Güzel ülkemiz için yazıyoruz - KKTC 175 VATANDAŞLIĞI İPTAL ETTİ Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/kibris/32438/kktc-175-vatandasligi-iptal-etti

 

KKTC 175 VATANDAŞLIĞI İPTAL ETTİ
KKTC 175 VATANDAŞLIĞI İPTAL ETTİ
KKTC Bakanlar Kurulu, istisnai vatandaşlık konusu çerçevesinde incelenen bin 200 vatandaşlıktan 175’inin hukuka aykırı olduğunu tespit ederek, geri alınmasına karar verdi.
10 Mayıs 2018, 22:13
 
KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Cumhuriyetçi Türk Partisi, Halkın Partisi, Toplumcu Demokrasi Partisi ve Demokrat Parti'nin oluşturduğu koalisyon hükümeti, 175 kişinin vatandaşlığını iptal etti.
 
KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, 1200 vatandaşlığın incelendiğini ve hukuka uygun olmayan 175 istisnai vatandaşlığın iptal edildiğini söyledi.
 
Yaklaşık olarak 7 saat süren toplantının ardından Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay açıklama yaptı. Özerasy, toplantıda çok sayıda konunun ele alındığını söyleyen Özersay, hem koalisyon hem de Hükümet Protokolü’nde “vicdani rettin” hak olduğu vurgusunun yapıldığını. Ve bu konunun kurulda ele alındğığını söyledi. Askerlik Yasaı’nda değişiklik yapılacağını ve Yasa Tasarısı’nın hazırlanma aşamasında olduğunu söyledi.
Öte yandan Özersay, 1200 vatandaşlığın incelendiğini ve hukuka uygun olmayan 175 istisnai vatandaşlığın iptal edildiğini söyledi.
 
Bakanlar Kurulu Sözcüsü, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, önceki dönemde istisnai vatandaşlık şeklinde keyfi biçimde, yasaya uygun olmadan verilen vatandaşlıklar konusunda başlatılan inceleme çerçevesinde, yaklaşık bin 200 istisnai vatandaşlığın incelenmesi çerçevesinde 175 istisnai vatandaşlığın geri alınması yönünde Bakanlar Kurulu’nun karar ürettiğini vurugladı.
 
Özersay,  verilen bu vatandaşlıkların bir kısmında belgelerin olmadığını, bazı önergelerin dahi ortada olmadığını, açıkça hukuka aykırı  vatandaşlık verilmesi örnekleri bulunduğunun tespit edildiğini ifade etti.
 
Özersay, uzun yıllar bu ülkede yaşayanlar, hayatlarını bu ülkede kurup çalışanlar vatandaşlık alamazken, bu tür hukuka aykırı istisnai vatandaşlıkların adalet duygusunu zedelediğini kaydetti.
 
Özersay,  incelemeler sırasında başka hukuka aykırılıklar tespit edildiği takdirede bu vatandaşlıkların da geri alınacağını kaydetti.
 
Özersay, vatandaşlığı geri alınan isimlerin mağduriyet yaşamamaları için, 90 gün muhaceret  izinli sayılacaklarını ve bu süre içerisinde gerekli başvuruları yaparlarsa ülkede çalışma ve iş kurma izni alabileceklerini belirtti.