Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS İÇİN KRİTİK GÖRÜŞMELER SÜRECİ
KIBRIS İÇİN KRİTİK GÖRÜŞMELER SÜRECİ
Kıbrıs sorununa iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı çözüm bulma amaçlı müzakereler çerçevesinde İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında dün başlayan konferans ikinci gününde devam ediyor.
29 Haziran 2017, 10:49
 
 
Olumlu bir ilk gün geçiren '' İsviçre Kıbrıs Konferansı '' 2. günde tam hız devam ediyor. BM Genel Sekreteri Antonia Guterres’ın Crans Montana’da 2 gün kalması planlandı. Bunun amacının ‘ucu açık prosedür’ anlaşmasının çerçevesini belirlemek olduğu belirtildi.
 
Bugün yapılacak toplantıların 2.bölümünde, bütün taraflar arasında yoğun çapraz ve ikili görüşme gerçekleşmesi öngörülüyor.İkinci toplantının tamamlanmasının ardından BM’nin konferansın öğleden sonraki bölümünün programını açıklaması bekleniyor.Toplantıların, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile 4 Haziran’da New York’ta varılan mutabakat uyarınca, tüm konuların birlikte bir paket olarak ele alınabileceği uygun bir çalışma planlamasıyla sürdürülmesi hedefleniyor.
 
 Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis ile askıda kalan 5 başlıktaki konuların birbiriyle ilintili olarak ele alındığı toplantıda bir araya geldi.
 
image
 
ANADASTASIADIS'E KRİTİK SORULAR
 
BM Genel Sekreteri Yardımcısı Feltman’ın taraflara sorduğu sorulara cevaben 16 sayfalık bir yanıt hazırlayan Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis, bu sabah taraflara pozisyonunu iletti. Feltman, beş tarafa da, şu üç soruyu sordu, bugün yanıtlamalarını istedi:
 
1- Çözümün ertesi gününü nasıl görüyorsunuz?
 
2- Kıbrıs Türk ve Rum tarafının endişeleri nasıl karşılanacak?
 
3- Uygulama mekanizması nasıl olacak, bu konuda düşünce ve Önerileriniz nedir? Anastasiadis, bunun üzerine, dün akşam ulusal konseyi toplayarak bugüne 16 sayfalık bir cevapla geldi.
 
Yazılı olarak önerilerini okuyan Anastasiadis, BM ve AB’nin adadaki rolünü artıran bir cevapla geldi. Anastasiadis, “sıfır asker sıfır garanti” tezinin yer almadığı bu önerilerini okudu ancak yazılı olarak vermedi.
BM'nin 3 sorusuna verdiği 16 sayfalık yanıtta, Rum tarafı kendi güvenlik önerilerine ve AB üyeliğinin getirdiği güvenliğe vurgu yaptı. Rum tarafı çözüm sonrası güvenliği sağlaması BM Güvenik Konseyi destekli uluslararası bir polis gücü önermişti
 
Yazılı belgenin BM genel Sekreteri geldikten sonra ortaya çıkması beklentisi Yüksek.
 
Herhangi bir anlaşma nasıl uygulanmalı ve uygulamanın izlenmesi nasıl yapılmalı?
Yeni sistem hem Kıbrıslı Türklerin hem Kıbrıslı Rumların endişelerini nasıl karşılayacak?
 
image
 
Bugünkü müzakereler için konferans merkezine girerken gazetecilere yanaşan ve sohbet eden Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Türk önerisine ikişkin,  "Annan Planı'ndaki fikirlere yakındır. Bu fikirler yeni değil. Bugün daha fazla kazanım elde etmeyi umuyoruz" dedi.
 
image
 

Kıbrıs'ta barış isteyen '' Unite Cyprus Now '' temsilcileri Kıbrıs Konferansının ikinci gününde de pankartlarla toplantıların yer aldığı merkezin dışında eylemlerine devam ediyor.

Şeffaf Gazete.com

 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR