Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
GARANTÖR ÜLKELER KONUYA MÜDAHİL OLMALI
GARANTÖR ÜLKELER KONUYA MÜDAHİL OLMALI
Geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Kıbrıs’ta her iki halkın haklarının teminat altına alındığı, Kıbrıs Türk halkının kendini güvencede hissettiği bir çözüm için işbirliğini sürdüreceklerini belirterek, adadaki olumlu gelişmeler ve atmosferin kendilerine umut verdiğini söyledi.
8 Eylül 2015, 02:35

 

Geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Kıbrıs’ta her iki halkın haklarının teminat altına alındığı, Kıbrıs Türk halkının kendini güvencede hissettiği bir çözüm için işbirliğini sürdüreceklerini belirterek, adadaki olumlu gelişmeler ve atmosferin kendilerine umut verdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlediği ortak basın toplantısında, ilk resmi yurt dışı ziyareti vesilesiyle Lefkoşa’da bulunmaktan ve Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşmüş olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmede Kıbrıs müzakerelerindeki içinde bulunulan aşama ve ileriye yönelik etraflı değerlendirme yapma imkanı bulduklarını söyleyen Sinirlioğlu, ayrıca TC-KKTC arasındaki işbirliğinin tüm yönleriyle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

“HER TÜRLÜ DESTEĞE DEVAM EDECEĞİZ”

Sinirlioğlu, Kıbrıs meselesine adil, kalıcı, Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğini meşru haklarını teminat altına alacak bir çözümün en kısa sürede bulunmasının hem kendilerinin hem de KKTC’nin temel hedefi olduğunu, bu hedefe yönelik kararlı adımları birlikte sürdüreceklerini dile getirdi.

Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafının iyi niyet ve samimiyetle yaşayabilir bir çözüm arayışında olduğunu belirten Sinirlioğlu, müzakere sürecinde olumlu atmosferin değerlendirilmesi ve daha fazla vakit kaybetmeden çözüm yolunda mesafe alınması için garantör ülke olarak her türlü desteği vermeye devam edeceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı ve KKTC hükümeti ile başta Kıbrıs sorununun çözüm çabaları olmak üzere her alanda yürütülen yakın işbirliğinin sürdürüleceğini kaydeden Sinirlioğlu, beklentilerinin bu sürecin adada her iki tarafın siyasi eşitliğinin teminat altına alındığı, Kıbrıs Türk halkının kendini güvende hissettiği bir çözüme bir an önce ulaşılması olduğunu belirtti.

Sinirlioğlu, “Kıbrıs Rum tarafının, çözüm yönündeki iradesini defalarca ortaya koymuş olan Kıbrıs Türk halkına bu kez samimi bir şekilde karşılık vermesini umuyoruz. Bu yöndeki olumlu gelişmeler ve mevcut atmosfer bize umut vermektedir. Bu sürecin ilerlemesi ve Kıbrıs Türk ve Rum halklarının birlikte inşa edeceği ortak geleceğin hayata geçirilmesi için her iki tarafta da siyasi iradenin olduğunu gözlemliyoruz. Bu tarihi fırsatın çözümün en kısa sürede hayata geçirilmesini sağlamasını umuyoruz” diye konuştu.

Sinirlioğlu, adil ve yaşayabilir bir çözümün yalnızca adadaki taraflara değil başta Doğu Akdeniz olmak üzere geniş coğrafyaya olumlu yansımaları olacağına işaret etti.image

“SU STRATEJİK KAZANÇ”

Türkiye’den KKTC’ye su temin projesi konusuna da değinen Sinirlioğlu, adada yakında akmaya başlayacak suyun KKTC’nin stratejik bir kazancı olacağını vurguladı.

Sinirlioğlu, KKTC’nin hak ettiği refah ve kalkınmışlık düzeyine ulaşması için her türlü katkıda bulunmaya kararlılıkla devam edeceklerini belirtti.

Türkiye’nin adada ve bölgede huzur, istikrar ve refahın yerleşmesi için katkılarının süreceğini kaydeden Sinirlioğlu, KKTC’ye yönelik tarihi ve ahdi yükümlülüklerini her zaman ve her şartta yerine getirmeye devam edeceklerini, Kıbrıslı Türklerin Türkiye’yi daima yanlarında bulacaklarını ifade etti.

“ÇIKACAK ÇÖZÜMÜN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI GARANTÖR ÜLKELERİN YİNE KONUYA MÜDAHİL OLMASIYLA SAĞLANABİLİR”

Sinirlioğlu, basın mensuplarının sorunlarını da yanıtladı.

Bir basın mensubunun, Türkiye’nin garantörlüğünün olası bir anlaşmadan sonra da devam edip etmeyeceğine yönelik sorusunu yanıtlayan Sinirlioğlu, Kıbrıs Türk halkının güvenlik ihtiyacının ortada olduğunu, Türkiye için Kıbrıs Türk halkının güvenliğinin her şeyin üstünde olduğunu kaydetti. Sinirlioğlu, “Çıkacak çözümün, kurulacak yeni düzenin sürdürülebilir olması garantör ülkelerin yine konuya müdahil olmasıyla sağlanabilir” diye konuştu.

Referandumda olumlu sonuçlar çıkması durumunda Türkiye’nin tazminatlar konusunda tavrının ne olacağı ve Güney Kıbrıs’ta Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamına ilişkin bazı açıklamalar yapıldığı, bunu Türkiye’nin kabul edip etmeyeceği konularındaki soruya yanıt veren Sinirlioğlu, müzakere heyetinin başkanının KKTC Cumhurbaşkanı olduğunu ve onun görevlendirdiği müzakereci bulunduğunu belirtti. Sinirlioğlu, Türkiye’nin KKTC heyeti ve Cumhurbaşkanı ile gerekli istişare ve koordinasyonu her zaman yaptığını ancak soruda bahsedilen konuların müzakerenin temel konuları arasında bulunduğunu, bu konularda farklı tutum içinde olmadıklarını ve olamayacaklarını kaydetti.

“SPEKÜLASYONLAR YAPILMASI DOĞRU DEĞİL”

Referandumda Türk tarafından hayır çıkacağı yönünde Rum basınında yer alan iddiaları da değerlendiren Sinirlioğlu, Kıbrıs Türk ve Rum halklarının iradelerini referandumlarla ortaya koyacaklarını, bununla ilgili şimdiden spekülasyon yapılmasının, iki halkın kurucu iradesi üzerine gölge düşürülmesi ve tartışma yaratılmasının doğru olmadığını söyledi.

Müzakerelerin sonunu beklemek gerektiğini vurgulayan Sinirlioğlu, ortaya çıkacak belgenin her iki tarafa da liderleri tarafından ayrıntılı şekilde anlatılacağını ve iki halkın iradelerini bu bilgilendirmeden sonra ortaya koyacaklarını ifade etti.

“TERÖRE KARŞI GAYRETLER SÜRDÜRÜLECEK”

Türkiye Dağlıca’da dün yaşanan terör saldırısı ve istihbarat konusunda sorulan soruyu yanıtlayan Sinirlioğlu, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehdidin boyutunun geniş olduğunu, bu tehditlerle baş etmek için tüm güçleriyle gayretlerini sürdürdüklerini, yapılan saldırının hain bir saldırı olduğunu belirtti. Sinirlioğlu, terör örgütünün tek çıkar yolunun silahlarıyla birlikte Türkiye’yi terk etmesi olduğunu, bunu yapmadığı takdirde mücadelenin devam edeceğini kaydetti.

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR