Güzel ülkemiz için yazıyoruz - TARSUS LEZZETLERİ DAMAK ÇATLATTI Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/gurme-amp-kultur-/31489/tarsus-lezzetleri-damak-catlatti

 

TARSUS LEZZETLERİ DAMAK ÇATLATTI
TARSUS LEZZETLERİ DAMAK ÇATLATTI
1.Tarsus Gastronomi ve Araştırma Günleri kapsamında üç gün boyunca Tarsus’un geleneksel lezzetlerine ev sahipliği yaptı..Festivalde Lübnanlı yazar ve gurme Barbara Abdini Massad, Tarsus’taki yerel tatların desteklenmesine ilişkin bir sunum da gerçekleştirdi
6 Kasım 2017, 09:28
 
1.Tarsus Gastronomi ve Araştırma Günleri, St. Paul Kuyusu meydanında yerli, yabancı birçok gurme, tadım ustası ve Tarsus halkının katılımıyla gerçekleşti.
 
Son günlerde esrarengiz kazıyla yerli ve yabancı medyanın dikkatini çeken Tarsus farklı bir heyecana daha ev sahipliği yaptı.İslam inancı ve Hristiyanlık için önemli bir merkez olan Tarsus, turizmini çeşitlendirmek için mutfağını da görücüye çıkardı.
 
image
 
1.Tarsus Gastronomi ve Araştırma Günleri Kapılarını Türk ve Yabancı basının katılımlarıyla açtı.
 
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus Belediyesi, Mersin Üniversitesi, Tarsus Ticaret Odası, Mersin Kent Konseyi ve Tarsus Kent Konseyi işbirliği ile düzenlenen festival muhteşem üç gün boyunca Tarsus’un geleneksel lezzetlerine ev sahipliği yaptı.
 
image
 
İlk gün, Mersin Büyükşehir Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can’ın da katıldığı akşam yemeğiyle tamamlandı. Yemekte, Lübnanlı yazar ve gurme Barbara Abdini Massad, Tarsus’taki yerel tatların desteklenmesine ilişkin bir sunum da gerçekleştirdi. Londra’dan Modern Kebap yorumcularının da katıldığı organizasyon, 4 Kasım’da ST. Paul Kuyusu meydanında düzenen Gastronomi Festivali ile devam etti.
 
image
 
Festival kapsamında  Tarsus yöresine ait lezzetlerden humus, Tarsus kebabı ve Tarsusi kahvesi misafirlerin beğenisine sunuldu.
 
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can ev sahipliğinde gerçekleşen yemekte, başkanlar kebap yapımı için ocak başına geçip, hünerlerini sergiledi. Yabancı basın mensupları ile meşhur Tarsus kebabı yapan belediye başkanları gurmelerin odak noktası oldu
 
Tarsus’un yöresel lezzetlerini tanıtmak amacıyla festival alanında kurulan stantlarda katılımcılar, Tarsus’un bünyesinde barındırdığı farklı kültürlerin lezzetlerini yakından tanıma ve tatma imkânı buldu. 
 
imageYaklaşık 2 bin kişinin katıldığı festival Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus Belediyesi, Mersin Üniversitesi, Tarsus Ticaret Odası, Mersin Kent Konseyi ve Tarsus Kent Konseyi işbirliği ile düzenlendi.
 
Festivalin atölye çalışmalarında ünlü yazar, gurme Barbara Abdem Massad, Türk Aşçı Milli Takımı Kaptanı Esat Özata, Modern Kebap Yorumcusu Edward Brunet Adıono katılımcılar ile lezzet sırlarını paylaştı.
 
Kültürel olarak zengin bir yapıya sahip olan Tarsus’un yöresel lezzetlerini tanıtmayı hedefleyen Tarsus Gastronomi ve Araştırma Günleri’nde kültür ve tadım gezileri büyük ilgi uyandırdı. Etkinliğe birçok ülkeden şefler, konunun uzmanı yazarlar ve Türkiye’nin dört bir yanından akademisyenler katıldı. Basının büyük ilgisini çeken etkinlik, Tarsus mutfağının zenginliklerinin ortaya çıkarılması, tarihi güzelliklerin tanıtılması ve unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçlıyor.
 
image
 
10 bin yılda oluşan bir kıvam
 
Tarsus Gastronomi ve Araştırma Günleri kapsamında konuşma yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Benzersiz doğal, tarihi ve kültürel değerleriyle farklılıkları zenginliğe eviren, sofraları şölen yerine çeviren Tarsus, 10 bin yılda kıvamını bulan mutfağıyla “lezzet şehri” unvanını fazlasıyla hak etmektedir” diye konuştu. Ayrıca Kocamaz, “Toplumlar sadece dilleriyle konuşmazlar. Kıyafetleri, tavırları, davranışları ve tabii ki mutfaklarıyla da konuşurlar” diye sözlerini sürdürdü.
 
Kardeş şehirden ziyaret
 
Almanya'nın Langen Belediyesi'nin başkanı Frieder Gebhardt, Langen'in "kardeş şehri" olan Tarsus'u ziyaret etti. Gastronomi Festivali’ne gelen Gebhardt, Tarsus’la kardeş şehir oluşlarının 25’inci yılı olması sebebiyle Tarsus’taki programda yerini aldı. Festivalde, katılımcılara takdim edilen sertifikalardan sonra ikramlara geçildi.
 
image
 
Kültür Mozaiğinin Yansıması
 
Son günlerde esrarengiz kazıyla yerli ve yabancı medyanın dikkatini çeken Tarsus’un tarihi antik çağlara dayanıyor. Neolitik dönemden beri kültürlerin buluşma noktası olan Tarsus’ta, yıllarca Türkmen, Girit, Türk, Rum ve Ermeni kültürleri bir arada yaşadı. Bu kültür birlikteliği, karşılıklı olarak mutfakların birbirinden etkilenmesini sağlamış ve yaşayanların evlerinde pişen yemeklerde büyük bir çeşitliliğe yol açtı. 1. Tarsus Gastronomi ve Araştırma Günleri Tarsus mutfağının zenginliklerinin ortaya çıkarılması, tarihi güzelliklerin tanıtılması ve unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçlıyor. 
 
Taylan Berk Erturan
    Şeffaf Gazete