Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS TÜRKÜ ÖNDERİNİ ANDI
KIBRIS TÜRKÜ ÖNDERİNİ ANDI
Kıbrıs Türk Halkının Varoluş Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük, 32'nci ölüm yıldönümü dolayısıyla Hamitköy'deki Anıt Mezarı'nda düzenlenen törenle anıldı.
15 Ocak 2019, 21:00

 

 

Kıbrıs Türk Halkının Varoluş Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük, 32'nci ölüm yıldönümü dolayısıyla Hamitköy'deki Anıt Mezarı'nda düzenlenen törenle anıldı.

Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Dr. Küçük'ün oğlu Mehmet Küçük, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da katıldı.
 
Anma töreninde Türkiye Cumhuriyeti'nin (TC) Lefkoşa Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Geçici Maslahatgüzar Seyit Mehmet Apak, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'nı (KTBK) Temsilen 39'uncu Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tümgeneral Erhan Uzun, 28'inci Tümen Komutanı Tümgeneral Taci Kurul da hazır bulundu.
 
Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Ana Muhalefet Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, bazı bakanlar, milletvekilleri, askeri yetkililer, siyasi parti başkanları, temsilcileri, muharip dernekler, kurum kuruluş ve okullar, üniversiteler ile ailesi ve sevenleri de törende bulundu.image         
 
Törende Anıt Özel Defteri de imzalandı.
 
Cumhurbaşkanı Akıncı, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı, Geçici Maslahatgüzar Apak, KTBK temsilcisi Tümgeneral Piyade, GKK Komutanı Tümgeneral Uzun Anıt Özel Defteri'ni imzaladı.
 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Anıt Özel Defteri'ne şunları yazdı:
 
"Aziz Doktor Küçük; aramızdan ayrılışının 32'nci yılında seni bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz. Kıbrıs Türkü'nün en karanlık dönemlerinde yılmadan, bıkmadan, köy köy gezerek toplumumuzu örgütlemeye çalışarak yürüttüğünüz özverili çalışmalar ve sergilediğiniz liderlik her zaman takdirle hatırlanacaktır.
 
Kıbrıs Türkü'nün bu adada varlığını sürdürebilmesi ve siyaseten eşit bir biçimde federal bir çözümde onurlu yerini alabilmesi mümkün olacaksa, bu yıllarca gösterdiğiniz büyük çaba ve rehberlik sayesindendir. Bu duygularla sizi saygı ile yad ediyoruz. Ruhunuz şad olsun."
 
APAK
 
TC Lefkoşa Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı, Geçici Maslahatgüzar Apak ise Anıt Özel Defteri'ne şunları kaydetti:
 
"Varoluş ve Özgürlük Mücadelesinin Aziz Lideri Dr. Fazıl Küçük; bugün ebediyete intikalinizin 32'nci yıldönümünde bir kez daha manevi huzurunuzdayız.
 
Fikirlerinizin ışığında barış ve özgürlük yolunda ilerleyen Kıbrıs Türk Halkı'nın toplumlaşma ve demokratikleşme sürecine yatığınız katkılar her zaman şükranla hatırlanacaktır.
 
Sizin gibi değerli bir lidere sahip olan Kıbrıs Türkü kendisine bıraktığınız kutsal emaneti özgürlük mücadelenizin kalplerinde yaktığı meşalenin ışığında aydınlık yarınlara doğru taşımaktadır.
 
Türkiye Cumhuriyeti'nin Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin çıkarlarını her fırsatta koruyarak barış, huzur ve istikrar ortamını sürdürme azim ve kararlılığında olduğunu yineliyor, sizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz."
 
image
 
PİYADE
 
Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı temsilcisi 39'uncu Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade ise Anıt Özel Defteri'ne şunları yazdı:
 
"Varoluş Mücadelesinin Müstesna Lideri Sayın Dr. Fazıl Küçük; kahraman Kıbrıs Türkü'nün onurlu mücadelesinin esas ve asil ruhunu teşkil eden eşsiz önderliğinizin kıymetli hatırası ile huzurunuzdayız.
 
Vatan sevginiz ve sarsılmaz inancınızla yön verdiğiniz mücadele, Kıbrıs Türkü'nün hakkı olan özgürlük ve huzura kavuşturarak hedefine ulaşmış ve Kıbrıs Türk halkının yüreğinde yakmış olduğunuz meşale, evrensel niteliklere sahip modern bir devlete dönüştürmüştür. Bu meşalenin, Mücahit Kıbrıs Türk halkı tarafından, daha iyi bir geleceğe taşınacağından emin olunuz.
 
Kahraman Türk Ulusu, varoluş mücadelesine yaptığınız değerli katkıları, bu uğurda göstermiş olduğunuz emsalsiz fedakarlıkları asla unutmayacak ve bir gurur timsali, Milli bir tecrübe kaynağı olarak sonsuza dek yaşatacaktır.
 
Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ve onun mensupları olarak bizlerde, vermiş olduğunuz mücadelenin kıymetinin idraki içerisinde, adada barış ve huzur ortamının teminatı olmaya devam edeceğiz.
 
Sizi ve ebediyete intikal etmiş tüm dava arkadaşlarınızı minnet, şükran ve özlem duygularıyla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun."
 
UZUN
 
GKK Komutanı Tümgeneral Uzun ise Anıt Özel Defteri'ne şunları yazdı:
 
"Aziz lider Doktor Fazıl Küçük,
 
Edebiyata intikalinin 32'nci yıldönümünde Kıbrıs Türkü'nün insanca yaşaması için vermiş olduğunuz mücadelenin hatırası ile bir kez daha manevi huzurunuzdayız.
 
Milli davaya adanmış ömrünüz, en kötü şartlarda bile asla vazgeçmeyen kararlı tutumunuz, zulüm ve zorbalığa karşı eğilmez dik duruşunuz ve kıyas kabul etmez özveriniz, Kıbrıs Türkü'nün üzerinde huzur ve güven içerisinde yaşadığı bir vatana sahip kılmıştır.
 
Kıbrıs Türkü, vefakarlığın en güçlüsüne ve en anlamlısına sahip olan Yüce Türk Milletinin emsalsiz onur mücadelesinin müstesna lideri olan sizi ve büyük önderliğinizi asla unutmayacak, sonsuza kadar kalbinde yaşatacaktır.
 
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı mensupları olarak bizler sizin ömrünüzü adadığınız haklı mücadele ışığında verilen görevleri bugün olduğu gibi, bundan sonrada aynı kararlılıkla yerine getireceğimize söz veriyor, aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz.
 
Ruhunuz şad olsun…"
 
image
 
FAZIL KÜÇÜK KIBRIS TÜRKÜ İÇİN '' VAR OLUŞ '' SEMBOLÜDÜR
 
Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlamak isteyen terör örgütü EOKA'ya karşı Türk Mukavemet Teşkilatını kuran Dr. Fazıl Küçük, ömrünü gençlik yıllarından itibaren Kıbrıs davası ve Kıbrıs Türk halkına adayarak bağımsızlık yolunda büyük fedakarlıklar gösterdi.
 
Lefkoşa'da 14 Mart 1906'da doğan ve Lefkoşa Sarayönü Mektebinde 1912'de ilkokula başlayan Küçük, İskenderiye'de bulunan kardeşi Hüseyin'in daveti üzerine 1922-1923 öğretim yılında Mısır'a gitti ve İskenderiye'de bulunduğu 4 ay boyunca Almanca ve Fransızca dil kurslarına devam etti.
 
Tıp öğrenimine, İstanbul Tıp Fakültesinde başlayan Küçük, öğrenimini 1934'te İsviçre'deki Lozan Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladı.
 
Kıbrıs'a 1937 Mart'ta dönen Küçük, Lefkoşa'da Girne Caddesi'nde İsviçre'den getirdiği tıbbi araç gereçlerle hastaları tedavi etmeye başladı, cuma günleri de yoksulları ücretsiz muayene etti. İlaç almaya maddi gücü olmayan hastalarına laboratuvarında ilaçlar hazırlayan Küçük, eczaneden alınacak ilaçların ise ücretini kendi karşıladı.
 
Siyasi mücadelesi
Dr. Fazıl Küçük, siyasi faaliyetlerine, 1930'lu yılların başında, üniversite öğrencisiyken, Türk Maarifinin İngiliz müdürler tarafından yönetilmesinde ısrar edenlere karşı mücadele ederek başladı.
 
Kıbrıs'ta Türklerin sesini duyurabileceği bir gazetenin ihtiyacını hisseden Dr. Küçük, İngiliz Sömürge İdaresinden aldığı yayım izniyle 14 Mart 1942'de Halkın Sesi gazetesini çıkardı.
 
Küçük, Halkın Sesi gazetesinde daha çok toplumsal konulara ağırlık vererek makalelerinde Evkaf İdaresi ile okulların yönetiminin Kıbrıslı Türklere devredilmesi için mücadele etti.
 
Öte yandan 21 Mart 1943'te Lefkoşa Belediye Meclis üyesi olarak seçilerek 6 yıl boyunca bu görevde bulunan Küçük, aynı yıl oluşturulan Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumunun kurucuları arasında yer aldı.
 
Küçük, 23 Nisan 1944'te Kıbrıs Milli Türk Halk Partisini kurdu ve parti başkanlığını üstlendi. Küçük'ün parti programındaki ana hedeflerden biri de Ada'nın Yunanistan'a ilhakını (ENOSİS) önlemekti.
 
Dr. Fazıl Küçük, 1 Nisan 1955'te, Kıbrıs'taki Türk halkını yok edip Ada'yı Yunanistan'a bağlamak amacıyla kurulan terör örgütü EOKA'nın Kıbrıs'ta eylemlerini başlatmasının ardından, ilk önce Kıbrıs Türk Mukavemet Birliğini, daha sonra da Eylül 1955'te "Volkan" adlı gizli örgütü kurdu.
 
image
 
Türk Mukavemet Teşkilatında "Ağrı" kod adıyla en üst rütbede
İngiliz Sömürge Yönetimi tarafından idare edilen Vakıflar İdaresinin Kıbrıslı Türklere devri ve İngiliz müdürler tarafından yönetilen okulların yönetiminin Türklere devredilmesi konusunda büyük mücadeleler veren Küçük, Kıbrıslı Türkleri, işçi birlikleri, çiftçiler birliği, esnaf odaları, kooperatifler, gençlik teşkilatları kurmaları konusunda örgütledi. Küçük, 1958'de kurulan Türk Mukavemet Teşkilatında (TMT) "Ağrı" kod adıyla en üst rütbede görev aldı.image
 
Küçük, 11 Şubat 1959'da Zürih'te Türkiye ve Yunanistan dışişleri bakanları arasında varılan anlaşma üzerine, Londra'da 17 Şubat 1959'da yapılan konferansta Kıbrıs Türk halkını temsil etti ve 19 Şubat 1959'da Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluş anlaşmalarını imzaladı.
 
16 Ağustos 1960'ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığına Kıbrıs Rum halkı adına Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu III. Makarios, Cumhurbaşkanı Yardımcılığına da Kıbrıs Türk halkı adına Küçük getirildi. 
 
Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklere karşı saldırılarının başlaması üzerine 21 Aralık 1963'te on binlerce Türk, göçmen durumuna düştü ve yüzlerce Türk de çoluk çocuk, genç yaşlı, kadın erkek demeden hunharca katledildi.
 
image
 
Küçük, 1963'teki toplumlar arası çatışmalardan sonra oluşturulan Genel Komitenin başkanı oldu ve 28 Aralık 1967'de kurulan "Geçici Kıbrıs Türk Yönetiminin" Başkanlığına getirildi.
 
Fazıl Küçük, o dönem belirli bölgelerde sıkışan Kıbrıs Türk halkının ana vatana bağlılığını vurgulayarak halkının milli mücadeleye direncinin kuvvetlenmesi için çabaladı.
 
Küçük, 15 Ocak 1984'te Londra'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
 
Küçük'ün naaşı 23 Ocak 1984'te Lefkoşa Anıttepe'de defnedildi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR