Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS PAZARTESİ GÜNÜNÜ BEKLİYOR
KIBRIS PAZARTESİ GÜNÜNÜ BEKLİYOR
Espen Barth Eide “açıkçası bizlere verilen bu cesaret verici destekten sonra adaya dönüp, önümüzdeki Pazartesi yapılacak liderler zirvesine katılmayı iple çekiyorum”
23 Temmuz 2015, 20:03

 

KIBRISLI LİDERLER, PAZARTESİ GÜNÜ YENİDEN BİR ARAYA GELECEK

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Devlet Başkanı Nikos Anastasiades, pazartesi günü bir araya gelecek. Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada gerçekleştirilecek olan görüşme saat 09.30’da başlayacak. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de görüşmede hazır bulunacak.

Özel Temsilci Eide, konseyin Kıbrıs sorununun çözümüne güçlü destek verdiğini söyledi.

Eide “Konseyin bizlere verdiği bu destek oldukça cesaret vericidir. 5 daimi ve 10 Geçici konsey üyesi devletlerin tümü de, Kıbrıs’ta liderlerin küçük problemler yerine büyük resme odaklanmalarını gözlemlemekten son derece memnun” diye konuşarak “müzakerelerdeki yeni ve samimi ‘ton’ New York tarafından algılandı ve alkışlandı” dedi.

“Müzakerelerde çok güzel bir hava ve ilerleme vardır”

Eide “BM Güvelik Konseyinin dünyanın birçok sorunu üzerinde özellikle daimi temsilcilerin ayrışmasına veya derin ayrılıklara sahip olmasına rağmen Kıbrıs konusunda tam bir görüş birlikteliğine sahip olmalarıdır. Böylesine bir ortam ve fırsatın mutlak değerlendirilmesi lazım. Liderler geleneksel olduğu üzere küçük ayrıntılarda boğulmayarak bu dönemde büyük resim üzerinde odaklanmış bulunuyorlar. Bu da umutlu olmak için en önemli etkenlerden biridir” dedi.

Özel Temsilci Eide, 15 Mayıs’tan başlayan yeni süreçten çok umutlu olduğunu bir kez daha vurgulayarak “müzakerelerde çok güzel bir hava ve ilerleme vardır ancak daha yapacak çok işimiz var. Güvenlik Konseyi üyeleri de bu durumun fakındadır. Bana Kıbrıs konusunda kaybedecek zaman kalmadığını ve yakalanan momentumun daha yukarılara taşınmasının beklendiğini belirttiler” diye konuştu.

Espen Barth Eide “açıkçası bizlere verilen bu cesaret verici destekten sonra adaya dönüp, önümüzdeki Pazartesi yapılacak liderler zirvesine katılmayı iple çekiyorum”         dedi.

Sürecin takvimlendirilmesi ile ilgili bir soru üzerine Eide, konuya ilgili bir girişimin olmadığını, her hangi bir zaman limitinin konuşulmadığını belirtti.

 

Eide “hepimiz zaman limiti konusunda hemfikiriz. Liderler, onların müzakerecileri ve bizim ekibimiz bu konuda ayni görüşteyiz. Dolayısıyla ne zaman sonuç alacağımız konusunda bir fikir belirtememekle birlikte, bir kaç ay içinde diye konuşmayı çok arzuluyorum” dedi.

image

ABD ELÇİSİ: ÇÖZÜM ÇOK YAKINDA GELEBİLİR

ABD'nin Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig, Kıbrıs müzakerelerinin son zamanlarda yaşanan ılımlı gelişmelerin ardından çok yakında tatlıya bağlanabileceğini kaydetti. Koenig, "Kıbrıs sorununun çözüm perspektifleri güçlendi. Çözüm çok yakında gelebilir” dedi.
Kıbrıs'taki görev süresini tamamlayan ve gelecek Pazar günü adadan ayrılması beklenen Koenig’in son kez Agro’daki iki toplumlu “peaceplayers” organizasyonuna katıldı.

Argo’daki bir haftalık kampı ziyaret ederek Kıbrıslı Türk ve Rum gazetecilerin sorularını cevaplayan Koenig “Kıbrıs sorununun çözüm perspektifleri güçlendi. Çözüm çok yakında gelebilir” dedi.

Söz konusu kampta, ABD, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kurum ve şirketlerin desteğiyle Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Kuzey İrlanda gibi sorunlu bölgelerde basketbol aracılığıyla barış ve karşılıklı anlayışın ileri götürülmesi hedefiyle düzenleniyor. Koenig bu organizasyonun 2006’da adada faaliyete başladığını ve bunda, büyükelçilik olarak büyük rol oynadığını söyledi.

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR