Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MÜLKİYET SORUNU SLAZBURG'DA ÇÖZÜLECEK
MÜLKİYET SORUNU SLAZBURG'DA ÇÖZÜLECEK
Kıbrıs sorununun en karmaşık sorunlarından olan mülkiyet konusunun, yılın son 4 ayında Eylül ve Aralık aylarında düzenlenecek Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantıları nedeniyle iki kez Strazburg’a gideceği bildirildi,
23 Ağustos 2015, 06:15
 
Kıbrıs sorununun  en karmaşık sorunlarından olan mülkiyet konusunun, yılın son 4 ayında Eylül ve Aralık aylarında düzenlenecek Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantıları nedeniyle iki kez Strazburg’a gideceği bildirildi,
 
Bu toplantıların mülkiyet açısından “kritik istasyon” addedildiği haber verildi.
 

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin her iki toplantısında da KKTC’de (Karpaz) yaşayan Rumlar ile 1974 sonrasında Güney’e giden Rumların mülkiyet haklarıyla ilgili konular ele alınacak. Yani Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Rum Yönetimini Türkiye aleyhine yaptığı 4’üncü hükümetler arası başvuru ve Ksenidi-Aresti’nin Türkiye aleyhine yaptığı başvuruya  bağlı (ve 33 farklı davayla ilgili) kararlarına Türkiye’nin uyum sürecini inceleyecek.

Sayılan konular Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin bir önceki toplantısında ele alınırken Türkiye’nin ve Rum Yönetiminin Konsey’e gönderdiği görüş belgeleri okunmuş, karar 22-24 Eylül tarihli toplantıya bırakılmıştı.

Rumların mülkiyet haklarının tabi olduğu konuların Komite’nin gelecek Aralık ayındaki toplantısında ele alınacağını, Kıbrıs müzakerelerindeki gelişmeler prizması altında gerçekleştirilecek bu toplantının özellikle kritik addedildiğini bilgisine ulaşıldı..

Güney’de “o zamana kadar Kıbrıs’ta bir gelişme, mülkiyetle ilgili anlaşma olursa Türkiye’nin bunu Avrupa Konseyi üyesi olma sıfatı dolayısıyla AİHM kararlarına uyma zorunluluğundan kurtulmak için kullanabileceği” kanaati var.

Aralık’taki toplantı, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler bağlamında Kıbrıs kökenli davalara karşı nasıl bir tutum sergileyeceği açısından da merakla bekleniyor.

Rumlar “Komite’nin, Türkiye’yi AİHM’in kararları tahtındaki sorumluluğundan beraat ettirmek için Kıbrıs’taki müzakereleri ölçü alıp almayacağını” merak ediyor.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR