Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS'TA YENİ BİR SÜREÇ BAŞLAR MI ?
KIBRIS'TA YENİ BİR SÜREÇ BAŞLAR MI ?
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis'in 9 Ağustos'ta saat 10.30’da gayrı resmi bir görüşme için bir araya geleceklerini açıkladı.
22 Temmuz 2019, 15:34
 
 
Ağustos’un ilk haftasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis bir araya gelecek.
 
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis'in 9 Ağustos'ta saat 10.30’da gayrı resmi bir görüşme için bir araya geleceklerini açıkladı. Burcu, görüşme yerinin ise BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın adaya dönüşünün ardından kendisiyle yapılacak istişare sonrasında kesinleşeceğini belirtti.
 
Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Lider Anastasiadis geçtiğimiz günlerde yaptıkları telefon görüşmesinde gayrı resmi bir toplantı için mutabık kalmışlardı.
 
Akıncı ile Anastasiadis’ın Kıbrıs sorunun çözümü ile ilgili süreci ele alması bekleniyor. İki liderin yapacağı görüşmede, “tarafların en son pozisyonları ve neler istedikleri” masaya yatırılacak. Liderlerin ‘uluslararası bir konferans yapılabilir mi’, bunu masaya yatırması bekleniyor.
 
Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis’in görüşmesinde ‘olumlu’ bir hava çıkarsa, Birleşmiş Milletler (BM) devreye girecek.
 
BM Genel Sekreteri’nin geçici Kıbrıs Özel Temsilcisi Jane Holl Lute, Ağustos ayının ikinci yarısında Ada’ya gelecek. Kıbrıslı liderler, Lute’nin de bulunduğu üçlü bir görüşme yapacak. Lute, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e liderlerle yaptığı görüşme ile ilgili bilgi verecek.
 
Lute’nin raporu ilerleme olduğu yönünde olursa Guterres de, Eylül’deki BM toplantılarında liderlerle önce başbaşa ardından da 3’lü görüşme yapacak. Guterres, Kıbrıslı liderlerle yaptığı görüşmenin ardından Türkiye başta olmak üzere ilgili devletlerle de temasa geçecek.
 
Akıncı ile Anastasiadis’in Ağustos ayında yapacağı görüşme öncesinde taraflardan da açıklamalar geliyor.
 
KKTC Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, (Türkiye, Yunanistan, İngiltere, Kıbrıs Rum ve Türk tarafı) 5'li toplantı için “Eğer bu 5'li toplantıya 50 yıldır konuşulan ve bu şartlarda olamayacağı açıkça ortaya çıkan aynı müzakere zemini bağlamında gidilecekse biz bunu doğru bulmayız. Bu yaklaşım yine sonu gelmez federal ortaklık müzakereleri ve boşa geçen yıllar anlamına gelecektir. Biz hükümet olarak bunu doğru bulmuyoruz” dedi.
 
Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis de, Rum tarafının müzakere masasına, kaldığı yerden başlamak kaydıyla dönmeye hazır olduğunu açıkladı. 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR