere sahip olmasıdır.

Özgün lezzetler ve kültürel ziyaretlerle dolu bu gezinin menüsünde neler yok ki! Tadı unutulmayacak humus, patlıcanın belki de en lezzetli hali babagannuş, Hatay’a özgü tepsi kebabı, kekik salatası, zahter salatası, yöreye özgü içli köfte oruk, yapımından tadımına kadar Hatay’ın en namlı ustasının ellerinden çıkma künefe, sadece meraklısının bildiği cennet çamuru…

Antakya mutfağını bilen bilir.bilmiyenler için hatırlatma,'' Mezeler baş tacıdır ''image

Hatay mutfağı arap mutfağına çok yakın olsa da en önemli ayrıcalığı Akdenize kıyısı olmasıdır. Denizin sıcaklığından mıdır, yoksa coğrafi yapısından mıdır bilinmez Türkiye’deki en bol kaya lagosu bu bölgede bulunmaktadır ve mutlaka bir balık restoratında Kaya Lagosu deneyin.. Peki kızartma mı yoksa, ızgara mı? Hiç düşünmeden, “Bir tane tava, bir tane de ızgara”.
 
Lezzet molaları arasında benzersiz kültürel ziyaretlerde bulunacaksınız:

Dünyanın en büyük ikinci mozaik koleksiyonuna ev sahipliği yapan Hatay Arkeoloji Müzesi’ne uğrayacak; Hıristiyanlığın temellerinin atıldığı, kayalara oyulmuş Aziz Petros (Sen Piyer) Kilisesi’ne çıkacak, Anadolu’nun ilk camisi Habibi Neccar’ı ziyaret edecek, Titus Tüneli’nin görkemi karşısında şaşıracak, Türkiye’nin tek Ermeni köyü Vakıflı’da soluklanacak, eski Hatay evlerini, sokaklarını ve çarşılarını keşfedeceksiniz…

image

Tüm zenginlikleriyle Hatay mutfağı ‘Dünya Gastronomi Şehri’ olma yolunda ilerlemektedir.İşte size efsane Hatay mutfağından 4 tavsiye ve tarifi.

HATAY TEPSİ - SİNİ KEBABI

image

Sini Kebabı(Tepsi Kebabı), Hatay Mutfağının en meşhur yemeklerindendir. Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da Sini Kebabı'nı Uzun Çarşı'da kasapların hemen arka kısmındaki masalarda oturup yemek lazım.

Kıyma,rendelenmiş soğan,ezilmiş sarımsak,salça,kıyılmış maydanoz,tuz ve baharatları iyice yoğurun. 

Yağladığınız tepsiye 1 parmak enliğinde olacak şekilde harcı yayın. Üzerine,kenarlarına gelecek şekilde yuvarlak dilimlenmiş patatesleri döşeyin. Sonra biberleri ve domatesleri ortasına döşeyin (resimlerdeki gibi). 
Bir kabın içinde salça ve suyu açın. Kebabın üzerine geçecek kadar salçalı sudan ilave edin. 
Son olarak üzerine tereyağ parçaları koyun ve 200 derece fırında pişirin.

MALZEMELER 

750 gr. kıyma 
1 adet kuru soğan 
2-3 diş sarımsak 
1 yemek kaşığı salça 
Maydanoz,tuz,karabiber,pulbiber ve kimyon 
Üzeri İçin: 
3-4 adet patates 
3-4 adet sivri biber 
2 domates 
1 yemek kaşığı salça ve tereyağ 

 BELEN TAVA
 
image

 Eti ocaga koyup kaynatın. Et kaynarken siz domateslerin kabuklarını soyup kare kare güveç tepsisinin içine dograyın. Üzerine soganları yemeklik dograyın, sarımsakları ezin. kekik , tuz , salça ve karabiber ekleyip karıştırın. Et haşlanınca güvecin içine dökün az bir miktarda etin suyundan koyup karıştırın. fırına sürmeden önce üzerine sıvı yağ gezdirin. 250 derecedeki sıcak fırına sürün üzeri kızarınca , domates ve soganlar pişince çıkartıp servis yapın.

 
MALZEMELERİ: 
 500 gr koyun eti kuşbaşından biraz daha küçük
 3 domates
 2 sogan
 5 diş sarımsak
 bir kırımızı biber
 kekik – tuz – karabiber
 sıvı yag
 1 kaşık domates salçası
 
 TAVUKLU KEPSE PİLAVI
 image

Domates salçası su ile inceltilir. Yarım limonun suyu sıkılır ve sıvıyağ eklenir. Doğranan sarımsaklar bırakılır. Tuzu atılır. Kakule ve karanfil eklenip karıştırılır. Yarım limonun suyu ve tuz ile ovulup fırın tepsisine alınan bütün tavuğun üzerine gezdirilir. Aleminyum folyo ile kapatılıp bir kaç yerinden delikler açılarak 200 derecede fırına verilir.
Sıvı yağ gezdirilen tencerede doğranan soğanlar kavrulur. Rengi dönünce kırmızı biber ve sivri biber doğranarak üzerine bırakılır. Rendelenen havuçlar bırakılır. Doğranan sarımsaklar ve domatesler ilave edilir. Baharatları atılır. Renk vermesi için sulandırılan bir tutam safran eklenir. Yıkanan 4 bardak pirinci konur. Domates salçası bırakılır. 5,5 bardak su ile pilavı pişirilir. Altını kapatmaya yakın suda bekletilip süzülen üzümleri konur ve demlendirilir.
Sunum tabağına demlenen pilav konur. Üzerine fırında pişen tavuk otutturulur ve sunuma hazırdır.

 MALZEMELER

 4 su bardağı yasemin pirinç
 1 çay bardağı besni üzümü
 1 adet kuru soğan
 1 adet havuç
 2 adet domates
 1 adet kırmızı biber
 3 adet sivri biber
 2 diş sarımsak
 1 su bardağı sıvıyağ
 1 tutam safran
 adet tane zencefil
 1 adet çubuk tarçın
 4 adet tana karanfil
 1 tutam tane karabiber
 1 tutam kakule
 yarım çay kaşığı kimyon
 yarım çay kaşığı toz karabiber
 5,5 bardak su

 Tavuğu için;

 1 bütün tavuk
 2 yemek kaşığı domates salçası
 1 adet limonun suyu
 1 çay bardağı sıvıyağ
 2 diş sarımsak
 1 tatlı kaşığı tuz
 2 adet karanfil
 3 adet kakule
 2 bardak su

 EKŞİLİ HATAY KEBABI

image

 
 
Yapılışı: Soğan ve sarmısakları kıyıp, margarinde hafifçe ölmelerini sağlayın. Domateslerin kabuklarını soyun ve bir süzgeç yardımıyla ezerek püre haline getirin. Şeker, salça, tuz ve su ilave ederek pişmeye bırakın. Köftesini oruk köftesi hazırlar gibi hazırlayın (bkz. Oruk). Köfte içini, dövülmüş iç yağı ya da margarini tuz, karabiber ve kıyılmış maydanozla ovuşturarak hazırlayın. Köftenin yarısını misket büyüklüğünde yuvarLayın. Diğer yarısını da, ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, serçe parmağınız yardımıyla oyun ve içine hazırlamış olduğunuz köfte içini doldurun. Ağzını kapatıp mekik şekli verin. Hazırladığınız bu malzemeleri pişmekte olan çorbanın içine atın ve pişinceye kadar kaynatın. Ateşten indirmeye yakın nanesini katın. Sıcak servis yapın. Tek başına veya tüm oruk çeşitleri ile beraber yenilebilir.
 
 MALZEMELER
 1 kg olgun domates 
 1 baş soğan 
 3 diş sarmısak 
 1 tatlı kaşığı salça 
 1.5 yemek kaşığı margarin 
 1 tatlı kaşığı toz şeker 
 1 yemek kaşığı tuz 
 1 yemek kaşığı nane 
 4 bardak su Köftesi için: 
 250 g köftelik bulgur 
 250 g yağsız et 
 1 küçük soğan 
 1 yemek kaşığı pul biber 
 1 yemek kaşığı biber salçası 
 1 çay kaşığı tuz 
 1 çay kaşığı kimyon 
 1 yemek kaşığı un
 Köfte içi için: 
 100 g iç yağı veya margarin 
 1 çay kaşığı tuz 
 Bir tutam kıyılmış maydanoz 
 Yarım çay kaşığı karabiber
 

Taylan B. Erturan

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR