Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRKİYE SORUMLULUKLARINI UNUTMAMALI
TÜRKİYE SORUMLULUKLARINI UNUTMAMALI
Kıbrıs Rum Kesimi'nin eski Dışişleri Bakanı Markoullis, adadaki müzakere sürecine ilişkin görüşlerini Sputnik ile paylaştı. Türkiye'nin rolüne değinen Markoullis, Ankara'ya 'sorumluluklarını yerine getirme' çağrısı yaptı
22 Ağustos 2015, 07:03
 
Kıbrıs Rum Kesimi'nin eski Dışişleri Bakanı Markoullis, adadaki müzakere sürecine ilişkin görüşlerini Sputnik ile paylaştı.
Türkiye'nin rolüne değinen Markoullis, Ankara'ya 'sorumluluklarını yerine getirme' çağrısı yaptı. Markoullis, Kıbrıs sorununun bir an evvel çözülmesi için Türk ordusu ve Türk vatandaşlarının adadan ayrılması ve Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıması gerektiğini savundu.
Türkiye ve Yunanistan ile birlikte Doğu Akdeniz coğrafyasının tarihi gelişmelerle yüz yüze geldiği bir süreçte, Kıbrıs'taki barış görüşmeleri yoğunlaşarak devam ediyor. Mustafa Akıncı'nın Kıbrıs Türk toplumunun liderliğine soyunduğu Nisan ayından beri, adada çözüme yönelik iyimser bir hava hakim. Bu iyimser hava, iki liderliğin karşılıklı olarak gerçekleştirdikleri jestlerle devam ediyor. 

Kıbrıs Rum Kesimi'nin eski Dışişleri Bakanı Erato Kozakou Markoullis, adada barış rüzgarları sürerken Sputnik'e dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Markoullis, Kıbrıs sorununun bir an evvel çözülmesi için Türkiye'nin 'bazı görevlerini hemen yerine getirmesi' gerektiğini savunuyor.

'ANKARA HERHANGİ BİR GÖZLEMCİ DEĞİL'

Markoullis, Kıbrıs sorununda Türkiye'nin basit bir gözlemci statüsüne sahip olmadığının altını çiziyor. Eski bakana göre Türkiye'nin Kıbrıs sorununda geçmiş yıllarda üstlenmiş olduğu bazı önemli sorumluluklar söz konusu, ancak Ankara bu sorumluluklarını görmezden geliyor.

Deneyimli Kıbrıslı siyasetçi, uluslararası aktörlerden Kıbrıs'taki sorumluluklarını bir an evvel üstlenmesi için Türkiye'ye yönelik çağrıda bulunmalarını da talep ediyor.

'TÜRK ORDUSU BİR AN EVVEL ADADAN ÇEKİLMELİ'
Markoullis, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı unsurların bir an evvel adadan çekilmesinin çözümün ana şartı olduğunu savundu.

TSK'nın adadaki varlığının ‘işgal olgusu' olduğu iddiasında bulunan Markoullis, Türk askerinin adadan çekilmesi için yıllardır Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan ile beraber uluslararası kamuoyunun Ankara'ya çağrılarda bulunduğunu hatırlattı.

'TÜRK VATANDAŞLARI ADADAN AYRILMALI'

Rum siyasetçi, Türkiye'nin adada çözüm için yükleneceği ikinci 'sorumluluğun', 1974 yılından sonra Kıbrıs'a yerleşen Türkiye vatandaşlarının Anadolu'ya geri dönmesi olduğunu söyledi.

'ANKARA, KIBRIS CUMHURİYETİ'Nİ TANIMALI'

Kıbrıs'ın eski Dışişleri Bakanı, yeni süreçte ön şartsız olarak Türkiye'den Kıbrıs Cumhuriyeti'ni (1963 yılından beri de facto olarak Kıbrıs Rum tarafının hakimiyeti altında olan devlet yapısı) tanıması gerektiğini vurguluyor.

Markoullis bu konuda, ‘Türkiye, Ankara Ek Protokolü'nün tüm şartlarını yerine getirmeli. Kıbrıs Cumhuriyeti bandıralı gemiler Türkiye limanlarından faydalanabilmeli' dedi.

'TÜRKİYE'NİN GARANTÖRLÜK HAKKI ÇOKTAN RAFA KALKTI'

Markoullis'e göre bu ön şartlar, Lefkoşa'nın güneyindeki tüm siyasi aktörlerin varmış olduğu ‘mantıki' ve ‘makul' noktalar.

Son nokta olarak Türkiye'nin üstünde ısrarla durduğu ‘garantörlük' konusuna değinen Markoullis, ‘1974 yılında Türkiye'nin Kıbrıs'ı işgal etmesiyle beraber Türkiye'nin garantörlük hakkı otomatikman rafa kalktı' iddiasında bulundu.

 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR