Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS'TA TARİHİ MARAŞ DAVASI
KIBRIS'TA TARİHİ MARAŞ DAVASI
Kıbrıs Kapalı Maraş’taki bir apart otel için TMK’ya başvuran Kıbrıslı Rum şirket Mihailidis Brothers Mediterranean Tours Ltd ile davaya dahil olmak isteyen Vakıflar İdaresi arasındaki anlaşmazlık Mahkemede görüşülmeye başlandı
13 Mayıs 2016, 08:17

 

Kıbrıs'ta tarihi dava gözleri Hayalet şehir Kapalı Maraş'a çevirdi.

Rumca ismi Varosha olan ve 1974 Barış harekatından sonra kontrolü TSK ve BM tarafından sağlanan Kapalı Maraş'ta bulunan bir apart otel için TMK’ya başvuran Kıbrıslı Rum şirket Mihailidis Brothers Mediterranean Tours Ltd ile davaya dahil olmak isteyen KKTC Vakıflar İdaresi arasındaki anlaşmazlık Mahkemede görüşülmeye başlandı.

Kapalı Maraş’taki malları için Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuran Kıbrıslı Rum İş insanı Andreas Lordos’un davasına Vakıflar da müdahil olmak istiyor. Vakıflar’ın alt mahkemede reddedilen talebi sonrasında gözler şimdi Yüksek İdari Mahkemesi’nde

Kıbrıslı Rum İş insanı Andreas Lordos’a ait aile şirketlerinin, Kapalı Maraş’ta bulun bazı taşınmaz mallarının iadesi ve 34 milyon Euro’luk kullanım kaybı tazminatı için Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) başvuru yapmasıyla, Vakıflar idaresi’nin iddiası yeniden gündeme geldi.

image

Lordos’un davasına Vakıflar İdaresi de müdahil olmak istiyor. 

Söz konusu malların Abdullah Paşa Vakfı’na ait olduğunu savunan Vakıflar İdaresi, TMK’daki davada ilgili taraf olabilmesi için Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurdu. 

11 Mayıs’ta oturum yapan Mahkemede, KKTC Vakıflar İdaresi avukatları, TMK’ya yapılan başvurularda Vakıflar İdaresi’nin de ilgili taraf olması gerektiğini savunurken, davada yer alan Başsavcılık da TMK’nın mülkiyet hakkında karar verebilmesi için Vakıfların davaya dahil olması gerektiğini ifade etti.

Davada hazır bulunan Kıbrıslı Rum şirket Mihailidis Brothers Mediterranean Tours Ltd avukatı ise ileriki günlerde belirlenecek duruşma günüde hitabını ortaya koyacak.

image

Ulunay: “İlgili taraf oluşu tek yargıç tarafından iptal edilmişti”

KKTC Vakıflar İdaresi avukatlarından Ergin Ulunay, Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK)’da bazı Kıbrıslı Rum şirketlerin özellikle Lordos ailesine mensup şirketlerin Kapalı Maraş içerisindeki bazı taşınmazlarla ilgili ‘iade veya tazminat’ almak için TMK’ya başvurduklarını hatırlattı. TMK’ya başvurduktan sonra Kapalı Maraş ile ilgili 2000’li yıllarda Mağusa Kaza Mahkemesi’nin verdiği bir tespit kararı olduğunu söyleyen Ulunay, bu tespit kararıyla Maraş’ın büyük bir kısmının Abdullah Vakfı’na ait olduğunu iddia etti. Bunu göz önünde bulunduran Taşınmaz Mal Komisyonu’nun, komisyona yapılan başvururlarda Vakıflar İdaresi’ni de ilgili taraf yaptığını söyleyen Ulunay, bu ilgili tarafa karşın Yüksek İdare Mahkemesi’nde dava açıldığını söyledi.

Daha önceki davanın tek yargıç tarafından görüşüldüğünü hatırlatan Avukat Ulunay, tek yargıçlı mahkemenin Vakıflar İdaresi’nin bu davada ilgili taraf olmasını iptal ettiğini hatırlattı.

“Vakıflar TMK’daki başvuruya dahil edilmesi görüşündeyiz”

Bunun üzerine de Vakıflar İdaresi adına üçlü heyetten oluşan Yüksek İdare Mahkemesi’ne istinaf dosyaladıklarını aktaran Ulunay, 11 Mayıs 2015’de bu istinaf davasının görüşüldüğünü belirtti. Geçtiğimiz gün yapılan duruşmada Vakıflar İdaresi olarak argümanlarını kendisinin ortaya koyduğunu, Savcılığın da bu argümanlara büyük ölçüde katıldığını söyleyen Ergin Ulunay, “Buna göre bizim iddiamız Vakıflar İdaresi’nin TMK’daki başvuruya taraf edilmesinin doğru ve isabetli bir karar olduğunu savunuyoruz” dedi.

“Usul noktası üzerinde mücadele veriyoruz”

Kararın bozulması halinde konun TMK’ya iade edileceğini ve duruşmanın orada devam edeceğini ifade eden Ulunay, 7 kişilik heyet önünde Kıbrıslı Rumların kendi şahadetlerini, Vakıflar İdaresi’nin de kendi şahadetleri ve tanıklarını çağırdıktan sonra TMK’nın bir karar üretmek zorunda kalacağını söyledi. Açılan bu istinaf davası sonucunda Vakıflar İdaresi’nin ilgili taraf yapılmaması halinde yine TMK önünde Savcılık kanalıyla Vakıflar İdaresi olarak iddialarını öne sürebileceklerini belirten Ulunay, bunun daha dolaylı bir yöntem olacağını dile getirdi. Ulunay, bu istinaf davasıyla bir usul noktası üzerinde mücadele verildiğini dile getirdi.

Şeffaf Gazete.com

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR