Güzel ülkemiz için yazıyoruz - KIBRIS ADASINDA TATBİKAT TRAFİĞİ Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/kibris/30653/kibris-adasinda-tatbikat-trafigi

 

KIBRIS ADASINDA TATBİKAT TRAFİĞİ
KIBRIS ADASINDA TATBİKAT TRAFİĞİ
Kıbrıs adasında önce Güney Kıbrıs-İsrail hemen arkasından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti -Türkiye tatbikatı bölgeye dikkatleri çekti
15 Haziran 2017, 12:03
 
İsrail’in, Kıbrıs yönetimi ile ortak düzenlediği askeri tatbikat sona erdi fakat yankıları devam ediyor.
İsrail basınında, İsrail’in ardından Türkiye’nin de tatbikat yaptığı belirtilerek “İsrail komandolarının adada şimdiye kadar düzenledikleri en büyük tatbikat, İsrail basınının Kıbrıs kıyılarında doğal gaz arama faaliyetleri nedeniyle Türkiye ile yükselen tansiyonun yeni bir adımı oldu” yorumu yapıldı.
 
Kıbrıs Adasındaki gelişmeler İsrail merkezli Haaretz’te Gili Cohen imzasıyla şöyle yer aldı: “İsrail Komandoları Güney Kıbrıs Trodos Dağları bölgesinde sona eren bir tatbikat gerçekleştirdiler. Kıbrıs’ta bu çapta düzenlenen ilk askeri etkinlik olan tatbikata yüzlerce özel kuvvet üyesi asker ve saldırı helikopterleri dahil edildi. Trodos Dağları’nın tercih edilmesinin nedeni ise yer şekillerinin İsrail çevresindeki tepelik coğrafyaya benzetilmesi.
İsrail’in kendi sınırları dışında düzenlediği bu en büyük tatbikat nedeniyle Güney Kıbrıs’a büyük çapta mühimmat sevk edildi. Kıbrıs ordusuyla iş birliği içinde gerçekleştirilen askeri etkinlik kapsamında İsrail Hava Kuvvetleri ile komando birliklerinin yabancı bir coğrafyada ortak harekatları denendi. Haaretz, tatbikatın Türkiye ile sürtüşmeye yol açtığını bildirirken İsrail askeri sözcüleri konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı.”
 
TÜRKİYE’DEN TATBİKAT MİSİLLEMESİ
 
“Öte yandan bu tatbikat daha sonuna gelmeden bu kez Türkiye, Kıbrıs’ta bir askeri tatbikat düzenleyeceğini açıkladı. Tatbikatı geçtiğimiz hafta ilan eden Türkiye gerçek mühimmat kullanılacağını ve tatbikatın Güney Kıbrıs’ın Paphos şehrinin güneybatısı açıklarında gerçekleştirileceğini bildirdi. Türkler tatbikatın birinci gününde savaş gemilerinin ve denizaltıların bölgede manevra gerçekleştireceklerini kaydettiler. Bu tatbikatın arka planında Kıbrıs kıyılarında yapılan doğal gaz arama çalışmalarının yükselttiği tansiyon bulunuyor.
 
image
 
İsrail-Kıbrıs ortak tatbikatı böyle bir tatbikatın bölgede tehlikeli bir gelişme teşkil ettiğini ifade eden Kıbrıs muhalefetinin de eleştirilerine neden oldu.
 
Salı günü açıklama yapan Kıbrıs Savunma Bakanlığı ise Lübnan, Mısır, Ürdün gibi ülkelerle de ortak anlaşmalar ve harekatlar düzenlendiğini belirtilerek eleştirileri reddetti.
 
Kıbrıs Savunma Bakanı Christoforos Fokaides geçen ay İsrail’i ziyaret etmiş ziyaretin ardından Kral Abdullah ile görüşmek için Ürdün’ e geçmişti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise bu hafta Yunanistan’a bir ziyaret düzenledi. Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Kıbrıs Devlet Başkanı Nicos Anastasiades ile temaslar gerçekleştiriyor.”