Güzel ülkemiz için yazıyoruz - DAYAKÇI POLİS AÇIĞA ALINDI Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/haberler/kibris/34709/dayakci-polis-aciga-alindi

 

DAYAKÇI POLİS AÇIĞA ALINDI
DAYAKÇI POLİS AÇIĞA ALINDI
Kıbrıs Türk Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi ve Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı, sosyal medyada görüntüleri paylaşılan; bir polis memuru Gürşah Üregül ile ilgili girişim başlattı.
4 Ağustos 2019, 20:26
 
 
Kıbrıs Türk Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi ve Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı, sosyal medyada görüntüleri paylaşılan;  polis memuru Gürşah Üregül'ün “işkence veya insanlık dışı” muamelesine  dikkat çekerek,  hukuki olarak hiçbir istisnaya yer bırakmadan, herhangi bir şahsın işkence veya insanlık dışı muameleye  maruz bırakılmamasının en temel insan haklarından biri olduğunu bildirdi.
 
Yapılan ortak açıklamada, hukuki taraflarının yanında, söz konusu olayın buz dağının görünen yüzü olduğu belirtilerek, polis görevlilerinin, bilgi veya itiraf elde etmek, suça karışan zanlıyı tespit etmek, yakalamak, suç hazırlıklarını ve delilleri öğrenmek için, işkence yöntemini sistematik olarak kullandıklarının bilindiği iddia edildi.
 
image
 
Açıklamada, işkencenin önüne geçilmesi için şu taleplere yer verildi:
 
“İşkence ve insanlık dışı muamele ceza yasasında ağır bir suç olarak düzenlenmeli; işkence yasağına dair, kanun uygulayıcı personele, sağlık çalışanlarına, kamu görevlilerine, herhangi bir şekilde tutuklanan, nezarete alınan veya hapsedilen (cezaevine konulan) bir sahsın tutuklanması, sorgulanması aşamasına görev alacak diğer şahıslara eğitim verilmeli.
 
İşkencenin tıbbi anlamda raporlanması aşamasında İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı, Aşağılayıcı Muamele veya Cezaların Etkili Biçimde Soruşturulması ve Belgelendirilmesi için El Kılavuzu (İstanbul Protokolünde) yer alan kurallara uygun muayene yapılmalı ve hastanelerin özellikle acil servislerinde hazırlanan raporlar Protokole uygun hâle getirilmeli.
 
Herhangi bir şekilde tutuklanan, nezarete alınan veya hapsedilen kişilerin tutuklanması ve tabi tutulacağı muamele ile ilgili mevzuat sistematik şekilde gözden geçirilmeli; polis tarafından alınan ifadelerde, zanlı veya sanıkların yanında avukat bulundurma hakkı yasal olarak güvence altına alınmalı.
 
İşkence iddialarına yönelik ivedi ve bağımsız soruşturmalar yapılabilmesi için Polis Teşkilatı dışında özel bir soruşturma birimi kurulmalı, işkence veya insanlık dışı muameleye maruz kalanlar devlet tarafından tazmin ve rehabilite edilmeli.
 
İşkence ve insanlık dışı muamelenin önlenmesi için polislerin de çalışma koşulları iyileştirilmeli.”
 
image
 
Ercan Havalimanında Türkiye'den KKTC ye tatile giden bir yolcuya havalimanında görevli polisler adeta meydan dayağı attı.
 
Görevli polisler orantısız güç ve fiziksel şiddet uygulayan polis memuru Gürşah Üregül'ün çıkan görüntüleri infiale neden oldu.
KKTC İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars açıklama yapmayıp bu görevi Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin yeni KKTC prensi  Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri bakanı Kudret Özersay üstlendi.. 
 
Polis memuru  Gürşah Üregül aleyhinde hem cezai işlem, hem de idari soruşturma başlatılarak açığa alındığı açıklandı.
 
Polis, konuya ilişkin ek açıklamasında, dayak olayı yaşanırken müdahale etmeyip, ihmali görülen personel hakkında da ayrıca idari soruşturma başlatıldığını belirtti.
 
Ercan Karakolu'nda 13 Haziran’da meydana gelen olayda, cep telefonları x-ray’den geçerken ıslandığı gerekçesiyle polise küfür eden şahıs ve ona şiddet uygulayan polisle ilgili gündeme gelmişti.
 
Şeffaf Gazete.com