Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ZİRVENİN EN ÖNEMLİ AÇMAZI GARANTİLER
 ZİRVENİN EN ÖNEMLİ AÇMAZI GARANTİLER
Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, geçtiğimiz Eylül ayında yaptığı ve daha sonra Mont Pelerin’deki teknik çalışmalarda da gündeme getirilen öneriyi tekrarladı. Anastasiadis birleşik federal Kıbrıs’ın güvenliğinin uluslararası bir polis gücü tarafından sağlanmasını önerdi.
29 Haziran 2017, 15:08
 
Crans-Montana’daki Kıbrıs konferansında bu sabah güvenlik ve garantiler ile ilgili yapılan oturumda, taraflar dün Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Siyasi İşler Yardımcısı Jeffrey Feltman’ın yöneltmiş olduğu 3 soruya sözlü olarak yanıt verdi.
 
Tarafların yanıt vermesi istenen sorular şunlardı:
Garanti Antlaşması'nın akıbeti ne olmalı?
Herhangi bir anlaşma nasıl uygulanmalı ve uygulamanın izlenmesi nasıl yapılmalı?
Yeni sistem hem Kıbrıslı Türklerin hem Kıbrıslı Rumların endişelerini nasıl karşılayacak?
 
Sorulara karşılık, dün akşam topladığı Ulusal Konsey’de 16 sayfalık bir yanıt hazırlayan Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, geçtiğimiz Eylül ayında yaptığı ve daha sonra Mont Pelerin’deki teknik çalışmalarda da gündeme getirilen öneriyi tekrarladı.
 
Anastasiadis birleşik federal Kıbrıs’ın güvenliğinin uluslararası bir polis gücü tarafından sağlanmasını önerdi.
 
Anastasiadis ayrıca, Türk askerinin %75’inin Kıbrıs’tan hemen çekilmesini, geriye kalan askerin spesifik bir takvim çerçevesinde adadan ayrılmasını, çözümün ve Türk askerinin çekilmesinin BM Antlaşması’nın 7. Faslı uyarınca BM Güvenlik Konseyi ve AB tarafından izlenmesini önerdi. BM Antlaşmasının 7. Faslı, herhangi bir saldırı eylemi durumunda BM Güvenlik Konseyi’nin gerekli görmesi halinde BM askeri gücünün müdahalesine izin veriyor.
 
image
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, dün akşam yaptığı öneriyi tekrarladı. Buna göre, çözüm anlaşmasının yürürlüğe girmesi ile önemli miktarda asker adadan çekilecek. Geriye kalan askerin çekilmesi, iç konular ve özellikle de yönetim ve güç paylaşımı konusundaki gelişmelere bağlı olarak müzakere edilecek.
Çözümün izlenmesi için ise BM Antlaşmasının 6. Faslı uyarınca bir izleme komitesi kurulacak. BM Antlaşmasının 6. Faslı uyuşmazlıkların askeri olmayan önlem ve yaptırımlarla çözülmesini öngörüyor
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyeti, İsviçre’nin Crans-Montana kentinde başlayan Kıbrıs Konferansı’nın adadaki mevcut garanti sisteminin neden gerekli olduğunu gerekçeleriyle birlikte anlattı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyeti, İsviçre’nin Crans-Montana kentinde başlayan Kıbrıs Konferansı’nın dünkü ilk gününde adadaki mevcut garanti sisteminin neden gerekli olduğunu gerekçeleriyle birlikte anlattı.
Edinilen bilgiye göre, Türk heyeti, Kıbrıs müzakerelerinin iki temel başlığı ve Kıbrıs Konferansı’nın ana gündem maddesini oluşturan “Güvenlik ve Garantiler” konusundaki görüşlerini muhataplarına ayrıntılı olarak izah etti.
 
Garantör ülkeler ve adanın her iki kesimindeki müzakere heyetleri iki kez bir araya gelirken, Bakan Çavuşoğlu başkanlığındaki heyet, garanti sisteminin kurulacak yeni ortaklığın sürmesi için neden gerekli olduğunu gerekçeleriyle anlattı.
 
Türk heyeti, Kıbrıs Türk tarafının geçmişte yaşadığı acı tecrübelerinden kaynaklanan haklı endişelerinin, bulunacak çözümde ortaya konacak güvenlik ve garanti sistemi için elzem olduğunu vurguladı.
Görüşmelerde, konferansın sadece güvenlik ve garantiler başlığının ele alındığı bir ortam olmadığı, adadaki iki taraf arasında sürdürülen görüşmelerde ortaya çıkacak anayasal düzenin nasıl olacağının da bilinmesinin gerekeceği dile getirildi.
Türk heyeti ayrıca iki taraf arasında sürdürülmekte olan başlıklarda açıkta kalan konularda varılacak ilerlemenin konferansın başarısı için gerekli olduğuna vurgu yaptı.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR