Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
GURME DÜNYASI BU KONFERANS'TA BULUŞTU
GURME DÜNYASI BU KONFERANS'TA BULUŞTU
Türkiye’nin önemli yerli ve yabancı yatırımcıları, “İstanbul, dünya gastronomisinin yeni destinasyonu olacak mı?” sorusunun cevabını aradılar.
14 Kasım 2015, 19:49
 
 
Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Gastromasa Konferansı, dünyanın en önemli şeflerini, trend avcılarını ve yemek yazarlarını İstanbul’da bir araya getirdi.
 
 Türk mutfağı araştırmacısı Vedat Başaran’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde ise Türkiye’nin önemli yerli ve yabancı yatırımcıları, “İstanbul, dünya gastronomisinin yeni destinasyonu olacak mı?” sorusunun cevabını aradılar.
 
image
 
Bu yıl Türkiye’de ilk kez düzenlenen Gastromasa Konferansı, 14 Kasım Cumartesi günü Radisson Blu Şişli Otel’de gerçekleştirildi.
 
Konferans, dünya çapında ünlü konuşmacıların sunumları, İstanbul’un potansiyelinin yerli ve yabancı önemli yatırımcılar tarafından ele alındığı panel ve inovatif Türk şeflerin yaptıkları yemek sunumları ile katılımcıları etkiledi. 500’e yakın sektör profesyonelini bir araya getiren konferans, gastronomi tutkunları tarafından ilgiyle takip edildi.
 
Gastromasa Konferansı’nın yaratıcısı Gökmen Sözen, yaptığı açılış konuşmasında, “1. Uluslararası Gastromasa Sempozyumu, ülkemizden başlamak üzere dünyada gastronomi sektörünü iyileştirmek için atılmış çok önemli bir adım. Dünya markalarının ve dünyaca ünlü şeflerin yatırım içim tercih ettiği bir lokasyon haline gelen Türkiye, sahip olduğu potansiyeli gerçekleştirdiğinde gastronomi sektörünün sunduğu fırsatları ekonomik değere çevirebilir. Bu nedenle ülkemizin zengin mutfağını ve gastronomi kültürünü, gelecek nesillere aktarmamız ve dünyaya tanıtmamız gerekiyor” dedi.
 
image
 
Avusturya Filzmoos’ta yer alan Hubertus Restoran’ın şefi olan iki Michelin yıldız, Gault-Millau’dan 19 puan alan ilk kadın şef olan Johanna Maier konuşmasında başarı ve sürdürülebilirlik konusunu ele alırken, 1987 yılından beri çok önemli başarılara imza attığı Hubertus Restoranın filozofisine ilişkin detayları da izleyiciler ile paylaştı. Maier’in ardından sahneye çıkan dünyanın en önemli pastacılık şefleri arasında yer alan Christian Escriba pastacılıkta şov konseptine ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi. 1906 yılından itibaren dört kuşaktır hamur işiyle ilgilenen Escriba ailesinin dördüncü kuşak temsilcisi olan Christian Ercriba, artistik pasta ve tatlı yapımı için gereken disiplinli çalışma ve yaratıcılığın önemini anlatan Escriba, 2014 yılında 8000 m2’lik alanda sergilenen Fantasia by Escriba şovunda sergilediği ürünleri izleyiciler ile paylaştı.
 
Dünya gastronomisinin en önemli yemek yazarlarının konuşmaları ile renk kattığı Gastromasa Konferansı’nda İngiltere’nin yanı sıra İtalya ve Brezilya’da da çalışmalarını sürdüren yemek yazarı ve şef Luciana Bianchi gerçeklik ve kurgu arasında modern şef konusunda bir sunum yaparken, gastronomi trend avcısı Maria Canabal dünya yemek trendlerini izleyiciler ile paylaştı.
 
Sözlerine Fransız mutfağının ‘gastronominin başkenti’ olduğunu belirterek başlayan Maria Canabal, dünyadaki en eski mutfak okulunun 300 yıl önce Fransa’da kurulmasının bu konumu güçlendirdiğini belirtti. Bir ülke mutfağının yükselen bir trend olması için iki önemli faktör olduğuna dikkat çeken Canabal, gastronominin devlet politikası olarak ele alınmasının ve ülke mutfağının bir liderinin olması gerektiğini kaydetti. Avustralya ve Asya mutfaklarının önümüzdeki dönem yükselişte olacağını belirten Canabal, tüm dünyada yeme alışkanlıklarının yerel, organik ve taze ürünler yönünde olduğunu ifade etti.
 
Gastromasa Konferansı’nın ikinci bölümünde yer alan panelde ise katılımcılar Türk Mutfağı Araştırmacısı ve işletmeci Vedat Başaran’ın moderatörlüğünde İstanbul’un dünya gastronomisinin yeni destinasyonu olma potansiyelini masaya yatırılar. Yerli ve yabancı yatırımcıların yer aldığı panelin konuşmacıları; ‘Yenilikçi İspanyol Mutfağı’ konusunda bir marka haline gelen Sergi Arola, Shaya Türkiye Genel Müdürü Murat Gün, Desert Group kurucusu Yücel Özalp, g2m Genel Müdürü Burak Özbaşoğlu ve TURYİD Başkanı Kaya Demirer idi.
 
image
 
İstanbul’un Türkiye turizminin önde gelen şehirlerinden biri olduğuna vurgu yapılan panelde, İstanbul’u dünya gastronomisinin yeni destinasyonu yapmak için atılması gereken adımlar konuşuldu.
 
İstanbul gastronomi sektörünü dünyadan yıldız isimlerle buluşturan 1. Gastromasa Konferansı’nda Paşabahçe’nin sponsorluğunda İnovatif Türk Şefler Sergisi düzenlendi. Ali Ronay, Cihan Çetinkaya, Didem Şenol, Erdem Dırbalı, Erol Sarıdoğan, Fikret Özdemir, Gökhan Tufan, Kemal Demirasal, Ömür Akkor, Maksut Aşkar, Murat Aslan, Murat Dağlıoğlu, Mustafa Otar, Rafet İnce, Tarkan Özdemir, Tevfik Arslan, Tolgar Mireli, Yeşim Erol, Yılmaz Öztürk ve Zeynep Moroğlu’nun bulunduğu Türkiye’nin önde gelen 20 şefi, konferansa özel hazırladıkları inovatif tarifleri bu bölümde sergiledi. “Türk mutfağının yemeklerinde değişim olur mu?” temalı bölümde şefler, Türkiye’nin lokal ürünleriyle yeni Türk mutfağı için farklı tarifleri misafirlere ikram etti.
 
Taylan Berk Erturan  
Şeffaf Gazete.Com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR