Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS MÜZAKERELERİNDE 29 TEMMUZ'UN ÖNEMİ
KIBRIS MÜZAKERELERİNDE 29 TEMMUZ'UN ÖNEMİ
Hristodulidis liderlerin Güvenlik, Toprak ve Garantiler başlıklarını açacağı 29 Temmuz’daki görüşmelerinin de belirleyici olacağına vurgu yaptı.
14 Temmuz 2016, 11:44
 
"29 Temmuz'daki görüşme belirleyici önemde"
 
Hristodulidis liderlerin Güvenlik, Toprak ve Garantiler başlıklarını açacağı 29 Temmuz’daki görüşmelerinin de belirleyici olacağına vurgu yaptı.
 
Rum Sözcü Nikos Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önceki gün görüştüğü ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’dan, Washington’un Mülkiyet ve Yönetim başlıklarında Türkiye nezdinde devreye girmesini istediği bilgilerini doğruladı.
 
Hristodulidis liderlerin Güvenlik, Toprak ve Garantiler başlıklarını açacağı 29 Temmuz’daki görüşmelerinin de belirleyici olacağına vurgu yaptı. 

Politis “29 Temmuz Belirleyici… Hükümet Amerikan İnisiyatifini Doğruladı” başlıklı haberinde Hristodulidis’in, Amerikan hükümetinin görev süresi bitmeden Kıbrıs müzakerelerine ivme katmak hedefli inisiyatifini doğruladığını ve “başarılı olup olmadığı Güvenlik, Toprak ve Garantiler başlıklarının açılacağı 29 Temmuz’daki görüşme masasında belli olacak” dediğini yazdı. 

Habere göre dün RİK’e konuşan Hristodulidis, Anastasiadis’in önceki günkü görüşmelerinde Nuland’a müzakerelerdeki durum ile Mülkiyet ve Yönetim başlıklarında gözlemlenen özlü anlaşmazlıkları anlattığını, garantiler ve askerlerle ilgili Rum tezini de yinelediğini söyledi. 

Rum liderin Nuland’dan, Türk tarafına bir mesaj iletmesini istediğini de doğrulayan Hristodulidis, “Özellikle, Sayın Nuland’a Türkiye’nin kast ettiklerinin söyledikleri olduğunu müzakere masasında göstermesi gerekir” dediğini anlattı. 
 
“BU SEFER GÖRÜŞME SOMUT KONULARDA VE AMERİKAN TARAFI NİYETLİ” 
Hristodulidis bu talebin neticesinin olumlu olup olmayacağı sorusuna karşılık “bu sefer görüşme somut konular üzerinden yapılıyor. Bu sefer Amerikan tarafında da prosedüre yardımcı olma niyeti var. Ancak yine de Amerikan inisiyatifinin sonuç getirip getirmeyeceğini kimse değerlendiremez. Bu, Garantiler, Toprak ve Güvenlik başlıklarının ilk kez açılacağı 29 Temmuz’daki liderler arası görüşmede ortaya çıkacak” dedi. 

Rum Sözcü, 29 Temmuz görüşmesinden sonra toplu bir değerlendirme yapılacağına da işaret ederek “Nasıl ilerleneceği, bu yoğunlaştırılmış aşamadan ortaya çıkacak sonuçlarla iç içedir. 29 Temmuz’da ele alınacak konular da prosedürün nasıl ilerleyebileceği açısından belirleyici öneme sahiptir. Yoğunlaştırılmış müzakerelerin eylül öncesine kadar sürdürülmesi niyeti de vardır” ifadesini kullandı. 

Alithia gazetesi, Hristodulidis’in açıklamasını “Mülkiyet ve Yönetim Konusunda Müdahale İstendi… Başkan Amerikan Bakan Yardımcısı Nuland’a, ABD’nin Ankara’ya Yönelmesi Talebiyle Müzakerelerin Zor Konuları Hakkında Bilgi Verdi” başlık ve spotuyla aktardı. 
 
image

“ZOR KONULARDA TOP YENİDEN MÜZAKERECİLERDE” 
Fileleftheros “Anlaşmazlıkların Üzerine Köprü Kurmaya Çalışıyorlar” başlıklı haberinde Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in, 12 Temmuz’daki liderler görüşmesinde ele alınan AB ve Ekonomi başlıklarını görüşmek üzere dün bir araya geldiğini, “zor konuları görüşmede top yeniden müzakerecilerde” yorumuyla bildirdi. 

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla görüştüğünü, iki saat süren görüşmede müzakere prosedüründe bundan sonra atılacak adımların ele alındığını yazan gazete, Akıncı-Eide görüşmesinin, Nuland’ın önceki gün Ada’da yaptığı temasların gölgesinde gerçekleştiği yorumunu yaptı. 

ANASTASİADİS MOĞOLİSTAN’A GİTTİ 

Öte yandan Politis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 15-16 Temmuz’da Ulan Batur’da düzenlenecek AB ve Asya Devletleri Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’na (ASEM) katılmak üzere dün gece Sözcü Nikos Hristodulidis eşliğinde Moğolistan’a hareket ettiğini bildirdi. 

Habere göre Anastasiadis bu çerçevede Moğolistan Cumhurbaşkanı, Rusya Başbakanı, Singapur Başbakanı ve Hindistan Başbakan Yardımcısı ile görüşecek. Anastasiadis 18 Temmuz’da adaya dönecek.
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR