Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İSVİÇRE ÖNCESİ PARTİLERİ TOPLADI
İSVİÇRE ÖNCESİ PARTİLERİ TOPLADI
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Siyasi parti Genel Başkanları görüşme çıkışında yaptığı açıklamalarda, Kıbrıs Türk tarafının İsviçre’de yaptığı açılımlara karşılık, 20-21 Kasım’da yer alacak görüşmelerde Kıbrıs Rum tarafının da karşılık göstermesi gerektiğini vurguladı.
16 Kasım 2016, 17:58
 
 
Kıbrıs müzakereleri 42  yılın en kritik ve olumlu noktasında ilerlerken Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,KKTC Siyasi Parti Genel Başkanları ile İsviçre'ye 2.tur görüşmeler yapmaya gitmeden toplantı yaptı.
 
Mustafa Akıncı,Türk tarafı olarak müzakerelere iyi hazırlandıklarını, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafının açılımlarına karşılık vermesi gerektiğini belirtti.
 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İsviçre’de 7-11 Kasım tarihleri arasında yer alan görüşmelerde yaşanan gelişmeler ve 20-21 Kasım’da yer alacak ikinci tur görüşmeler hakkında Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin başkan ve temsilcileriyle görüşme gerçekleştirdi.
 
Siyasi parti Genel Başkanları görüşme çıkışında yaptığı açıklamalarda, Kıbrıs Türk tarafının İsviçre’de yaptığı açılımlara karşılık, 20-21 Kasım’da yer alacak görüşmelerde Kıbrıs Rum tarafının da karşılık göstermesi gerektiğini vurguladı.
 
         image
 
Başbakan Hüseyin ÖZGÜRGÜN
 
Başbakan Hüseyin Özgürgün toplantı çıkışı yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum tarafında, Kıbrıs’ta, Kıbrıslı Türklerle  eşit bir ortaklık temelinde antlaşma niyetinin  bulunup bulunmadığı konusunda şüpheleri bulunduğunu söyledi.
 
Kıbrıs Türk tarafının böyle bir anlaşma arayışı içerisinde olduğuna da dikkat çeken Özgürgün, “Ancak buraya kadar gelinip bir netice alınamıyorsa, bu Rum tarafının isteksizliğinin yansımasıdır” dedi.
 
Yakın zamanda bir neticeye varılması temennisini de dile getiren Özgürgün, “Bunun olabilmesi için mutlaka Rum tarafının,  bu güne kadar uzlaşmaya yanaşmadığı konularda  adım atması gerekecek. Bu adımı da 48 yıldır atmadı. Bu (adımı) atmaları halinde bir anlaşma olmamasına sebep yok. Gelinen noktada o adımı atmak çok zor” dedi.
 
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin isminin verildiği Kofi Annan Planına Kıbrıs Türk tarafının 2004’de düzenlenen referandumda verdiği yanıtın “en somut adım” olduğunu kaydeden Özgürgün, uluslararası toplumun bu somut adımı görmemezlikten gelerek, müzakerelerin yeniden başladığı 2008’e kadar olan dönemi Kıbrıslı Rumlar lehine döndürdüğünü belirtti.
 
Raporların bile “ters yüz edildiğini” kaydeden Özgürgün, Kıbrıs Rum Kesimi’nin “adım atmasa dahi bir kayba uğramayacağı” bilinciyle adım atmadığını söyledi.
 
Özgürgün, “Uluslararası toplum tarafından kültürel, sportif ve sosyal alanda açılımlar olmadıktan sonra, Rum tarafı ben ne yaparsam yapayım herhangi bir kaybım olmayacak düşüncesi ile hareket ettiği için maalesef ilerleme kaydedilemiyor” dedi.
 
Özgürgün, Türkiye ile gerekli istişarelerin yapılmakta olduğunu ve olumlu bir sonuç elde etmek için ortada gerekli duruşun bulunduğunu söyledi.
Kıbrıs Türk tarafının 7-11 Kasım’da İsviçre’deki görüşmelerde yaptığı açılımlarla ilgili olarak ise Özgürgün, “(Sıkıntının) bu açılımlara cevap gelmemesidir” dedi. Açılımların içeriğiyle ilgili bilgi veremeyeceğini kaydeden Özgürgün, bu aşamada da açılımlar konusunda herhangi bir yorum yapmak da istemediğini söyledi.
 
Müzakere heyetinde Hükümet temsilcisinin de yer alması konusunda ise Özgürgün, bunu olumlu bir öneri olarak ortaya koyduklarını ancak konunun olumsuz algılandığını, heyette temsilci olsaydı gelişmeleri daha erken öğrenme şansları da olmuş olacağını belirtti.
 
image
 
KKTC Maliye Bakanı Serdar DENKTAŞ
 
Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş ise, “Net olarak gördüğümüz Rum tarafındaki samimiyetsizliğin, iyi niyet yoksunluğunun devam ettiğidir. Olası bir çözümden sonra  da aynı durumlarını devam ettireceklerine yönelik kanaatimiz vardır” dedi.
“Dünya tarafından Kıbrıs Türk halkının Rum tarafının insafına terk edilmiş bir halk olduğunu” kaydeden Denktaş, 2016’dan sonra belirsizlik durumunun devam etmemesi gerektiğini, Türk tarafının içinde bulunduğu belirsizliğinin sürdürülmesinin anlamının bulunmadığını kaydetti ve halka 2016 sonuna kadar sabretmesi temennisinde bulundu.
 
Açılımlarla ilgili olarak yorum yapmak istemediğini söyleyen Denktaş, “Sadece gördüğüm Rum tarafının samimiyetsiz, biraz da art niyetli yaklaşımı devam etmektedir. Masada kalan konular içerisinden neler elde edebilme peşindedir” dedi.
 
CTP Genel Başkanı Tufan ERHÜRMAN
 
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, 20 Kasım’da İsviçre’de devam edecek olan görüşmelerde (Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri) Anastasiadis’in “yapması gereken şeyler” bulunduğunu söyledi.
 
Kıbrıs Türk tarafının önemli adımlar attığını, benzer adımları Anastasiadis’in de atması gerektiğini ifade eden Erhürman, “Var olan kalıplar içerisinde aşamayacağımız sorunlar var,  bu sorunlar cesaretle ve yaratıcılıkla aşılabilir” dedi.
 
Parti olarak Güney Kıbrıs’ta ana muhalefet AKEL ve iktidardaki DISI ile yapacakları görüşmelerde Parti yetkililerine Anastasiadis’i cesaretlendirmeleri tavsiyesinde bulunacaklarını kaydeden Erhürman, çözümün gecikmesinin adanın geneline çok şey kaybettireceğini söyledi.
Açılımların içeriğine değinemeyeceğini belirten Erhürman, “Kıbrıs Türk tarafının cesaret ve yaratıcılığı sergilediği noktasında içimiz rahat” dedi.
 
TDP Genel Başkanı Cemal ÖZYİĞİT
 
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, Kıbrıs Türk tarafının kendi lideri ile ilk kez bir müzakere sürecinde dirayet ve cesaretle bu kadar ileriye gittiğine işaret ederek, “Rumlar bu dirayetten ve cesaretten  biraz ürktüler” dedi.
Kıbrıs Rum tarafının İsviçre’ye yapıcı önerilerle dönme temennisinde bulunan Özyiğit, Akıncı’nın ise yapıcı tutumunu takdir etti.
 
Cemal Özyiğit, Kıbrıs Türklerinin açılımlarını “Yapıcı ve sorunu çözmeye yönelik kararlı bir tutum” olarak niteledi.
 
Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR