Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS MÜZAKERELERİNDE YENİ SÜREÇ
KIBRIS MÜZAKERELERİNDE YENİ SÜREÇ
BM nin masaya dönün çağrısı ile yakın bir dönemde tekrar başlaması beklenen '' Kıbrıs Müzakereleri '' ile ilgili Kıbrıs Türk tarafı zamana oynamaya yönelik girişimlere onay vermeyecek
7 Şubat 2019, 23:49
 
 
Kıbrıs gündemi Şubat ayı sonundaki liderler buluşmasına kilitlendi.
 
Kıbrıs Türk tarafı, zamanı boşa harcatacak, daha önce yapılmış çalışmaların tekrarlanması sürecine onay vermeyecek.
 
Güvenilir KKTC kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Kıbrıs Türk tarafı, hem her iki tarafta, hem de BM’de birer kopyası olan uzlaşıların siyah, Kıbrıs Türk görüşlerinin kırmızı, Kıbrıs Rum görüşlerinin de mavi renkte yazıldığına dikkat çekiyor.
 
Kaynaklar, bundan dolayı, Kıbrıs Rum tarafının 3 sütunlu belge hazırlığı yapılması önerisini zaman kaybı olarak niteleyerek, böyle bir çabanın statükoyu zamana yayma dışında hiçbir şeye hizmet etmeyen zamana oynama girişimi olacağını belirtiyor. Kıbrıs Rum tarafının daha önce de defalarca gündeme getirmeye çalıştığı 3 sütunlu belge yaklaşımının, yeni bir fikirmiş gibi yeniden ısıtılarak gündeme getirilmesinin ne Kıbrıs Türk tarafından ne de BM’den olumlu karşılık görmesinin beklenmemesi gerektiği vurgulanıyor.
 
image
 
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu dünkü açıklamasında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Rum lider Anastasis’in kurucu devletlerin yetkilerinin genişletilmesi (desantralizasyon) konusundaki somut önerilerini ve Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliği ile kararlara etkin katılım hakkının kabulü konusundaki kararını öğrenmeyi beklediğini açıklamıştı.
 
Kıbrıs Türk tarafının kurucu devletlerin yetkilerinin tutmuna karşı, Kıbrıs Rum tarafı bugüne kadar geleneksel olarak merkezi hükümetin yetkilerinin artırılmasını savunuyordu.
 
Rum Lider Anastasiadis, son dönemde gündeme getirdiği gevşek federasyon yaklaşımından hemen sonra ortaya attığı, desantralizasyon kavramını bugüne kadar henüz netleştirmeyerek, içi boş bir kavram olarak bırakmış durumda.
 
Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Akıncı ile geçtiğimiz Ekim ayındaki son gayrı resmi görüşmede Cumhurbaşkanı Akıncı’nın sorusu üzerine desantralizasyon konusunda henüz herhangi bir çalışma yapmadığını belirtmişti. Cumhurbaşkanı görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada bu durumu ifade etmişti.
 
Kamuoyuna desantralizasyon fikriyle ilgili çalışma yapacağını söylemesinin üzerinden geçen 4 ayın sonunda Rum kesimi lideri Anastasiadis’in, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilmesi kararlaştırılan görüşmede yaklaşımını artık somutlaştırması bekleniyor.
 
Kaynaklar, Rum liderliğinin Cenevre’deki Kıbrıs Konferansı’nın hemen öncesindeki süreçte de o güne kadarki yakınlaşmaların ve ayrılıkların yer alacağı 3 sütunlu bir yeni belge hazırlanması önerisini getirdiğini anımsatarak, tüm uzlaşı ve ayrılıkların BM ve tarafların kayıtlarında zaten yer aldığını, bunun için yeni bir çabaya girilmesine gerek olmadığını belirtiyor.
 
Kıbrıs Rum Haber Ajansı, bugün Rum hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Anastasiadis’in, liderler görüşmesinde Cumhurbaşkanı Akıncı’dan uzlaşılar, yakınlaşmalar ve kalan farkları içeren 3 sütunlu bir belge çalışması başlatılmasını talep edeceğini iddia etmişti.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR