Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MÜZAKERELER BM GÖZETİMİNDE MONT PELERİN'E
MÜZAKERELER BM GÖZETİMİNDE MONT PELERİN'E
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis'in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin himayelerinde Kıbrıs müzakerelerini 7-11 Kasım arasında İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında sürdürmeye karar verdikleri belirtildi.
27 Ekim 2016, 20:25
 
1974 Barış harekjatından sonra bugüne kadar devam eden Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde devam eden müzakereler, 7-11 Kasım arasında İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında devam edecek.
 
Müzakere toplantısının açılışına Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un da katılacağı açıklandı.
 
Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü İyi Niyet Misyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis'in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin himayelerinde Kıbrıs müzakerelerini 7-11 Kasım arasında İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında sürdürmeye karar verdikleri belirtildi.Müzakere toplantısının açılışına Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un da katılacağı açıklandı.
 
İsviçre’deki görüşmede toprak başlığı ve çözümlenmemiş konulara birbirleriyle bağlantılı şekilde odaklanılacağı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"Liderler, 2016 yılı içerisinde bir çözüme ulaşılabilmesi için ellerinden gelenin en iyisini yapma yönündeki ortak bağlılıkları ile uyumlu olarak, İsviçre’deki toplantılarının müzakerelerin son aşamasının önünü açacağına dair ümitlerini belirttiler.
 
Liderler, İsviçre’de yapacakları toplantı öncesinde tartışmalarını tamamlamış olduklarından, 31 Ekim tarihinde planlanmış olan görüşmeleri yerine müzakerecilerine bir araya gelme talimatı verdiler. İki lider, söz konusu toplantıya ev sahipliği yapmayı teklif eden İsviçre hükümetine göstermiş olduğu cömertlik için teşekkür etmektedirler. Liderlere İsviçre’de müzakere heyetleri ve ilgili konuların uzmanları da eşlik edecektir."
 
Müzakerelerin İsviçre'de, Mont Pelerin'de yapılacağının resmen açıklanmasından sonra Eide açıklama yaptı.
 
Eide ,Liderlerin 2016 yılı içerisinde bir çözüme ulaşılabilmesi için ellerinden gelenin en iyisini yapma yönündeki ortak bağlılıkları ile uyumlu olarak, İsviçre’deki toplantılarının müzakerelerin son aşamasının önünü açacağına dair ümitlerini belirtmeleri hakkında açıklama yaptı.
 
Kesinlikle çok iddialı ama olabileceğine inanıyorum.
 
Bu hedefin başarılı olup olamayacağını net olarak ortaya çıkması açısından İsviçre'deki toplantı da çok önemli” dedi.
Eide görüşmelerde şimdiye kadar iyi bir ilerleme olduğunu belirterek “geriye çok önemli konuların kaldığını net olarak belirttik. Bu konular arasında, toprak ayarlamaları, garantiler ve garantörler başlıkları da bulunuyor. Bunların da en erken zamanda ilerlemesini umuyorum” diye konuştu.

Mont Pelerin'de gerçekleşmesi ve ele alınacak başlıca konunun toprak ve geriye kalan açık başlıklar olması konusunda anlaştık.

Eide, toplantıda ayrıca “önemli bir şey daha konuşuldu: liderler, benim yardımımla, Kıbrıs'ta, oluşturmaya çalıştıkları birleşik federal devletin,   Avrupa'da ve Avrupa değerlerine sağlam kökler salması,  ortak bildirgede belirtilen, AB ve Avrupa Konseyi ile uyumlu hale getirilmesi - AB temeline dayalı olduğu, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon ilkesine saygı duyan bir devlet inşa etmeye çalışıyorlar” dedi.

Bunun kilit bir konu olduğunu belirten Eide, “bundan dolayı Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve uluslararası mali kuruluşların sağlam bir katılımı var. Onlar, sadece siyasi sorunların çözüleceğinden emin olmak için değil, ama aynı zamanda yeni federal devletin yeniden ekonomik canlılık kazanmasına ilgi gösteriyorlar. Birleşik federal Kıbrıs'ın, Kıbrıslı Rum Kıbrıslı Türk,  tüm sakinleri için, güvenli, demokratik bir Avrupa ülkesi olmasını istiyorlar”dedi.

Şeffaf Gazete.com

 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR