Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
'' VİCDANİ RED '' DEDİ CEZAEVİNE YOLLANDI
'' VİCDANİ RED '' DEDİ CEZAEVİNE YOLLANDI
KKTC'de Vicdani Ret hakkını kullanan ve para cezasını da ödemeyi reddeden Halil Karapaşaoğlu'nu evinden alarak cezaevine götürdü. Çok sayıda sendika temsilcisi ve sivil toplum örgütü görevlisi de Karapaşoğlu'na destek vermek için orada bulundu.
16 Ocak 2019, 20:00
 
 
Vicdani reddini açıklayarak, seferberliğe gitmeyi reddeden Halil Karapaşaoğlu’na, Askeri Mahkeme tarafından 2 bin TL para cezasının ödenmesi için tanınan 10 günlük süre 13 Ocak günü doldu.Mahkemenin verdiği 2 bin TL para cezasını yatırmayacağını açıklayan Karapaşaoğlu, Merkezi Cezaevi’nde 20 gün hapis yatacak.
 
Karapaşaoğlu, geçtiğimiz günlerde verdiği bir demeçte, daha önce söylediğinin aksine “Teslim olmayacağım, gerekirse polis beni gelip alsın” ifadelerinde bulunmuştu.image
 
Vicdani Ret Derneği, Kıbrıslı vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu’nun tutuklanması üzerine bir basın açıklaması yayınladı.
 
Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi’nin çağrısının duyurulduğu açıklamada “Vicdani retçiler tarihte en zor koşullarda dahi tüm baskılara göğüs germiş ve vicdanlarının sesini dinlemekten hiçbir koşulda vazgeçmemiştir ve yine vazgeçmeyecektir. Vicdani Ret Derneği olarak dünyanın her yerindeki vicdani retçilerle dayanışma içinde olduğumuzu, tüm baskılara rağmen onlarla her zaman yan yana duracağımızı bu vesileyle bir kez daha belirtiyoruz.” denildi.
 
              image
 
Açıklamanın tamamı şu şekilde:
 
“Kuzey Kıbrıs’ta vicdani ret düzenlemesi parlamentoya gelmiş olsa da geçtiğimiz günlerde hakkında 20 gün tutukluluk kararı verilen vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu bugün tutuklandı.
 
Kendisine verilen hapis cezasının ardından vicdani retçi Karapaşaoğlu şu açıklamayı yapmıştı:
 
“Sevgili Dostlar…
Yargıç 10 gün içerisinde 2000tl para cezası odemediğim takdirde 20 gün hapis yatacagımın kararını almıştır. Mahkemeden önce bana yeni bir dava daha okundu. 4 davadan yargılanırken 5 davadan yargılanmaya başladım. Defalarca hem mahkemede hem de basına para cezasını odemeyeceğimi söyledim. 10 gün sonunda, mahkemeye bu para cezasını odemediğimden dolayı her an tutuklanabilirim. Sokakta yürürken de, evde otururken de polis tarafından alıkonulma tehdidiyle karşı karşıyayım. Bu noktadan sonra açık bir şekilde bütün anti- militaristlere, savaş karşıtlarına vicdani retlerini açıklama çağrısında bulunuyoruz. Ya bu hak yasallaşacak ve biz özgürlüğümüze kavuşacağız ya da 10larca genç insanı tutuklamak zorunda kalacaklar.”
 
Tutuklama kararı üzerine Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi de “Dayanışma, adalet, Halil için saat 17’de Sanayi Bölgesi yanındaki Merkezi Cezaevi önündeyiz. Düşünce özgürlüğünü, adaleti, insan hak ve özgürlüklerini savunan herkesi cezaevi önüne çağırırız…” diyerek çağrı gerçekleştirdi.
 
Vicdani retçiler tarihte en zor koşullarda dahi tüm baskılara göğüs germiş ve vicdanlarının sesini dinlemekten hiçbir koşulda vazgeçmemiştir ve yine vazgeçmeyecektir.
 
Vicdani Ret Derneği olarak dünyanın her yerindeki vicdani retçilerle dayanışma içinde olduğumuzu, tüm baskılara rağmen onlarla her zaman yan yana duracağımızı bu vesileyle bir kez daha belirtiyoruz.
 
Vicdani Ret Derneği”
 
image
 
Kıbrıs Vicdani Ret İnisiyatifi, seferberlik çağrısına uymadığı gerekçesiyle yargılanan ve hapis cezası alan vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu’nun tutulduğu Merkezi Hapisanesi önünde bir eylem gerçekleştirdi.
 
Kıbrıs Vicdani Ret İnisiyatifi adına Murat Kanatlı yaptığı konuşmada, Halil Karapaşaoğlu’nun bir “düşünce özgürlüğünü” savunduğundan hapsedildiğini, bu günün; insan hakları ve özgürlüğü açısından kara bir gün olduğunu söyledi.
 
image
 
Kıbrıs Sanatçı ve Yazarlar Birliği Başkanı Tamer Öncül de açıklamasında, Halil Karapaşaoğlu’nun, vicdani ret hakkı için tutuklanmayı göze alan, mücadeleyi sürdürmede kararlı biri olduğunu söyledi.
 
Sendikal Platform adına da KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil yaptığı konuşmada, “En basit insan hakkını bile tanımayan bir anlayışın, bizi getirdiği noktadır bu. Bu bir utançtır” dedi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR