Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS MÜNHASIR BÖLGE GERGİNLİĞİ
KIBRIS  MÜNHASIR BÖLGE GERGİNLİĞİ
Rum Ulusal Konseyi'nin sözcü Hristodulidis tarafından açıklanan 8 maddelik önlem planının perde arkası
21 Ekim 2014, 17:56
 
Rum Ulusal Konseyi’nin, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) eylemleri ve “Barbaros Hayreddin Paşa” sismik araştırma gemisinin faaliyetlerine karşı alınan önlemler açıklanacağı basın toplantısı 

Toplntı Saat 11:00'den 15:00'e kadar sürdü.

Kıbrıs Rum kesimi Cumhuriyeti Sözcüsü, Hristodulidis, Türkiye'ye karşı zayıflamış bir pozisyonları olmadığını ifade ederek, Ankara'nın provokatif hareketlerine karşılık olarak bazı kararlar aldıklarını ifade etti.

Hristodulidis, “Türkiye şu anda, yasadışı olarak Münhasır Ekonomik Bölge'ye girme kararını aldı! Bu kabul edilemez” dedi.

BAŞLIKLAR KESİNLİKLE AÇILMAYACAK

Anastasiadis, Brüksel'e gerçekleştireceği ziyarette ise, konuyu onula görüşmek isteyen birkaç Avrupa yetkilisi olduğu ifade eden Rum yetkili, Türkiye ile ilgili açılabilecek üç başlık olduğunu da, bu maddelerin rekabet, iş ilişkileri ve kamu ihaleleri olduğunu ayrıca, Güney Kıbrıs'ın dondurduğu 23 (Adalet) ve 24 (Hukuk) numaralı başlıkların da kesinlikle açılmaması yönünde kararlar alındığı belirtildi.

İYİ İLİŞKİLERDEN FAYDALANILACAK

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye'ye karşı avantajlı olduğu durumlardan faydalanma kararı aldığını ifade eden Rum yetkili, bu kararlar içerisinde, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB üyesi olması, bölgede komşu ülkelerle Türkiye'nin sahip olmadığı ancak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin sahip olduğu ilişkileri diplomasi yoluyla devreye sokmasının varolduğu kaydedildi.

Rum yetkili sözlerine şöyle devam etti:

“Mısır ve İsrail gibi ülkelerle gerçekleştirilen ikili ilişkilerde konunun gündeme getirileceği ve bu ilişkilerden faydalanılacağı konusunda haberler var...Yakında Mısır Dışişleri Bakanı ve Yunan Dışişleri Bakanı, Kıbrıs'ta Dışişleri Bakanı ile buluşacak. 7 Ekim'de Yunan Başbakanı Samaras adaya gelecek ve Anastasiadis'le birlikte Kahire'de Sisi ile görüşecek ve bu konu yeniden gündemde olacak. 8 – 9 Kasım'da üst düzey bir toplantı gerçekleşecek.”

SADECE BİZİ DEĞİL, DİĞER ÜLKELERİ DE RAHATSIZ EDİYOR”

BM Güvenlik Konseyi'ne yapılacak başvuru detaylı bir şekilde değerlendirildiğini ifade eden Rum yetkili, bu tür başvurularda bulunan ülkelerin, bazen başvurularla dezavantaja düştüğünü, o yüzden konunun iyice değerlendirilip sunulacağını söyledi.

Rum yetkili sözlerine, “Türkiye'nin bölgede yaptığı faaliyetlerin sadece Kıbrıs Cumhuriyeti'ni değil, bölgedeki diğer ülkeleri de rahatsız ettiği yönünde fikir belirttiler” dedi.

Rum Ulusal Konseyi'nde alınan kararlar şöyle:

1- Avrupa Konseyi'ne Türkiye'nin gerçekleştirdiği faaliyetlerle ilgili resmi şikayette bulunulacak. Avrupa Konseyi'nin Türkiye'yi resmen kınaması istenecek.

2- Avrupa Birliği üyeliği yapıcı ve stratejik bir şekilde kullanılacak.

3- Türkiye ile AB'nin yaptığı müzakerelerde, yeni başlıkların açılmasını engelleyecekler.

4- Birleşmiş Milletler Güvelik Konseyi'ne nasıl oraya taşıyacaklarına ilişkin seçeneklerin gözden geçirilmesi kararı alındı.

5- Rum Başsavcı şu anda, Türkiye'nin Münhasır Ekonomik Bölge'de faaliyetlerine dahil olan kişiler ve şirketler ile ilgili yasal işlem başlatma ile ilgili yollar arayacak.

6- Diplomatik ilişkiler yoluyla ne yapacaklarını gözden geçirecekler

7- Birleşmiş Milletler Hukuki İşler Ofisi'ne bağlı Deniz ve Okyanus Hukuğu birimine resmi şikayette bulunulacak.

8- Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne de resmi şikayette bulunulacak

Şeffaf Gazete.com

 

 
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR